Aşezarea eneolitică de la Enisala – Palanca (jud. Tulcea), vestigii spectaculoase

Sondajele arheologice efectuate în perioada 2003-2006 și 2010, la poalele cetății medievale Enisala, din județul Tulcea, au scos la lumină vestigii arheologice eneolitice. Este vorba despre o aşezare a culturii Babadag, de la Enisala–Palanca, comuna Sarichioi. Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) din Tulcea au făcut aceste descoperiri, care vor putea da o nouă imagine a evoluției comunităților umane din zonă. Cercetările arheologice au fost deschise în contextul proiectului Consiliului Județean de a realiza în zonă un mini-port turistic. Responsabilul de șantier al sitului Enisala-Palanca, Sorin Ailincăi, apreciază că săpăturile vor afecta o suprafață totală de aproape 8.000 de metri pătrați.

Vestigiile sunt spectaculoase. Practic, s-au identificat urme de locuire din perioada eneolitică, urme ale culturii Gumelnița care datează din mileniul V î.Hr, o așezare din prima epocă a fierului, cultura Babadag secolul VIII î.Hr.. Cele mai recente urme sunt din secolul XIV-XV”, a declarat reprezentantul ICEM, Sorin Ailincai. Acesta a mai spus că descoperirile făcute nu pot fi conservate, ele urmând să fie înregistrate prin metode specifice și puse la dispoziția cercetătorilor istoriei Dobrogei. „Descoperirile de aici sunt contemporane cu cele din situl Taraschina (4800 – 4500 î.Hr.) din Delta Dunării, iar studiile ulterioare ne vor ajuta ca să cunoaștem mai bine evoluția comunităților umane din zonă”, a menționat cercetătorul Sorin Ailincăi. Potrivit acestuia, situl este cunoscut încă din anii 1960, atunci când acolo s-au desfășurat primele cercetări arheologice, la inițiativa fostului director al ICEM, cunoscutul istoric Simion Gavrilă. Alte cercetări s-au făcut în anii 1979, 1986 și 2010, toate fiind prilejuite de diverse investiții, sau pentru înființarea unor amenajări agricole (surse: ziare.com; academia.edu; researchgate.net).

Iată cum o nouă așezare eneolitică de peste 6500 de ani din Dobrogea confirmă faptul că acest teritoriu a fost populat încă din vechime, aflându-se la o altă altitudine, „subminată” de creșterea neașteptată  a apelor Mării Negre, de fapt a nivelului întregului ocean planetar. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*