Tehnologie japoneză la Muzeul „Antipa”

Pentru a proteja exponatele valoroase împotriva distrugerilor create de către un posibil viitor cutremur, un sistem de izolare seismică importat din Japonia a fost instalat în premieră în România şi în Europa, în cadrul Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din capitală. Pentru început acest system va fi montat pentru unul dintre cele mai preţioase specimene din patrimoniul naţional, respectiv scheletul fosil de Deinotherium gigantissimum, uriaşul de peste patru metri înălţime şi aproape tot atât lungime care poate fi admirat în holul central al Muzeului „Antipa”. Schelet de Deinotherium gigantissimum de la Muzeul „Antipa”, restaurat după nouă luni de muncă în urma dezastrului pe care l-a suferit pe 4 martie 1977,  o piesă de valoare ştiinţifică mondială şi un exponat de excepţie din patrimoniul cultural al României nu ar mai putea „supravieţui” unui alt cutremur de asemenea magnitudine.

Importantele pagube produse în colecţii după cele două cutremure majore din 1940 şi 1977 au determinat Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să acţioneze pro-activ, prin aducerea şi implementarea tehnologiei japoneze „μ-Solator”, ceea ce permite protejarea specimenelor preţioase şi pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în Bucureşti. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încât tehnologia inovatoare să poată fi văzută sau/şi testată de oricine doreşte implementarea unei soluţii similare. Proiectul a fost posibil şi prin implicarea MOL România, sponsor principal al Muzeului Antipa” – a explicat dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa. Marţi, pe 23 iulie 2019, a avut loc și o demonstraţie publică a modului în care funcţionează μ-Solator. Dispozitivul a fost testat în prezenţa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valeriu-Daniel Breaz, a dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a oficialilor de la  Ambasada Japoniei în România, Takanori Sato, preşedintele Ideal Brain Co. Ltd., doctor în Inginerie şi Arhitect. Tehnologia dezvoltată de Ideal Brain Co., Ltd. a primit Gold Award la Good Design Award, 2016, şi se bazează pe un principiu nou şi inovator, care implică două plăci extrem de subţiri, de doar trei mm fiecare.

În momentul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de patru grade, sistemul se activează şi izolează în mod complet obiectul de mişcarea solului. Aceasta este cea mai subţire tehnologie antiseism disponibilă în lume, care protejează colecţii de artă, obiecte de patrimoniu naţionale, servere şi spaţii de stocare a datelor în Japonia şi America, şi a trecut proba a două cutremure majore în Japonia, iar aceasta este la prima ei instalare în Europa. La etajul muzeului se află și dispozitivul pentru demonstraţii, o replică în miniatură a tehnologiei japoneze de prevenire a daunelor produse de cutremure, în scopul de a demonstra performanţa sistemului, iar vizitatorii muzeului pot testa şi experimenta această tehnologie (surse: news.ro; antipa.ro)

Astfel, prin interes acordat patrimoniului muzeal, vom putea transmite și mai departe, generațiilor viitoare, aceste comori ale țării noastre. (G.V.G.)

Lasă un răspuns