Castelul din Şofronea (jud. Arad) – zidit după modelul Castelului Corvinilor din Hunedoara

Castelul Purgly este situat la o distanţă de doi kilometri vest de localitatea Şofronea, în apropierea gării, la 15 km de municipiul Arad. La ora actuală, este unul din cele mai frumoase și mai bine păstrate edificii de la sfârșitul secolului al XVIII-lea ridicate în partea de vest a țării. Imobilul este realizat într-un stil arhitectural „seccession”. Pe baza unor documente se crede că data construcției castelului ar fi în jurul anului 1789. Totuși, o primă mențiune documentară există abia peste un secol, în 1889, când clădirea apare într-un document ce menționează un schimb de moșii. Baronul Janos Purgly este cel care a transformat vechiul castel dându-i înfățișarea actuală. El a fost un gospodar bun și satul a prosperat pe vremea lui. Domeniul Purgly avea o întindere de aproximativ 500 de hectare de teren agricol cultivat cu grâu, porumb şi o vie impunătoare. Baronul Janos Purgly i-a donat fiului său, Laszlo Purgly, întreaga proprietate: 860 de iugăre cadastrale de teren, castelul, o fermă de animale, o plantaţie de pomi fructiferi şi una de viţă de vie.

După ce a ajuns proprietar al domeniului, una dintre preocupările principale ale lui Laszlo Purgly a fost sponsorizarea construcţiei Bisericii Evanghelice Lutherane (Biserica Roşie) din Arad. Baronul Laszlo Purgly era căsătorit cu Margit Purgly, care în anul 1922 s-a sinucis din cauza in­­fidelităţii soţului ei. Acesta şi-a înmormântat soţia în curtea castelului şi s-a recăsătorit cu sora soţiei sale. La rândul lui, baronul László Purgly a avut parte de un sfârșit trist. Fiica cea mică a baronului Janos Purgly, Magdolna Purgly, s-a căsătorit cu Miklos Horthy la Arad în anul 1901. Acesta a preluat în 1920 conducerea Ungariei în calitate de regent, până în 1944, când a fost arestat. În 1949 László Purgly a fost deportat la Târgu Jiu (ca deţinut politic), revenind în Arad în anul 1951. Totuşi, el nu se va întoarce la Şofronea, murind la subsolul casei parohiale a Bisericii Roșii din Arad (pe care o ctitorise), din cauza inaniției. Localnicii din Şofronea, care l-au apreciat mult, au încercat să-i aducă mâncare, dar au fost opriţi de comunişti. În urma sa nu a rămas vreun moştenitor. A fost înmormântat alături de cea de-a doua soție la cimitirul „Eternitatea” din Arad. Odată cu ocupaţia trupelor sovietice, mormântul primei sale soții, Margit, de la Şofronea, a fost profanat, craniul ei ajungând minge de fotbal pentru soldaţii ruşi. Castelul a devenit apoi sediul GAS și apoi al CAP-ului, ruinându-se de-a lungul anilor.

Clădirea este alcătuită dintr-un corp central, zidită în stil eclectic după modelul Castelului Corvinilor de la Hunedoara. Castelul este structurat cu un etaj și cu un donjon de factură medievală. Pe fațada clădirii, în exterior, castelul este dantelat și este prevăzut cu mici turnulețe, specifice arhitecturii medievale. Interiorul păstrează forma inițială și se remarcă prin aspect, iar sala de recepție are tavanul lucrat artistic, cu casete din lemn. Accesul spre această sală se realizează prin intrarea principală din corpul central.  Sufrageria, salonul și sala mare, cu dimensiuni de zece metri pe șapte metri, se găsesc la parter. Palatul este prevăzut cu vitralii deosebit de frumoase. După 1989 clădirea a fost achiziționată de Daniel Negrea, președintele fundației Humanitas-Gura Popii, care o renovează și deschide aici și un ștrand termal. Abandonat, castelul aproape ajunsese o ruină în 1995, când a fost preluat de Daniel Negrea, consilier judeţean, pe numele unei fundaţii.

Încerc să refac întreaga construcţie după modelul original, după fondurile de care dispunem”, a declarat atunci Negrea. El a deschis proprietatea publicului în anul 2007, acum aici fiind organizate tot felul de evenimente. Clădirea este înconjurată de un parc, iar în spatele castelului se află un ştrand cu apă termală, cu o temperatură de aproximativ 30 grade Celsius în orice perioadă a anului. „Amenajarea băilor romane a costat aproximativ 2,5 milioane de euro”, a precizat Negrea. „Astăzi, castelul constituie principalul obiectiv turistic al comunei. Împreună cu anexele şi parcul ocupă o suprafaţă de 3,36 hectare”, a mai spus acesta.  Castelul este declarat Monument Istoric şi a fost trecut în Lista Monumentelor Istorice având codul AR II A B 00653 (surse: casteleintrasilvania.ro; adevarul.ro; aradcityguide.ro;  pressalert.ro; wikipedia.org).

Prin renovarea Castelului din Șofronea (jud. Arad) și deschiderea  ştrandului cu apă termală s-a creat o atracție sigură pentru turiști și localnici, totul fiind în favoarea forurilor locale și nu numai. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*