14 premii pentru elevii ilfoveni la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

În cadrul Muzeului ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a găzduit în perioada 24 – 28 iulie 2019, cea de a XXIV-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Ediţia din acest an a reunit  250 de participanţi, din 31 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și București, dar şi din străinătate – Suedia, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză (Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu). Cu acest prilej, vizitatorii Muzeului au putut participa și la workshop-urile interactive ca: (24 – 28 iulie) – Confecționat podoabe și jucării tradiționale workshop susţinut de meșterul Mircea Lac, Deva, Hunedoara. Locaţie: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber; (24 – 28 iulie) – Ora de joacă în muzeu. Locaţie: Școala din Ticera – Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber; (27 – 28 iulie) – Arta decupării hârtiei, pictură chinezească, origami și jocuri tradiționale Shuttlecock și Tou Hu – workshop susţinut de reprezentanţii Institutului Confucius Sibiu, ULBS Sibiu; (27 – 28 iulie) – Jocuri tradiționale suedeze – workshop susținut de elevii din Suedia. Locaţie: Complexul arhitectonic maramureșan Berbești, Muzeul în aer liber; (27 – 28 iulie) –  Dansuri tradiționale din Bulgaria – workshop susținut de Ansamblul Folcloric „Sivek”, Gabrovo, R. Bulgaria. Locație: Poienița Straja – Câmpulung, Muzeul în aer liber.

De miercuri, 24 iulie, până duminică, 28 iulie, micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, au animat Muzeul prin atelierele interactive, atât în spațiile pavilionare (24 iulie), cât și prin gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (25-28 iulie). Spectacolele folclorice au avut loc în data de 27 iulie, ora 1730, având ca invitați ansamblurile folclorice de copii din Miercurea Sibiului, Șeica Mare, Săcădate și Palatul Copiilor Sibiu. Revenind la Olimpiadă, elevii înscrişi în concurs au participat la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști, artă decorativă.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf din cadrul Muzeul ASTRA.

Pe 28 iulie, ora 1700 , a avea loc festivitatea de închidere pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber, unde au fost așteptați pentru o prestație artistică membri Ansamblului Folcloric „Valea Sadului”. Şi în acest an, s-a desfăşurat în paralel cu Olimpiada, cea de a XI-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară.

Din partea județului Ilfov au fost selectați și au participat la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale” – 2019, un număr de 14 participanți, toți fiind premiați pentru activitatea prestată. Astfel avem pe Matei Andrada Maria de la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila (clasa a VII-a), care a luat Premiul I cu Pictură naivă pe sticlă (profesor îndrumător Duminică Vasilica Ștefania); Rusu Alexandra Ioana de la Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov (clasa a IX-a), care a luat Premiul II cu Icoană pe sticlă (prof. îndrumător Flore Laura); Florea I. Alexandru Mihai, de la  Școala Gimnazială Nr. 1 Buftea (clasa a VII-a), care a luat Premiul I cu Pictură naivă pe lemn (prof. îndrumător Badea Mihnea); Ticu Alexandra Ruxandra, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Buftea (clasa a VIII-a), care a luat Premiul I cu Pristolnic/Obiect de cult decorat (prof. îndrumător Badea Mihnea); Sava Andreea (din Chitila), din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, care a luat Premiul I cu Icoană pe sticlă (îndrumător Popa Anica); Mușat M. Adriana Nicoleta de la Școala Gimnazială Nr. 2, Voluntari (clasa a VII-a), care a luat Premiul II pentru Icoană pe sticlă (îndrumător prof. Arsene Iuliana); Voicu Maria de la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” din Chitila, care a luat Premiul I cu Icoană pe sticlă (profesor îndrumător Palamar Anca Laura); Popa Ana Izabela de la Liceul Teoretic „Ioan Petruș” Otopeni (clasa a VII-a), Premiul II pentru Pictură pe sticlă (prof. îndrumător Popescu Roxana Marcela); Ispas S. Denisa – Gabriela de la Școala Gimnazială Nr. 1, Voluntari (clasa a VI-a), care a luat Premiul II pentru Pictură pe pânză (îndrumător prof. Irimia Eugenia); Gheorghița Maria Theodora de la Școala Gimnazială Nr. 1, Buftea (clasa a VII-a), cu Premiul III, luat pentru Pictură pe lemn (prof. îndrumător Badea Mihnea); Nedelea Matei de la Palatul Copiilor și Elevilor (Colegiul „A.D.Xenopol”, clasa a IX-a), Premiul II pentru Icoană pe lemn (prof. îndrumător Flore Laura); Grigore Nicoleta din partea Liceului Teoretic „Radu Popescu” din Popești – Leordeni (clasa a II-a), Premiul III pentru Cusături (prof. îndrumător Dragne Daniela Florica); Banyai Z. Teodora din partea Școlii Gimnaziale Nr. 1, Voluntari (clasa a VIII-a), Premiul III pentru Cusături / Confecționat piese de costum popular – ie (prof. îndrumător Arsene Florentina); Popescu Cristian Călin din partea Liceului Teoretic „Ioan Petruș” Otopeni (clasa a V-a), Premiul II pentru Măști (prof. îndrumător Popescu Roxana Marcela). Felicitări pentru elevii ilfoveni talentați, profesorii lor îndrumători și toți aceia care fac astfel ca tradiția și meșteșugurile să meargă pe mai departe, spre o clară continuitate și evoluție a omului și a societății umane, dar nu numai virtuală, ci și „împletită” cu emoție, dragoste și mult suflet. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*