Ceramică de peste 6000 de ani pe şantierul centurii de sud a Timişoarei

Pe traseul centurii de Sud a municipiului Timișoara, arheologii de la Muzeul Unirii din Alba Iulia au realizat în această vară (2019) săpăturile de salvare cerute de lege. Astfel arheologii au făcut descoperiri importante în zona localităţii Şag (jud. Timiș). În vecinătatea sa se află și comuna Parța, care a fost înființată prin Legea nr. 54/2004, desprinzându-se de comuna Șag. Pe teritoriul acestui sat au fost descoperite urmele unei extinse așezări neolitice, cu trei niveluri, în care s-au găsit ceramică aparținând Culturii Vinca (mileniile 5-4 î.Hr). O descoperire deosebită a fost Sanctuarul neolitic de la Parța, unic în lume, expus acum la Muzeul Banatului. De această dată, la Șag au fost descoperite locuinţe, grupuri mortuare, gropi menajere şi cuptoare, componente ale unor aşezări din trei epoci diferite: epoca bronzului târziu (sec. XII-XI î.Hr.), epoca romană (sec. IV-V d.Hr.) şi epoca medievală timpurie (sec. XI-XIII d.Hr.).

Anunţul a fost făcut de cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara, pe pagina lor de Facebook. Câştigător al licitaţiei pentru proiectarea şi realizarea Centurii de Sud a Timişoarei rămâne firma italiană Tirrena Scavi, care are doi ani la dispoziţie pentru execuţie. Primarul Nicolae Robu a cerut imperativ finalizarea lucrărilor înainte de 01.01.2021, când va începe exercitarea titlului de capitală europeană a culturii de către Timişoara. Centura de Sud va avea o lungime de 25,4 kilometri şi va costa 85 de milioane de euro. Banii vor proveni în cea mai mare parte de la Uniunea Europeană, iar diferenţa va reprezenta cofinanţare a statului român. Şoseaua ocolitoare va avea câte o bandă pe sens, 12 poduri şi pasaje, mai multe intersecţii pe ruta Şag-Giroc-Moşniţa Nouă-Ghiroda şi legătura cu centura de nord (care a fost inaugurată în 2009).

Situl 6, punctul Hladik, este locul în care, arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia care realizează săpături preventive pe traseul viitoarei Variante Ocolitoare a Municipiului Timișoara Sud, au descoperit aceste vestigii importante. Este vorba de locuințe de suprafață și bordeie din perioada neolitică, dar și morminte sarmatice din secolul III-IV d.Hr. Au mai fost găsite obiecte de ceramică plastică antropomorfă, unelte de os, silex și obsidian (surse: wikipedia.org; adevarul.ro; DRDP Timișoara – faceboock). Așteptăm cu interes și alte descoperiri asemănătoare, pe traseul acestui șantier. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*