Albumul eliberării: „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie – octombrie 1919”

După ce a reapărut pe Arcul de Triumf  din București inscripția cu „Budapesta”, printre cele 12 localități menționate în 1936, unde armata română a dus lupte crâncene pentru reîntregirea neamului în Primul Război Mondial – dispărută „se spune” în 1948, reapărută ca graffiti în 2013 și „oficial” în marmură în 2015 -, iată că Muzeul de Istorie a României ne aduce în dar o mărturie fotodocumentară a campaniei Armatei Române în Ungaria din 1919 – Albumul „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie – octombrie 1919”.

Intrat cu ani în urmă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, albumul „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie – octombrie 1919”, a trecut printr-un minuțios proces de restaurare (curățare a fotografiilor și a filelor de pergament pe care sunt lipite fotografiile, restaurarea copertelor deteriorate, fără a afecta inscripția de pe copertă), realizat de Cristina Petcu, expert restaurator în cadrul MNIR. Piesa este un album-document relevant prin cele 123 de imagini care îl compun și prin  istoriile pe care acestea le spun.

În cele 123 de fotografii, care au fost făcute în perioada septembrie-octombrie 1919, apar ofițerii și soldații Diviziei a VII-a în imagini sugestive pentru viața unei mari unități militare, de la cea care deschide albumul, „Ofițerii Comandamentului Diviziei a 7 la Hotel Hungaria din Budapesta”, la fotografia generalului Dumitru Constantin, comandantul Diviziei a VII-a, la șefii servicilor sanitare, de intendență, veterinare, topografice, poștale și până la fotografii în care soldații români oferă hrană populației din Budapesta și din localitățile din apropiere.

Dar pentru că În seara zilei de 3 august 1919, trei escadroane ale Brigăzii 4 roșiori, comandate de generalul de brigadă Gheorghe Rusescu, au intrat în Budapesta, urmate fiind, a doua zi, de grosul trupelor române. În seara zilei de 4 august, comandantul Comandamentului Trupelor din Transilvania, generalul Gheorghe Mărdărescu, primea defilarea unui detaşament compus din Regimentul 4 vânători, un escadron din Regimentul 23 artilerie şi un divizion din Regimentul 6 roşiori. În ordinul de zi adresat „bravilor ostași ai Comandamentului Trupelor din Transilvania”, generalul Gheorghe Mărdărescu sublinia: „Faptul săvârșit de voi va rămâne pe vecie înscris în Cartea Neamului și în istoria omenirii. Sunt nespus de mândru că v-am comandat și adânc recunoscător tuturor pentru inima ce ați pus în înfăptuirea izbândei”. Intrarea trupelor române în Budapesta a constituit punctul final al campaniei armatei române de eliberare a Transilvaniei și eliminare a regimului bolșevic al Republicii Ungare a Sfaturilor care constituia un factor de instabilitate în Europa Centrală prin politica sa agresivă pentru menținerea granițelor așa-zisei „Ungarii Milenare”, fără a ține seamă de aspirațiile legitime ale naționalităților nemaghiare din cuprinsul fostului „regat al Sfântului Ștefan” (Arhivele Militare Naționale Române), acum s-au împlinit 100 de ani la intrarea Armatei Române în Budapesta, eveniment marcat în Capitala noastră printr-o manifestație la care au fost invitați „toți cei ce simt românește” (surse: evenimentemuzeale.ro; news.ro; ziaristionline.ro; ziare.com; Foto – Arhivele Militare Naționale Române – faceboock).

Stând cuminte în vitrina sa de sticlă specială de la Muzeul Național de Istorie a României, albumul „Divizia a VII-a la Budapesta, septembrie – octombrie 1919”, se constituie într-un document fără de tăgadă ce „vorbește” prin paginile sale și ne oferă imagini inedite cu viteaza armată română ce a eliberat Budapesta în acele zile de foc ale Primului Război Modial.

N.B.: Vernisajul micro-expoziției a avut loc miercuri, 31 iulie 2019, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, în sala Lapidarium,  iar aceasta va fi deschisă la MNIR în perioada 31 iulie – 31 august 2019, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*