„Cap de statuetă reprezentându-l pe Hercules” la Muzeul Banatului-Timișoara

Muzeul Național al Banatului din Timișoara are în colecția sa de arheologie un obiect de artă intitulat „Cap de statuetă din marmură reprezentându-l pe Hercules”. Acest personaj legendar, cunoscut din mitologie ca un semi-zeu puternic, fiul lui Zeus/Jupiter și al muritoarei Alcmene, acesta călătorește de două ori în lumea de dincolo (celălalt tărâm; lumea morților, a umbrelor) și realizează fapte inaccesibile oamenilor precum cele 12 munci pentru a-și răscumpăra momentul de nebunie (indus de Hera) în urma căruia își ucide soția și copiii. Cultul lui Hercules era foarte popular în rândul soldaților reprezentând idealul de forță masculină și curaj.

Capul de statuetă din marmură reprezentându-l pe Hercules” este o statuetă fragmentară descoperită la Pojejena. Aici a ființat Castrul roman Possesena, care apăra limesul Moesiarum din Dacia Apulensis, cu Legiunea a VII-a Claudia și Cohorta a V-a Gallorum et Pannoniorum. Fortificația din zid de piatră avea o suprafață de 185X148 m2 (2,7 ha). Comuna Pojejena este situată în Clisura Dunării pe malul stâng, în amonte de Moldova Nouă cu 12 km. Localitatea este situată pe malul stâng al Dunării, între kilometru fluvial 1054 – 1062, înconjurată la nord de piemonturi ale căror înălțimi nu depășesc 300 m, altitudinea zonei oscilând între 110–130 m, fiind una din cele mai importante localități din Clisura Dunării. Pojejena (română 1924: Pojejena Română, anterior Pojejena de Jos, sârbă Пожежена) este formată din satele Belobreșca, Divici, Pojejena (reședința), Radimna și Șușca. Comuna actuală încorporează și fosta localitate Pojejena Sârbească, sau Pojejena de Sus.

Statueta fragmentară studiată, datând din sec. II – III d.Hr., având o înălțime de 11 cm și baza de 7,5×6,5 cm., provine probabil din acest mediu militar roman, din localitatea de pe malul Dunării, unde erau cantonați  soldați de origine celtică din Pannonia (surse: mnab.ro; wikipedia.org; ziuadevest.ro; evenimentemuzeale.ro).

Prin importanța sa istorică, „Capul de statuetă din marmură reprezentându-l pe Hercules” a fost declarat „Exponatul lunii aprilie 2019”, în cadrul Muzeului Național al Banatului din Timișoara. Această descoperire a statuetei eroului herculean exemplifică modalitatea prin care erau motivați soldații imperiului roman, prin cultul acestui erou semizeu, cu puteri supraomenești. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*