O nouă atracţie turistică: Mina de chihlimbar de la Colţi (jud. Buzău)

Comuna Colţi din judeţul Buzău este cunoscută pentru Muzeul Chihlimbarului existent aici, dar de curând, o nouă atracție este pe cale să ajungă pe harta turistică a zonei. În zona Colți, cunoscută și ca „patria ambrei”, odată cu reabilitarea Muzeului Chihlimbarului, inițiată de noul administrator, respectiv Muzeul Județean Buzău, autoritățile locale fac demersuri pentru redeschiderea unei mine asemenea celor din care se extrăgea rășina fosilă prețioasă. Puțini sunt aceia care ştiu că în perimetrul muzeului din comuna Colți se află o galerie săpată în anii ’70 de autorități, exclusiv în scop turistic. Mina are aproximativ 30 de metri lungime și un diametru de 1,8 metri. Pereții au fost consolidați cu armătură și un strat gros din beton, iar în interior a fost amenajată o mică expoziție cu unelte ale minerilor.

Oamenii din zonă spun că mina nu a fost niciodată vizitată de turiști, amenajarea fiind abandonată înainte de finalizare, din motive necunoscute. Aceasta a stat închisă publicului, până după Revoluție, când a fost transformată în ciupercărie. După o perioadă scurtă de timp, a devenit depozit pentru obiecte nefolositoare adunate din diverse gospodării. După ce muzeul chihlimbarului a fost preluat în administrare de conducerea Muzeului Județean Buzău, care a demarat un proiect de consolidare a clădirii, autoritățile locale au decis să caute soluții pentru a valorifica în scop turistic şi galeria din vecinătate.

Avem intenția să deschidem pentru public mina care a fost săpată special pentru a fi vizitată de turiști. La gura de acces vrem să facem și o expoziție, plus un loc de popas pentru turiști, cu măsuțe, suveniruri, astfel încât să realizăm o nouă atracție în comună. Despre finanțarea lucrărilor de reamenajare a minei nu avem încă o soluție”, spune Petrișor Rădulescu, primarul comunei Colți. În acest sens, voluntari ai unei organizații a profesioniștilor în construcții au fost la sfârșitul lunii iunie la Colți, pentru o evaluare a obiectivului, prilej cu care au igienizat parțial mina sufocată de bălării și deșeuri. Aici au găsit intacte câteva obiecte expuse demult în mină, inclusiv un vagonet pentru extracția chihlimbarului, care era ruginit şi înțepenit pe șine. Ele ar putea fi recondiționate și puse în valoare, odată cu galeria. Demersul de reamenajare necesită însă o investiție substanțială, care trebuie calculată de experți (surse: infobaragan.ro; buzau.net; ideipentruvacanta.ro).

Sperăm ca în curând să apară şi posibilitatea de finanţare a acestor lucrări de reabilitare a minei de chihlimbar de la Colţi, iar aceasta să se constituie într o nouă atracţie turistică a zonei. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*