Printr-o inițiativă mai mult decât lăudabilă, biserica s-a implicat în acțiunea de a aduce tinerii din Ilfov în tabără, să cunoască astfel satele, meșteșugurile și mănăstirile din zonă. La îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Protoieria Ilfov Nord și Mănăstirea Sf. Nicolae-Sitaru, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov, a fost organizată o tabără prin care s-a dorit să se transmită tinerilor o alternativă la produsul educațional de azi, în contextul anului omagial al satului românesc. Aceasta s-a desfășurat în perioada 19-25 august și a fost intitulată „Tinerii, speranțe vii, bucuria satului”, fiind adresată copiilor cu rezultate bune la învățătură din parohiile sale. Odată ajunși la mănăstire, aceștia au fost întâmpinați de părintele Hrisostom Iorgulescu, cel ce s-a ocupat de buna desfășurare a taberei. „Încercăm, pe de o parte să scoatem în evidență potențialul pe care tinerii îl pot oferi societății de astăzi, iar pe de altă parte, să-i angrenăm în realitatea satului românesc și în același timp în spațiul duhovnicesc, spiritual pe care Mănăstirea Sfântul Nicolae – Sitaru îl oferă”, a declarat la deschiderea taberei Ierom. Hrisostom Iorgulescu, secretarul Mănăstirii Sitaru și organizator al taberei.
„Copiii au petrecut șapte zile de poveste în inima satului românesc, la Mănăstirea aflată pe teritoriul comunei Grădiștea, în vecinătatea satelor Sitaru, Grădiștea, Greci și Micșuneștii Mari”, a declarat Părintele Protopop Cristian Burcea. Un grup de 30 de tineri au beneficiat de acest program special. „Într-o locație pitorească, înconjurată de păduri și în proximitatea lacului Căldărușani copiii au făcut drumeții și jocuri în natură”, a mai precizat Pr. Cristian Burcea. El a amintit că au fost vizitate Mănăstirea Căldărușani și Galeria de artă veche de acolo, Mănăstirea și lacul Snagov (aici efectuându-se și plimbări cu vaporul), Centrul Olimpic de la Izvorani.
Pe lângă activitățile recreative, tinerii au participat la sesiuni de formare, precum cele privind acordarea primului-ajutor și de prevenție medicală, cunoașterea pădurii, dar și a tehnicilor de supraviețuire în condiții speciale. Au mai învățat pictură pe lemn și sticlă, au luat lecții de desen și au deprins scrierea creativă. Elevii din tabără s-au reunit într-un mediu relaxant și instructiv pentru a descoperi obiectele de cult din biserică, viața la mânăstire și ascultările. Gospodăria Mânăstirii Sitaru le-a făcut cunoscute animale și păsări, spre bucuria multor copii, iar aceștia au explorat și cărările din pădurea Căldărușani. Părintele Hrisostom a subliniat că se dorește crearea unui mediu social dinamic, relaxant, instructiv, dar și de recreere pentru tineri astfel încât să fie pus în valoare „…spiritul creativ, intuiția, calitățile darurile cu care Dumnezeu i-a lăsat, să le consolidăm personalitatea pe care o au și să-i susținem într-un demers frumos pentru viață”. În program s-a aflat vizitarea atelierelor olarilor din satul Piscu (comuna Ciolpani), pelerinaj la Mănăstirea Pasărea și vizitarea atelierelor de croitorie și de cizelură metalică, dar și Mănăstirea Cernica și Mănăstirea Țigănești. Transportul către aceste destinații a fost asigurat de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov. Au fost organizate seri de film și sesiuni de discuții pe marginea drumețiilor efectuate. Nu au lipsit din program rugăciunea duhovnicească, sportul, instructajul pentru călătorii montane, dar nici sesiunile de ecologizare a zonei.
Protopopiatul Ilfov Nord continuă această activitate, anunțând deschiderea unei a doua tabere la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” – Sitaru, la finalul acestei veri, în perioada 2 – 8 septembrie 2019. De data acesta în tabără vor fi prezenți pentru 30 de copii instituționalizați de pe teritoriul județului (de la centrele din Voluntari, Periș, etc.). Programul va fi la fel de divers și interactiv, cu tematică educativă și recreativă.
De la organizatorul taberei, ieromonahul Hrisostom Iorgulescu, secretarul Mănăstirii Sitaru, am aflat că taberele sunt gratuite pentru copii, dar fondurile necesare organizării au fost asigurate din fondul de tabere al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Protoieriei Ilfov Nord.
Taberele de la Mânăstirea Sitaru sunt organizate de Protoieria Ilfov Nord, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov. Organizarea taberelor face parte din proiectul „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural din Ansamblul de Monumente Istorice al Mănăstirii Balamuci” desfășurat de Consiliul Județean Ilfov și Mânăstirea Sitaru (surse: basilica.ro; viitorulilfovean.ro; lumina.ro; biserici.org). Sperăm în reluarea anuală a acestui minunat program și de implementarea acestei inițiative și în alte locații mânăstirești, spirituale și de suflet. (G.V.G.)
Lasă un răspuns