Delfinul pitic din vechea Mare Sarmatică

Prezența pe teritoriul țării noastre a apelor Mării Sarmatice acum 12 – 13 milioane de ani a creat mediul propice de conservare a unor fosile ce ne pot „vorbi” astăzi despre speciile ce populau aceste ape. De aceea, o serie de săpături arheologice efectuate de un cercetător de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean în zona Fântânele, comuna Matei, din județul Bistrița-Năsăud, au scos la iveală dovezi extrem de valoroase „pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu”, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Este vorba despre fosile de vertebrate sarmațiene ale unor animale care au trăit aici în urmă cu milioane de ani în urmă.

Arheologul Lucian Vaida, de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, este cel care a făcut descoperirea de la Fântânele. „În urmă cu 12-13 milioane de ani, o parte importantă din teritoriul actualului județ Bistrița-Năsăud apărea sub forma unor peisaje complet diferite față de ceea ce putem observa astăzi: la vest de Bistrița, totul era acoperit de Marea Sarmatică, nu deosebit de adâncă, mai caldă decât Marea Neagră actuală. Se ştiu extrem de puţine despre acea lume demult dispărută, din cauză că puţinelor descoperiri de fosile nu li s-a acordat poate importanţa cuvenită. „În zona Fântânele, în urma săpăturilor arheologice efectuate de către Cercet. Șt.III Dr. Lucian Vaida de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, s-au scos la lumină dovezi ale lumilor dispărute, fiind descoperite și recuperate fosile de vertebrate sarmațiene, care au atras atenția Cercet. Șt.III Dr. Ing. Marius Horga de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Între ele, un humerus extrem de caracteristic al unui mic delfin, din grupul kentriodontidelor, care nu depășeau decât arareori un metru lungime”, au precizat reprezentanții Complezului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Potrivit sursei citate, acești delfini au fost descoperiți și în alte localități precum Cluj-Napoca, Tășad (Jud. Bihor) sau Domașnea (jud. Caraș-Severin), însă niciodată în Bistrița-Năsăud. „Descoperirea de nivel regional european de la Fântânele este extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu, completând datele din Transilvania. Fosila de delfin, atribuită speciei „Kentriodon fuchsii” la Laboratorul de Paleotheriologie de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (coordonat de Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea), a fost comunicată recent comunității științifice la Simpozionul cu participare internațională al Muzeului Olteniei de la Craiova, articolul detaliat privitor la aceasta urmând să vadă lumina tiparului în foarte scurtă vreme”, au mai subliniat reprezentații instituției bistrițene.

Din acelaşi loc, au mai fost aduse un rest de peşte de talie destul de mare, precum şi oase post-craniene de mamifere continentale. Ele dovedesc că în Marea Sarmatică erau aduse, de către cursurile de apă ce deversau în Bazinul Transilvaniei, oase de mamifere dinspre zonele de uscat. Acest aspect ne duce cu gândul la o geografie cu totul alta în acele vremi, în raport cu ceea ce putem observa astăzi, ce se cere încă desluşită în toate detaliile sale. Echipa ce a condus la identificarea speciilor sarmațiene de la Bistrița – Năsăud a fost formată din  Prof. Univ. Dr. Vlad Codrea, Cercet. Şt. III Dr.Ing. Marius Horga și Cercet.Şt.III Dr. Lucian Vaida (surse: realitateadebistrita.net; bistriteanul.ro; monitorulcj.ro; notabn.ro).

Prin aceste descoperiri și cercetări asupra siturilor fosilifere se poate contura istoria geologică a teritoriului țării noastre și se poate face o inventariere a speciilor specifice ce au trăit în diferite epoci geologice. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*