„România – În TOP” la Festivalul Românilor de Pretutindeni de la Vatra – Republica Moldova

Urmând succesului de anul trecut al acestei manifestări de amploare, organizatorii s-au întrecut pe ei înșiși la Complexul Cultural Vatra de la Strășeni și au adunat cu mic cu mare pe toți românii de dincolo și de dincoace de Prut, spre a prezenta un Festival al românilor de pretutindeni fără egal, pe 14 și 15 septembrie 2019, unde au venit peste 15.000 de români.

Pe scenă au urcat artiști mari, precum Fuego, Irina Loghin, Florin Piersic, alături de formații celebre și ansambluri de dansuri minunate. Tot aici a avut loc o întâlnire a tuturor primarilor, întâlnire onorată de prezența excelenței sale, ambasadorul României la Chișinău. La finalul acestei întâlniri care a deschis calea unei mai bune colaborări între cele două țări românești a avut loc și lansarea cărților „Patrimoniul UNESCO din România pe înțelesul tuturor” (vol.1) semnat de către Adriana Scripcariu, Silvestru Petac și Anamaria Iuga și „România – În TOP” de George V Grigore.

Pornind de la un articol din presa americană („Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi!”), autorul George V Grigore a pornit acest demers de a prezenta recordurile noastre românești. Avem aici Canalul Dunăre – Marea Neagră, unul din cele mai importante canale navigabile din lume, Casa Poporului – de trei ori în Cartea Recordurilor, Catedrala Mântuirii Neamului Românesc – una din cele mai mari din Europa, Clisura Dunării – cel mai frumos defileu din Europa, Delta Dunării, Salina Turda – Cel mai frumos obiectiv subteran din lume, unicul Hotel de Gheață din sud-estul Europei, singurul cimitir „vesel” din lume la Săpânța, Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan – Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, Cea mai mare statuie de piatră din Europa (Statuia Regelui Decebal din Cazanele Dunării), Transfăgărăşanul, Mănăstirea Voroneț, Muzeul aurului de la Brad, Cele mai vechi urme de pași umani, Cea mai veche relicvă de Homo Sapiens din Europa (40.000 de ani), Cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală, Cea mai veche așezare umană din Europa (Schela Cladovei), Ceramica de Cucuteni, Tăblițele de la Tărtăria. Avem personalități (academicieni, artiști, sportivi, inventatori), dar și români de PREMIUL NOBEL. „Pentru toți și toate acestea, am scris acestă carte. Așa putem onora această țară, așa putem prezenta ce are mai bun România noastră dragă, cu care ne mândrim”, ne spune autorul.

Cartea a fost bine primită și solicitată de către toți cei prezenți, dornici de a cunoaște și a recunoaște ce minunată este țara noastră. „Vă mulțumim că ne-ați reamintit cine suntem!” avea să spună unul dintre românii prezenți la acestă manifestare. Întradevăr aceast volum este ca un semn de carte ce trebuie să ne reamintească din când în când cine suntem cu adevărat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*