Costumul naţional al reginei Maria se află expus la Muzeul Național de Artă al României

Costumul popular naţional al reginei Maria, aflat în patrimoniul Muzeul Naţional al Ţăranului Român, este una dintre piesele prezentate în premieră în cadrul expoziţiei „Ferdinand şi Maria. Regii Marii Uniri” de la Muzeul Naţional de Artă al României, deschisă pe 18 iulie. Expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Muzeul Național al Țăranului Român, Casa Memorială „Costin Petrescu” și Biblioteca Academiei Române. Regina purta adesea piese ale costumelor naţionale din diverse zone ale ţării, şi nu de puţine ori o vom regăsi astfel în tablouri sau fotografii. Costumul prezent în această expoziție este unicat, şi a făcut parte din garderoba personală a reginei Maria. Este alcătuit dintr-o cămaşă de tip „poncho”, opreg cu franjuri din Banat decorat cu motive geometrice şi cordon cu paftale din zona Vlaşcăi (Muntenia) din argint filigranat si lână. Expoziția prilejuieşte reîntâlnirea cu figurile fondatoare ale României Mari şi subliniază rolul picturii, al sculpturii şi al artelor grafice la creionarea unei conştiinţe naţionale din care familia regală face parte integrantă. În cadrul expoziției sunt prezentate o suită impresionantă de portrete, cele mai multe dintre ele oficiale, ale celor două personalități istorice, realizate în perioade diferite atât de artiști autohtoni, precum Milița Pătrașcu, Ipolit Strâmbu, Costin Petrescu, Nicolae Vermont, cât și artiști străini, printre aceștia numărându-se Philip de Laszlo, Alfred Schwartz, Albertine Ruprecht.

Liviu Constatinescu, directorul MNAR, a ținut să precizeze că „Este o expoziție dedicată celor două personalități care și-au pus amprenta și au trăit niște momente decisive pentru formarea statului român, au suferit, s-au bucurat, au încurajat, au luptat alături de poporul român pentru împlinirea unor obiective fundamentale pentru națiunea română”.  În cadrul acestei expoziții mai pot fi văzute, de asemenea, un album de schițe în acuarelă ale Reginei Maria, reprezentând studii florale, elemente geometrice și simbolice care atestă preocuparea acesteia pentru limbajul decorativ specific momentului Art Nouveau, precum și o suită inedită de fotografii și colaje cu articole din ziarele de epocă din arhiva sculptorului Alexandru Severin. Alina Petrescu, curatorul expoziției, a afirmat că evenimentul își dorește să-i prezinte pe Regele Ferdinand și Regina Maria ai României într-o dublă ipostază – întemeietori ai României Mari și patroni ai artelor: „Implicarea regilor României în evoluția artelor plastice a creat în perioada interbelică o efervescență artistică fără precedent și a condus la crearea unui veritabil program național de reînviere a tradiției bizantine și de reinterpretare a acesteia prin prisma noilor principii ale modernității”(surse: ziarulmetropolis.ro; dcnews.ro; libertatea.ro).

Expoziția „Ferdinand şi Maria. Regii Marii Uniri” de la Muzeul Naţional de Artă al României, poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00, până pe 29 septembrie 2019. Intrarea este liberă. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*