PRIMA TABĂRA DE ARTE PLASTICE ,,CARSKA BARA 2019″

Vineri, 6 septembrie și sâmbătă, 7 septembrie 2019, la Lukino selo, (în apropiere de satul Ecica), în Rezervatul natural „CARSKA BARA”, s-a desfășurat Prima ediție a Taberei de Arte Plastice organizată de S.L.R. în atmosferă mirifică deosebit de inspirativă pentru pictori.

La această întâlnire a creatorilor au participat pictorii academici magistrul Viorel Flora din Zrenianin și Ionel Popovici din Panciova, originar din Satu Nou, de unde a participat și Violeta Țăpârgea.

La Prima „COLONIE DE ARTE PLASTICE A S.L.R.” au participat și renumitul caricaturist prof. Konstantin Grosu din Ecica și artistul Iosif Luko-Ringo, apoi pictorul Iștvan Iuhas din Lukino selo, precum și renumita pictoriță Jujana Meleghi, președinta Clubului artiștilor plastici „Art Klub” și pictorul academic Aleksandar Kaciar din Zrenianin și tânara artistă plastică Adela Flora din Subotița. Acestor creatori din Serbia s-a alăturat și artista plastică Daniela Areta Voștinaru care a venit în cadrul unei delegații numeroase conduse de inimosul Aurel Matei Bancu, secretarul Societății Culturale „Constantin Brâncuși” care au participat cu toții și la ediția a 45-a, jubiliară, a „COLONIEI LITERARE”.

Daniela Areta Voștinaru a pregătit cu acest prilej și o expoziție cu unele lucrări deosebite, admirate de participanți.

Demn de menționat și faptul că la această întâlnire de suflet au fost prezenți și renumiții artiști Maria și Jaroslav Kralik din Covăcița, care au venit împreună cu membrii Clubului foto „Constantin Șoșdean” din Uzdin, respectiv cu membrii delegației Societății Literar-Artistice „Tibiscus”, în frunte cu Vasile Barbu.

Membrii Clubului Foto „C-tin Șoșdean” s-au prezentat la tabăra creatorilor cu o deosebit de valoroasă colecție de fotografii a căror autori sunt atât din Serbia cât și din Țara-Mamă, România.

Astfel, Societatea de Limba Română din Voivodina, în calitate de organizator, a reușit odată în plus să întrunescă într-o ambianță mirifică artele frumoase și anume poezia, muzica și pictura.

Mai precis, pe lângă pictori și scriitori, cei prezenți au savurat, din Arhiva de Aur, nemuritoarele balade românești și preafrumoasele doine, „cântece bătrânești”, de la bucium, interpretate de renumitul rapsod popular Traian Coracu, precum și în direct melodiile populare pe care le-a interpretat cu însuflețire solista vocală Florica Nicoli, sosită de la Timișoara.

Având în vedere că membrii clubului amintit s-au prezentat o expoziție deosebit de frumoasă de creații foto, merită să amintim și faptul că, S.L.R. a acordat „PREMIU DE EXCELENȚĂ” creatorilor Maria și Jaroslav Kralik, precum și Anicihei Barbu, respectiv o „DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ” a fost conferită cunoscutei animatoare culturale Elena Maria Murgu din Timișoara care, împreună cu soțul Claudiu Constantin Murgu, a inclus în activitatea clubului uzdinean și pe Matea Cristina Iașca și Viorel Cioloca, respectiv pe Carmen și Zorislav Stoianovici din Timișoara. La rândul său, neobositul Vasile Barbu, pe lângă Trifu Șoșdean, Iulian David și prof. Daniel Susa din Uzdin l-a animat să colaboreze și pe Victor Simu din Maramorac.

„PREMIU DE EXCELENȚĂ” a fost înmânat și lui Viorel Flora, Ionel Popovici, Konstantin Grosu și Danielei Areta Voștinar. „Diplome de Excelență”, precum și „Diplome de participare” au fost conferite și Adelei Flora, Violetei Țăpârgea, Jujanei Meleghi și lui Aleksandar Kaciar.

Organizarea „COLONIEI LITERARE” a fost sprijinită financiar de Secretariatul provincial pentru învățământ, prescripții, administrație și comunitățile naționale-minoritățile naționale din Voivodina, de Direcția Orașului Vârșeț pentru proiectele minorităților naționale și de Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia. Însă, chiar dacă au fost invitați și oral și în scris, nu și-au făcut prezența nici reprezentanții organelor provinciale, respectiv orășănești care au fost sponsori dar, nici reprezentanții Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia care, chiar dacă, inițial, au confirmat participarea, totuși, sau nu au considerat că trebuie onorată invitația sau au avut remușcări că nu a aprobat un sprijin financiar mai mare pentru organizarea acestei reuniuni culturale de amploare, cu caracter internațional și de toți apreciată a fi deosebit de reușită.

Casa de Presă și Editură „Libertatea” din Panciova a fost sponsor mass-media, respectiv a asigurat și premii în cărți pentru laureați, precum și multe din publicațiile, adică ziare și reviste pentru participanți.

Iar, manifestarea fost urmărită de reprezentanții presei scrise și electronice, Radio și Televiziunea Novi Sad, reporterii revistelor plurilingve „LOGOS” și „NOVI MOST”, precum și a publicațiilor „TIBISCUS”, „SĂRCIA” și  „FOAIA CODRENILOR”. Dar, suntem convinși că, informații despre o manifestare internațională și multinațională atât de reușită, se vor găsi și pe undele Postului de Radio „FAR” din Alibunar și Radio Reșița, respectiv pe Internet și pe mai multe site-uri ale agențiilor de presă din Serbia și din Țara-Mamă, România. (Lucian Marina)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*