Paleontologii au descoperit noi cuiburi cu ouă de dinozaur în zona Țara Hațegului

Cuiburi noi cu ouă de dinozaur au fost descoperite în acestă vară în punctele „la Livezi” și „Boița”, din zona Țara Hațegului. Cercetările au început aici în urmă cu trei ani (2016), când au fost semnale cuiburile fosile, iar de atunci toate acestea au fost extrase din sit și s-au aflat într-un amplu proces de restaurare desfășurat de către echipele de studenți ai Universității din București, conduse de Conf. Zoltan Csiki-Sava și Lect. Ștefan Vasile, cu susținerea și implicarea Dino Parc Râșnov.

Conform cercetătorilor, ouăle din cuiburile descoperite provin, cel mai probabil, de la „dinozaurul cu cioc de rață” (Telmatosaurus Transsylvanicus), o specie de dinozaur erbivor ce a trăit în zona Transilvaniei cu aproximativ 66-70 de milioane de ani în urmă. Specia Telmatosaurus transsylvanicus a fost descrisă încă din anul 1900 pe baza fosilelor descoperite în 1895 în formațiunea geologică Sânpetru, parte din Bazinul Hațegului, supranumită „Valea Dinozaurilor” din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”. Telmatosaurus transsylvanicus era un dinozaur erbivor de talie mică pe lângă ceilalți giganți, putând ajunge până la o lungime de patru metri la maturitate. Dimensiunea redusă, față de alți dinozauri similari, este pusă de cercetători pe seama fenomenului de nanism insular. În perioada Cretacicului târziu, în urmă cu 70-66 de milioane de ani, Bazinul Hațegului era parte a unei insule din Oceanul Tethys. Resursele limitate oferite de acest habitat sunt considerate a fi cauza dimensiunilor reduse ale viețuitoarelor și ar putea fi responsabile și pentru ocurența mai mare a bolilor.

În „Țara Hațegului” au mai fost descoperiți și alți dinozauri ce prezintă nanism insular, cum ar fi Balaurul bondoc, dar și mamifere arhaice precum Barbatodon oardaensis sau Barbatodon transylvanicus. Pentru a marca aceste noi descoperiri paleontologice, începând cu data de 15 august 2019, la Dino Parc Râșnov s-a lansat o expoziție de cuiburi reale de ouă de dinozaur și machete reconstituite ale cuiburilor cu pui de dinozaur. Exponatele din cadrul vernisajului au fost descoperite și curatoriate între anii 2015 și 2018, în localitățile Livezi și Boița, de aceeași echipă menționată mai sus.

Am hotărât să susținem cercetările din domeniu încă de la începutul colaborării cu Prof. Dan Grigorescu de la Universitatea din București, autor al unor importante descoperiri și studii pentru țara noastră, pentru comunitatea paleontologică, dar și pentru vizitatorii Dino Parc Râșnov, pe care ne dorim să-i surprindem în permanență cu noutăți. Fiecare exponat de la Dino Parc vine și cu o atestare științifică, astfel, vizitatorii noștri pot învăța lucruri interesante și inedite din istoria dinozaurilor”, a declarat Adrian Apostu, managerul la Dino Parc Râșnov. „Ne-am bucurat de susținerea continuă a Dino Parc Râșnov în cercetările desfășurate până acum în Bazinul Hațeg, acolo unde au fost descoperite cele mai multe dovezi ale existenței dinozaurilor pe teritoriul țării noastre”, a adăugat Prof. Dan Grigorescu, specialist în domeniu. Dino Parc Râșnov este o zonă de agrement și un muzeu în aer liber, situat pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea Râșnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, traseu de aventură, labirint laser, expoziții unicat și multe alte zone interactive (surse: lapasprinbrasov.ro; europafm.ro; scinews.ro).

Exotica zonă a Țării Hațegului ne oferă șansa de a participa și noi la aventura de cercetare a unui timp aproape ireal din istoria planetei noastre, în epoca dinozaurilor. O mai bună punere în valoare a zonei, cu excursii tematice și prezentare media, va putea trage un mai mare număr de turiști doritori de a călători în timp. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*