Încet-încet, reapar reperele istorice în București: Statuia lui Tudor Vladimirescu în sectorul 6

De când în luna decembrie a anului 2018, în parcul din fața Bisericii Kretzulescu din sectorul 1, București, a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu, iar în Parcul Izvor din sectorul 5 s-a ridicat statuia Reginei Maria, galeria personalităților române ce merită un monument ridicat în capitală a mai avut de așteptat. Iată că vineri, 24 mai 2019, Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, alături de Prof. Dr. Sculptor Paul I. Popescu (recunoscut și sub numele de PIP), a dezvelit statuia marelui patriot și revoluționar român Tudor Vladimirescu, în parcul omonim, situat în Cartierul Militari. Reamenajat în totalitate în urmă cu doi ani, suprafața Parcului „Tudor Vladimirescu”, fost „Parcul Fabricii”, a fost mărită cu 3.000 de mp, ajungând astăzi la 25.000 mp. Lucrarea artistică dezvelită de curând completează imaginea parcului și a zonei de vizavi de Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”, devenind emblematică pentru zona respectivă. La scară reală, lucrarea în sine are o înălțime de 340 cm, la care se adaugă înălțimea soclului, de 90 cm. Acesta din urmă este realizat integral din piatră de Vrața, iar personajul este turnat în bronz siliconic.

Tudor Vladimirescu a fost un mare revoluționar al vremii sale, a militat pentru reformarea învățământului, a armatei și a administrației. Cu mândrie și onoare vin astăzi în fața dumneavoastră pentru a oferi comunității un simbol al patriotismului și curajului românesc: statuia lui Tudor Vladimirescu”, a spus primarul Gabriel Mutu. „Suntem obligați să ducem mai departe istoria noastră, mai ales că în 1821 Tudor Vladimirescu și-a așezat tabăra chiar în această zonă. Am considerat că este foarte important să dezvelim aici și statuia marelui patriot”, a mai spus Gabriel Mutu. Pentru locuitorii Sectorului 6, simbolul „Domnul Tudor” amintește de Revoluția de la 1821, moment în care eroul pandurilor și-a instalat în zonă tabăra, inspirând și denumirea ulterioară a Cartierului de „Drumul Taberei”.

Statuia mândră a lui „Tudor din Vladimiri” îl reprezintă pe acesta cu mâna dreaptă pe garda sabiei, pregătit de ripostă în cazul unui atac, iar cu mâna stângă ținând carte-document pe care scrie: „Patria se cheamă norodul, iar nu tagma jefuitorilor!”, citat celebru care îi aparține. Tudor Vladimirescu (1780 – 1821) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor olteni. Intrând în București în fruntea „adunării poporului“, este primit cu entuziasm de către masele populare din capitală. Preia de fapt, în primăvara anului 1821, conducerea țării, fiind numit de popor „Domnul Tudor“. Prezența lui Alexandru Ipsilanti (conducătorului Eteriei) la București în fruntea unei armate nedisciplinate, după ce acțiunea lui fusese dezavuată, ca și a românilor de altfel, de către Rusia, l-au pus într-o situație dificilă. Tudor îi cere conducătorului Eteriei să treacă Dunărea, așa cum promisese inițial, pentru ca Țara Românească să nu fie transformată în teatru de război. Atunci, conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta. Ridicat prin trădare de la Golești la 21 mai, Tudor a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor (surse: wikipedia.org; dcnews.ro; cetateanul.net; youtube.com).

Astăzi, statuia „Domnului Tudor” și-a găsit aici, în sectorul 6 – loc unde și-a ridicat tabăra militară acum aproximativ 200 de ani – un spațiu amenajat cu gust și oferit pentru recreere și reflexie, tuturor cetățenilor capitalei noastre. Speram ca pe viitor să apară mai multe monumente și statui care să amintească de bogata noastră istorie, pe nemeritat uitată. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*