La Brașov s-a deschis cel mai mare planetariu din România

La Brașov, în  cadrul Grădinii Zoologice și-a deschis porțile pasionaților de astronomie un proiect unic în Europa, respectiv cel mai mare planetariu din România. Ce este un planetariu? Este o construcție specială, în formă de cupolă, pe care se înfățișează, cu un aparat de proiecție special, aspectul bolții cerești cu stelele și constelațiile, precum și deplasarea aparentă a acestora, dar și a planetelor, a Soarelui și a Lunii etc. Dotat cu un ecran sub formă de cupolă cu o deschidere de aproximativ 14 metri, dublu față de alte construcții similare din țară, planetariul din Brașov pune la dispoziția vizitatorilor 105 locuri, dintre care două pentru persoane cu dizabilități, aceasta fiind, de asemenea, cea mai mare capacitate din România pentru un planetariu. Imobilul este prevăzut cu un lift, pentru a facilita accesul persoanelor în scaun rulant.

Potrivit conducerii Grădinii Zoologice din Brașov, acesta este de fapt singurul planetariu din Europa aflat în incinta unei grădini zoologice. Sala în formă de amfiteatru cu o înclinație de 23,5 grade, asemenea axei Pământului, invită la o fascinantă călătorie în lumea aștrilor. Pe lângă filmele despre explorarea spațiului cosmic, vor fi proiectate și documentare cu viața de pe Terra, din junglă până în adâncul oceanelor, iar cei mici vor putea urmări desene animate educative. Primăria Brașov a promis că vor putea fi vizionate aici, în timp real, chiar și diverse fenomene astrologice ce se vor întâmpla. Grație celor două proiectoare laser, cu sistemul 4K, care asigură o calitate superioară a imaginii, dar și a unui sistem de sunet performant, cu 7 canale de sunet și aproximativ 14 boxe, spectatorii vor avea impresia că se află chiar în mijlocul acțiunii. Amenajarea planetariului, un proiect de 8,205 milioane de lei, a fost realizată de firma brașoveană „Har&H” începând cu primăvara anului trecut. Clădirea a fost construită în urmă cu trei ani, când a fost modernizată și grădina zoologică din Brașov, costurile ridicându-se la 2,432 milioane de lei. Dintre celelalte zece planetarii existente în România (București, Galați, Constanța, Pitești, Baia Mare, Suceava, Bacău, Bârlad, Craiova, la care putem adăuga existența unui planetariu mobil ce a ajuns în mai multe orașe ale României), care utilizează standardul 2K, cele mai mari au aproximativ 50 de locuri și un diametru al cupolei de până la șapte metri.

De asemenea au apărut în cadrul unor instituții județene în ultimi ani câteva planetarii pentru nevăzători, astfel deschizându-se calea pentru cei care nu aveau posibilitatea să perceapă senzorial stelele și constelațiile. Astfel, în cadrul proiectului „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”, au fost înființate astfel de instalații multisenzoriale la Complexul Astronomic de la Baia Mare și la planetariile din Galați, Bârlad, Craiova, Constanța, București și la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca (surse: wikipedia.org; brasovromania.net; hotnews.ro; cunoastelumea.ro; infobrasov.net; stiri.tvr.ro; pg-online.ro; monitoruldestiri.ro).

Astfel aspirația omenească către starea de zbor, „împrumutată” de la strămoșul Icar, ne poate purta în spațiul interplanetar, sau chiar interstelar al nesfârșitului univers. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*