Ceramică veche de 7.000 de ani descoperită pe un șantier în Slatina (jud. Olt)

Totul a început cu lucrul pe şantierul unui nou bloc de locuinţe din municipiul Slatina. Din glodul aşternut acum mii de ani au început să iasă la iveală fragmente de ceramică vechi de 7000 de ani. Lucrările au fost oprite, iar arheologii cred că vestigiile descoperite le confirmă teoria că în această zonă începe de fapt istoria Slatinei. Arheologii nu mai au dubii că pe terasa stângă a pârâului Sopot, în prezent Aleea Viorelelor, a început să se scrie istoria Slatinei. De-a lungul timpului, au fost descoperite o serie de dovezi că zona a fost locuită încă din anii 5.500- 5.000 î.Hr.. În zonă au mai fost găsite în trecut o serie de vestigii istorice importante. Arheologii sunt deciși să studieze întreaga zonă a șantierului de pe Aleea Viorelelor, pentru a scoate la iveală întreaga comoara arheologică de pe terasa stângă a pârâului Sopot.

Ne aflăm pe un perimetru al vetrei inițiale de locuire a Slatinei, unde în urmă cu aproximativ 5.500- 5.000 de ani s-au așezat primele comunități umane ale culturii neolitice Vădastra și de atunci până la apariția documentelor scrise, această zonă a fost locuită în mod continuu”, a explicat istoricul Aurelia Grosu. Muzeul Județean păstrează mai multe obiecte valoroase, descoperite de-a lungul timpului în această zonă. Acestea dovedesc fără echivoc faptul că zona rezidențială din spatele blocurilor turn a fost locuită din cele mai vechi timpuri. Iar săpăturile arheologice care se desfășoară în această perioadă scot la iveală o parte importantă din istoria Slatinei. „Iată că sub străzile, sub locurile și casele locuite, cu mii de ani în urmă în pământ a pulsat o viață pe care noi căutăm să o aducem la lumină prin prisma descoperirilor pe care le facem”, a mai spus Aurelia Grosu. Urme de locuinţe, vetre, gropi menajere și numeroase fragmente ceramice, aparținând cu precădere culturii Vădastra (5.500-4.500 î.Hr.) au fost descoperite după săpături arheologice efectuate, zilele acestea, în vatra străveche a Slatinei.

Pe terasa stângă a pârâului Sopot, cartierul Crișan II, încă din neolitic s-au așezat comunități umane și zona este locuită până în zilele noastre. Sub străzile pe care mergem, sub casele și blocurile în care locuim există urme consistente ale unor civilizații trecute, care au îmbogățit istoria Slatinei și a țării. Săpăturile începute lângă Centrul de imagistică de pe Aleea Viorelelor sunt prilejuite de construirea unui bloc de locuințe și, conform legislației, se impune descărcarea terenului de sarcină arheologică”, a explicat Aurelia Grosu, istoric în cadrul Muzeului Judeţean Olt. Cercetările sunt coordonate de Muzeul Județean Argeș: Dragoș Măndescu – responsabil științific; Ion Dumitrescu, Andi Ioan Pițigoi, Aurelia Grosu – colectiv de cercetare. Șantierul arheologic de pe Aleea Viorelelor va rămâne deschis până când cercetătorii vor săpa tot perimetrul pe care urmează să fie construit blocul de locuințe. Toate obiectele și dovezile descoperite vor fi expuse la Muzeul Județean Olt (surse: cancan.ro; cunoastelumea.ro; stiritvr.ro; realitateadeolt.net).

Una dintre culturile importante ale strămoșilor noștri de acum 7000 de ani, respectiv cultura Vădastra, își dovedește încă o data marea arie de acoperire, dar și specificitatea sa unică. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*