MApN nu va prelua cimitirul de la Valea Uzului…

Ministerul Apărării Naţionale s-a grăbit atunci când a anunțat public că va prelua cimitirul de la Valea Uzului. La aproape două luni de la anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș nu s-a concretizat nimic în această privință.

În data de 9 iunie a.c., la doar câteva zile de la evenimentul dedicat Zilei Eroilor organizat la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, ministrul Apărării, Gabriel Leş, declara, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce va pregăti un memorandum prin care va solicita oficial Guvernului preluarea Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, decizia fiind adoptată în urma unei analize a situaţiei necropolei.

„În urma analizei situaţiei concrete a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menţinerii statutului de cimitir internaţional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci şi italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, pentru MEDIAFAX.

La aproape două luni de la anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș nu s-a concretizat nimic în această privință. Premierul Viorică Dăncilă tace, ministrul Gabriel Leș la fel.

Tăcerea celor doi demnitari îmi confirmă faptul că Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului nu va trece în administrarea Ministerului Apărării Naționale iar anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș a fost de fapt unul făcut în grabă, fără o evaluare completă a situației, sau unul menit să detensioneze o situație foarte tensionată.

Acum, la aproape două luni de la anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș și având în vedere tăcerea demnitarilor români pe subiect este sigur că Ministerul Apărării Naționale nu va prelua cimitirul de la Valea Uzului pentru un motiv extrem de simplu: cimitirul face parte din inventarul a două UAT-uri, Sânmartin din județul Harghita și Dărmănești din județul Bacău.

OCPI Bacău a comunicat Primăriei Dărmănești faptul că cimitirul se află în interiorul UAT Dărmănești însă Primăria Sânmartin, cea care practic a maghiarizat cimitirul încă din anii 1990, îl revendică în baza unei hotărâri de guvern.

Câtă vreme cimitirul este subiect de dispută între două UAT-uri este imposibil ca MApN să-l preia, în cauză fiind necesară o sentință definitivă care să lămurească subiectul grănițuirii dintre județele Harghita și Bacău și implicit subiectul apartenenței cimitirului la una dintre cele două UAT-uri.

Că cimitirul din Valea Uzului nu va fi preluat de Ministerul Apărării Naționale o confirmă și tăcerea liderilor UDMR. Cei de la UDMR au anunțat organizarea unui miting la Valea Uzului în luna august însă s-au mai liniștit după ce au văzut că cimitirul nu va ajunge la MapN.

Va fi nevoie de o sentință definitivă care să lămurească situația juridică a cimitirului. Până atunci, partea maghiară va profita din plin de lipsa de interes și ticăloșia autorităților de la București, lipsite de orice urmă de demnitate națională și respect față de memoria eroilor neamului.

Lasă un răspuns