Toplița se află la 100 km de Târgu Mureș și la 69 km de Reghin, aflat în nord-vestul județului Harghita, pe drumul european E578, în apropiere de granița cu județul Mureș. Ptolemeu spune că în arealul orașului ar fi existat o cetate dacică, Sangidava, nedescoperită încă pe teren. În secolul XIII, în zonă au început să se stabilească familii de secui. Prima menționare documentară a localității datează din 1567. A fost declarat oraș în 1956, iar în 2002 a fost declarat municipiu. În ambele limbi, maghiară și română, numele orașului înseamnă „izvor de apă caldă”. Iată istoria, pe scurt, a unui oraș cu un puternic potențial turistic, un oraș aflat în așteptarea unei mâini ferme care să îl salveze din anonimat.
Obiectivele de interes turistic sau cu potențial turistic din zonă sunt numeroase, dar cele mai importante sunt „Cascada de apă termală Toplița” și „Castelul Urmánczy din Topliţa”. Castelul din Toplița a fost construit între anii 1903-1906, pe malul râului Mureș. Proprietarul de la acea dată a fost Urmánczy Jeromos, de origine armeană, iar arhitectul clădirii a fost Giacomuzzi Virgilio (Vigilio), de origine tiroleză. Castelul are un stil Art Nouveau, combinat cu caracteristicile populare legate de numele lui Kós Károly, un stil special în contextul arhitecturii castelelor din Transilvania. Elementul dominant al castelului este turnul de apă din partea dreaptă a fațadei principale, cu intrarea principală de la parter. În interiorul castelului, salonul principal cu o înălțime de două etaje oferă accesul spre restul camerelor, spre camerele bărbătești cu vedere spre grădină, accesul în sala de mese și apoi apartamentul proprietarilor. La etaj se aflau camerele de copii și camerele de oaspeți, iar în subsol erau camerele servitorilor, bucătăria, depozitele și pivnița. După naționalizare, până în 1963 castelul a stat gol, după care castelul și clădirile anexe au fost transformate într-un spital.
În 1972, castelul a suferit modificări drastice: s-a desființat intrarea principală de sub turn, aceasta fiind amplasată în logia închisă deja la acea vreme. S-a înălțat acoperișul pe partea care dădea spre grădină, iar la etaj s-au amenajat trei camere noi. În anul 1982 au avut loc cele mai mari modificări asupra domeniului, când s-a construit spitalul orășenesc. Noua clădire a acoperit fațada principală a castelului, iar în parcul care se extindea până în centrul localității Toplița s-au amenajat blocuri și clădiri agricole. În 1998, clădirea castelului este preluată de Muzeul Județean Harghita. Cu timpul, s-a organizat aici Muzeul Etnografic, apoi castelul a devenit locul unde își desfășura activitatea ansamblul de dansuri din localitate. Retrocedarea castelului și a clădirilor anexe aflate în stare de ruină către moștenitorii legali s-a realizat în anul 2009. Statul Român a închiriat clădirea până în anul 2013, aici funcționând „Centrul Cultural” și un muzeu. În anul 2013 s-a decis părăsirea castelului din cauza chiriei mult prea mari.
Cei ce administrează acum castelul se pare că l-au părăsit și ei. Castelul poate fi vizitat doar la cerere. Grădina castelului poate găzdui, în special în timpul verii, expoziții, concerte, conferințe, târguri, nunți, festivale și oferă loc și pentru turiști care vor să stea la cort. Toată regiunea este cunoscută pentru apele termale: în vecinătatea castelului se află două ștranduri cu ape termale. În timpul iernii la Toplița funcționează și o pârtie de schi, cu pârtii de 1200 și respectiv 460 de metri. Orașul are de asemenea și alte clădiri monumente care merită vizitate: cele mai renumite sunt poate mănăstirile ortodoxe din secolul al 17-lea, dar și Podul Urmánczy cu acoperiș, care este o construcție specială. În Transilvania se mai găsesc doar trei asemenea poduri. (surse: monumenteuitate.org; turistprinromania.com; turismistoric.ro; castelintransilvania.ro). Se pot face excursii în zone învecinate, dar și în Munții Gurghiu și Munții Călimani, care oferă multe locuri și peisaje mirifice. (G.V.G.)
Lasă un răspuns