Columna Limbii Române

Membri și frecventatori ai Cenaclului de la Roma, au urat „La mulți ani” limbii române, în 29 august 2019, într-o zi caldă de vară, într-o atmosferă aproape familiară! În fața noastră se arăta maiestuoasă Columna lui Traian iar prin fața ochilor se derulau scene de război dintre daci și romani în vreme ce toate cuvintele noastre, de mândrie și de recunoștință, se aliniau frumos în semn de omagiu, la picioarele strămoșilor noștri!

40 de metri de înălțime, 18 blocuri masive de marmură de Cararra, fiecare cântărind 40 de tone, atât i-au fost necesare împăratului Traian pentru a comemora victoria sa asupra poporului dac, victorie reprezentată printr-un faimos basorelief sculptat în formă de spirală în care sunt reprezentate scene de luptă dintre daci și romani!

Columna a fost terminată în anul 113, dar în urma numeroaselor războaie a fost distrusă, iar statuia lui Traian, aflată în vârful columnei, a fost topită în Evul Mediu! Începând din anul 1558 s-a început restaurarea columnei sub supravegherea marelui arhitect Fontana! Apoi, din ordinul Papei Sixt al V lea, în locul statuii lui Traian a fost pusă o statuie a Sfântului Petru!

Într-un astfel de loc, la Roma, în cadrul celei  de-a 54 a ediții a Cenaclului de la Roma, chiar dacă nu am avut nici surle nici trâmbițe ca să putem da frâu lliber emoțiilor și bucuriei noastre de a fi reuniți la picioarele strămoșilor noștri, am fost fericiți să spunem, fiecare în felul lui, cât este de important să nu ne pierdem rădăcinile!

Am fost puțini ca numâr dar sunt sigură că au fost prezenți sufletește și cei care nu au putut veni!

Mulțumind organizatorului și fondatorului Cenaclului de la Roma, lui Valeriu Dg Barbu, și felicitându-l pentru locul ales, mulțumind celor care au dat glas cuvintelor… Mariana Cornea, Daniela Mihăeș, Alina-Monica Țurlea, Tatiana Ciobanu, Anna Nuțu, micuța Ana Maria (născută și crescută la Roma dar cu rădăcinile adânc înfipte în pământul românesc, Ana Maria face cinste părinților săi și este un exemplu demn de urmat pentru cât de bine vorbește românește și recită poezii patriotice!), Roxana Lazăr, Lăcrămioara Maricica Niță, Nicoleta Barbu, Adina Hulubaș, venită special din România, ca reprezentant al Academiei Române, Filiala Iași, Paulina Moisă și, bineînțeles, dl Valeriu Dg Barbu!

Dacă am omis pe cineva, îmi cer iertare!

La mulți ani binecuvântați și nenumărați limbii române și tuturor vorbitorilor ei!

*

La multi ani, LIMBĂ ROMÂNĂ!

La mulți ani, comoară sacră

Moștenită din străbuni!

Să trăiască limba noastră

Și să o cinstim, români!

.

Ne-au călcat-o în picioare

Cei ce ne-au purtat război!

Dă-ne Doamne-nțelepciune

Să nu o călcăm și noi…

.

Căci plecat de mult de-acasă

Poți greși câte-un cuvânt,

Însă n-ai să uiți vreodată

Limba în care ai crescut.

.

Care ți-a format gândirea,

Prima oară gângurind

Și cuvântul dulce, mamă,

Românește l-ai rostit!

.

Eu?!… oriunde voi trăi,

Câte țări voi colinda…

Orice limbă aș vorbi,

Voi gândi în limba mea!

.

La mulți ani limbă română!

Îți doresc să reziști

Și să nu te pierzi prin lume

Lăcrimând din ochii triști!

.

Tu ești dulce și frumoasă,

Blândă, fină, delicată…

Limbă sfântă, armonioasă,

Să trăiești mulți ani… curată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*