Triod din anul 1813, expus la Muzeul din Deva

Din colecțiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, vizitatorii pot avea acces la un exemplar de carte românească veche din colecția de carte veche, rară și bibliofilă a muzeului din Deva și anume un Triod. Acesta a fost imprimat în anul 1813 în Tipografia Mitropoliei Blajului, cu binecuvântarea Episcopului Ioan Bob (1739-1830). Ne aflăm în fața unui exemplar din cea de a treia ediție, prima apărând în anul 1771. Triodul este o carte de cult care cuprinde cântările, citirile și regulile tipiconale specifice celor zece săptămâni care preced Sfintele Sărbători de Paști, începând cu Duminica Vameșului și a Fariseului și încheindu-se cu sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Volumul este în format mare (in folio), are 630 de pagini, coperte de piele decorate cu chenare fitomorfe, pe coperta 1 aflându-se un medalion central în formă de cruce, iar pe coperta a doua un decor cu motive geometrice, dispus pe toată suprafața. Tiparul este negru și roșu, cu text pe două coloane. Cartea este decorată cu o serie de xiligravuri meșteșugite de tipograful Petru Papavici (sau Popovici), originar din Râmnic, care a fost cel mai productive gravor în lemn de la Blaj. El a activat într-o perioadă stabilită cu aproximație între anii 1764-1780. Ilustrațiile sunt impresionante, meșterul gravor punându-ne în fața unor compoziții care emoționează, fiind realizate cu acuratețe și iscusință, cu atenție pentru amănunt. Astfel, sunt prezentate portrete de sfinți. Cei patru evangheliști, Iisus arhiereu și împărat ceresc, precum și scene din Buna Vestire, Vameșul și fariseul și Răstignirea.” ne pune Georgeta Deju, Șef Serviciu la Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Numeroasele însemnări păstrate pe filele exemplarului se constituie într-o mini-cronică a cărții, dar și a bisericii din care provine, oferind date despre cumpărarea cărții, legarea acesteia, numele preoților, al învățătorului de la școala din sat, despre data Paștelui din anul 1888, ori menționări referitoare la fenomene meteorologice. Conform notelor scrise de mână, circulația cărții s-a desfășurat în zona Dumbrava de Jos (comuna Ribița, jud. Hunedoara) – Zlatna (jud Alba) – Lupșa (jud. Alba), într-un interval temporar cuprins între anii 1818-1889. În spațiul tradițional românesc, cartea, ca purtătoare a învățăturii creștine, a slujit deopotrivă la învățarea scrisului și cititului, ca text de lectură care oferea modele de înțelepciune și de limbă cultivată, sau ca suport pentru însemnări scrise de mâna vremelnicilor posesori ai cărții (surse: mesagerulhunedorean.ro; mcdr.ro; avantulliber.ro; centruldepresa.ro; hunedoaralibera.ro).

Pentru valoarea sa deosebită, Triodul a fost expus ca „Exponatul lunii aprilie 2019” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și a putut fi vizionat de către iubitorii de carte rară și de alți doritori în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*