Expoziția de echipament militar roman „Milites, ad armae compone”, la Muzeul din Alba Iulia

Seria de evenimente din cadrul Festivalului Roman Apulum, manifestarea de prestigiu ajunsă anul acesta la cea de a VI-a ediție, organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia, s-a deschis cu vernisajul expoziției de echipament militar roman „Milites, ad armae compone!”, ce a avut loc vineri, 27 aprilie 2018, la ora 17.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Expoziția dorește să prezinte publicului o selecție de piese confecționate din metal, care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani. Cea mai mare parte dintre obiecte au intrat de curând în patrimoniul muzeului albaiulian și sunt pentru prima dată expuse.

Între piese se remarcă căștile militare romane (galea), fragmente de lorica segmentată (armură), o „manica” (apărătoare de brat, creată special pentru a contracara loviturile năucitoare ale falxului dacic ce conducea la amputări de brațe), dar și diferite tipuri de spade printre care celebrul „gladius” (spadă scurtă), folosit de gladiatori. Tot cu această ocazie au fost prezentate și diferite unelte (dolabra, topoare) folosite de legionari la construcția de castre, drumuri, dar și pentru activități agricole (seceră), așa cum sunt prezentați și pe basoreliefurile Columnei lui Traian de la Roma (Italia). Totodată au fost etalate în vitrinele expoziției și obiecte cu o utilitate personală, precum cuțite, brice și un amnar pentru aprinderea focului (surse: ziarulunirea.ro; mnuai.ro; sanuuitam.blogspot.com; urbeamea.ro; evenimentemuzeale.ro).

Vitrinele cu obiecte au fost dublate cu panouri explicative ilustrate cu scene de pe „Columna lui Traian”, dar și reconstituiri grafice care pot oferi o imagine de ansamblu a utilității pieselor vechi de 2000 de ani, prezentate în cadrul acestei expoziții. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*