„Chitila Film Fest” la cea de a IX –a ediție!

La sfârșitul săptămânii 12 – 18 august 2019, iubitorii filmelor de lung și scurtmetraj au fost așteptați la cea de-a 9-a ediție a „Chitila Film Fest”. Și în acest an, cinefilii s-au putut delecta cu peste 10 ore de proiecții în aer liber, în zilele de 17 și 18 august, în minunata locație a Parcului Dendrologic din Chitila (jud. Ilfov). În prima zi de festival, începând cu orele 19:30, au fost proiectate filmele de scurtmetraj înscrise în concursul CFF 2019, dar și filmul românesc „Scurt tratat de mântuire a sufletului”, a cărui regie a fost semnată de către cunoscutul Nicolae Mărgineanu. Filmul adună două dintre preocupările majore ale regizorului: trecutul comunist al României și credința ortodoxă, iar din distribuție fac parte actorii Ioan Andrei Ionescu, Remus Mărgineanu, Maria Ploae, Valentin Uritescu, Coca Bloos, Alexandru Georgescu, Mioara Ifrim, Anca Sigartău și alții.

În cea de-a doua seară, începând cu orele 17:30, înaintea Galei de Premiere, organizatorii au pregătit publicului o surpriză de mari proporții: actrița Maia Morgenstern a venit în premieră la „Chitila Film Fes” cu proiectul „Cartierul – destinație de vacanță” ce este tot o premieră în lumea teatrului, pentru a oferi o oază de cultură și bună dispoziție atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici. Acest spectacol muzical este conceput ca unul interactiv, copiii din public interacționând cu actorii „Teatrului Evreiesc de Stat”, cu muzicienii Orchestrei TES, dar și cu actorii, oferind astfel, sub semnul jocului și al dezvoltării personale prin povești, oportunitatea învățării de cântece și poezii, dar și familiarizarea cu instrumentele muzicale.  „E un program de jocuri și cântece, cu multă gingășie și veselie, menit să stârnească curiozitatea noilor generații referitor la jocuri, cântece, poezii, spre melancolia părinților, bunicilor, a generației ce are acum în jur de 60 de ani. Sunt jocurile copilăriei mele ce ne antrenează pe toți să fim împreună și să participăm la bucuria de a fi împreună. „Cartierul – destinație de vacanță” se adresează tuturor și celor mici și celor mari, iar acesta reprezentație este prima dintr-un șir lung de astfel de spectacole muzicale”, a spus Maia Morgenstern.

Îndrăgita actriță Maia Morgenstern este un reper în lumea teatrului și filmului românesc, notorietatea sa depășind granițele țării. Printre rolurile notabile pe scenă se numără Lola Lola din „Îngerul albastru” (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în „Park Your Car in Harvard Yard”. Marea doamnă a filmului și teatrului românesc este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patimile lui Hristos” ș.a. Președintele juriului CFF nu a mai fost, ca în fiecare an, criticul de film Irina Margareta Nistor, ci doamna Marina Roman, conf. univ. dr. la Facultatea de Jurnalism a Universității Hyperion (din partea Institutului Cultural Român), care împreună cu regizorul Cătălin Apostol și actorul Vasile Calofir, au desemnat câștigătorii secțiunilor competiționale – scurtmetraje documentare și scurtmetraje de ficțiune. În cadrul concursului au fost înscrise mai multe scurtmetraje. La   „Secțiunea documentare” au fost prezentate: „Nea Nicu fieraru”, regia Cezar Firicel (Universitatea Hyperion); „Radiografia”, regia Mitoș Micleușanu (producător independent); „Synthetica final”, regia Anca Toma (Universitatea Hyperion); „Cutezătorii”, regia Tudor Botezatu; „Români care au schimbat lumea”, regia Alina Amza (SRTV); „Înger pe front – Regina Maria”, regia Salex Iatma (produs de către Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale  Ilfov). La „Secțiunea scurt metraj de ficțiune” au fost prezentate următoarele filme: „Miss sueno”, regia Radu Potcoavă (producători Claudiu Mitcu, Ioachim Stroe, Robert Fiță (we are basca); „Afganistanii”, regia Adrian Silișteanu (producător „Domestic film”); „Portret Bruno”, regia Theodor Funie (producător Universitatea Hyperion); „Granițe”, regia Andra Chiriac (producător Daniel Mitulescu – „Strada film”); „Iedera”, regia Sarra Tsorakidis (producător Daniel Mitulescu – „Papillon film”). Câștigătorii „Chitila Film Fest” – 2019 au fost următorii:  la categoria Filme Documentare: „Cutezătorii”, iar la secțiunea Filme Artistice: „Iedera”. Premiul special al juriului a fost acordat filmului documentar „Înger pe Front – Regina Maria”, regia Salex Iatma. În încheierea festivalului, iubitorii de film au putut urmări două capodopere ale filmului românesc postdecembrist – „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” și „Chuck Norris vs comunism”.

Filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, realizat de regizorul român Cătălin Mitulescu, tratează destinul unei mici comunități din preajma Bucureștilor în pragul Revoluției din 1989. Bucurându-se de mare succes atât în țară, cât și în străinătate, filmul a deschis ediția a 59-a a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (unde actrița Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare feminină pentru secțiunea „Un certain regard”). Regizat de Ilinca Călugăreanu, filmul „Chuck Norris vs comunism” prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Irina Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Nistor a tradus peste 5000 de filme străine în România comunistă. Chitila Film Fest este organizat de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale  Ilfov, Primăria Chitila și partenerii acesteia, respectiv Sprint Media, în colaborare cu Fundația Pro Chitila. Scopul festivalului este acela de a încuraja curentele cinematografice nou apărute, dând credit noii generații de cineaști români. De aprope un deceniu, CFF și-a câștigat un loc binemeritat în peisajul festivalurilor de film autohton, având, însă, o identitate aparte prin complexitatea programelor, prin organizare și, mai ales, prin atmosfera unică – filmele fiind prezentate în aer liber, pe malul lacului Chitila, la apus. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*