În urmă cu ceva timp, am avut marea bucurie – și de ce să nu recunosc -, marea supriză de a fi invitată minunată Tabără De Amicitiae de către doamna Mariana Moga, sufletul acestei organizări. O persoană specială pe care, în doar câteva cuvinte, nu ar fi deajuns săo descriu, cuvintele fiind prea sărace. Este de înțeles că nu am putut rata această invitație prin refuz și că am acceptat această generoasă Invitație pentru care îi aduc omagiile mele de prețuire și respect pentru cea ce este și ceea ce face pentru noi, poeții, scriitori, istoricii, criticii literari, cantautorii, interpreții și comicii din toate colțurile țării și chiar de peste Prut, din Basarabia lui Grigore Vieru și din alte colțuri ale lumii.
Astfel, în data de 26 iunie 2019, mă aflam deja la Batiz -Hunedoara, așteptând să apară și noii colegi de breaslă. Însă, odată cu sosirea mea, m-a urmat și acel grăunte al emoției și timidității, făcându-mă să stau închisă, retrasă și tăcută precum melcul în cochilia sa, simțindu-mă ca o intrusă. Dar, cum Dumnezeu nu lasă pe nimeni singur nici la rău, nici la bine, cu fiecare oră ce trecea am reușit să mă integrez în acest grup minunat și cu sufletul mare, frumos și plin de căldura prieteniei.
În prima zi de tabără ne-am făcut fiecare prezentarea sub genericul „Să ne cunoaștem mai bine”, coordonator fiindu-ne scriitorul Cornel Udrea. A doua zi, dimineața, ne-am reluat activitatea culturală cu lansarea de carte a doctorului de suflete umane, dar și literare, îmbinând utilul cu frumosul, și anume, Viorel Birtu Pîrîianu, cu volumul de poezii „Aripi de nisip”. După-amiaza am continuat cu un pelegrinaj de suflet, vreme de câteva ore, la Mânăstrirea Prislop, apoi am continuat cu o ședință fotografică având genericul „Natura și noi”. După această superbă ieșire în aer liber, seara am avut parte de un moment muzical de excepție, în interpretarea minunatei soliste de câtece populare, cu voce superbă și caldă, Cristina Muntean de prin părțile Hunedoarei.
28 iunie a fost o zi înălțătoare pentru sufletele noastre, prin Conferința cu titlul „Poezie și Destin” dedicată poetei de naționalitate română Yvonn Rosignon, prezentată de către criticul și istoricul literar, Vaida Maria.Tot în acea după-amiază a avut loc lansarea antologiei „Clepsidra cu Sentimente” prezentată de către Mariana Moga și Antonia Bodea. Mai târziu, seara, a avut loc lansare de carte: „Satul Poveștilor”, susținută de către Nadia Urian. Pe 29 iunie, a patra și ultima zi de tabără, ne-am continuat frumoasa și interesantă activitate de tabără, prin vizitarea unor monumente istorice: Muzeul Civilizației Dacice din Deva ș iCastelul Corvinilor din Hunedoara. O surpriză minunată a fost cea de la Muzeul din Deva, unde ne-a întâmpinat Domna cântecului popular, Cristina Muntean și soțul domniei sale, Ștefan, fiindu-ne alături până la locul cazării noastre.
Activitatea culturală a fost reluată după amiază cu o nouă conferință, susținută de doctorandul și istoricul Mihai-Octavian Groza, subiectul fiind „Religia Marelui Război, reflectată în memorialistica românilor transilvăneni și bănățeni.” Apoi s-a făcut prezentarea de carte „Sebeșul și Marea Unire: memorii, acte și documente”, prezentată de tânărul istoric-doctorand, care a înmânat tuturor celor prezenți câte două cărți: „Lucian Blaga, Poemele Lumii-Les Poèmes De La Lumière” (bilingv româno- francez) și „Lucian Blaga La Obârșie, La Izvor”. Această după-amiază s-a încheiat cu acordarea Diplomelor celor prezenți de către Mihai-Octavian Groza, Ionela Flood și Colonel (r) Constantin Avadanei, din partea Asociației Astra, Despărțământul „Vasile Moga” din Sebeș-Alba; Societății Românca din Londra; Radio Tv Unirea Wiener Neustadt, Austria, sub semnătura domnului maneger Ioan Godja. Seara, ca de obicei, s-a încheiat cu un moment muzical și poetic, susținut de Andrada Silvana Tcacenco și Bebe Jianu.
Prin această manifestare am promovat cultura de calitate. Chiar dacă necazurile vieții ne-a făcut să locuim în diferite state europene, consider că, în calitate de creatori, suntem un popor care își susține unitatea și prin literatură și artă Închei citându-l pe Lopez de Vega: „Aurul nu sălăsluiește în mulțumiri, dar mulțumirile în aur da”. De aceea, tuturor, prieteni, vă aduc prinosul de recunoștiință și admirație, și alese mulțumiri.
Lasă un răspuns