„Haida bade-n sat la noi!”

Maria Macovei, cunoscută interpretă a cântecului popular bucovinean s-a născut pe 8 octombrie 1952, la Mănăstirea Humorului chiar în inima dulcei Bucovine. Încă din copilărie şi-a dorit să cânte, iar o carieră muzicală era marele ei vis. „Nu mai pun la socoteală anii din şcoală, când participam la concursuri cu elevii. Prima apariţie pe scenă, de o importanţă mai aparte, a fost la vârsta de 17 ani“, ne-a explicat Maria Macovei. Aceasta ne-a povestit ce emoţii a avut când a fost selecţionată pentru celebrul şi cunoscutul concurs „Floarea din Grădină“, fiind prima femeie din Suceava care a şi obţinut apoi acest trofeu, la această competiţie de nivel naţional. De atunci a participat la sute de spectacole şi competiţii muzicale. „N-aş putea să spun cu exactitate la câte spectacole am fost pentru că sunt foarte multe, iar la festivaluri am obţinut majoritatea locurilor fruntaşe“, a mai spus interpreta. Pasiunea sa pentru muzica populară a urmărit-o încă de mică, dar concreteţea profesiei a apărut numai după ce a absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, specializarea Pedagogie Muzicală. Îndrăgita interpretă a folclorului bucovinean în prezent este necăsătorită şi are un copil, dar îşi umple timpul într-un mod plăcut, ca profesoară de muzică populară pentru copiii care îşi doresc o carieră în folclor. Urmărindu-i cum cresc, atât din punct de vedere spiritual, cât şi muzical, Maria Macovei se bucură de reuşita lor şi astfel face totul numai din pasiune.

Ea este rapsodul popular ce are în palmares aproximativ 60 de medalii, trofee şi diplome de locul I la concursuri naţionale şi internaţionale. „Din 1976 am decis că vreau să transmit şi altora cunoştinţele mele şi am început să predau ore de muzică la Palatul Copiilor, dar peste doar câţiva ani am renunţat şi am decis să merg la Casa de Cultură. De atunci predau copiilor pe care îi selecţionez eu.“, ne-a explicat humoreanca. A predat ore de muzică populară pentru sute de copii, în ultimii trei ani având peste 70 de elevi, printre care nume déjà cunoscute, precum Viorica Macovei, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Dănuţ Onoiu, Ancuţa Corlăţan şi Luminiţa Croitoru Chiriac. „Cel mai tânăr elev al meu are patru ani şi jumătate. Este vorba de Măriuţa Micuţaru care a participat la Festivalul de la Costineşti şi unde a primit premiul special pentru cel mai tânăr concurent. Ea are deja înregistrate două melodii“, ne-a spus Maria. La acest festival Maria Macovei a participat cu 20 de interpreţi de muzică populară pregătiţi de ea, care au câştigat toate premiile la toate categoriile. „Selectez numai copii care au talent, care au simţ muzical şi ureche muzicală şi care chiar vor să aibă o carieră în folclor. Aceasta este satisfacţia mea, să-i văd pe scenă şi să-i aud cum cântă din suflet“.

Cea mai mare satisfacţie a profesoarei Maria Macovei se împlinește când vede dragostea de care dau dovadă copiii pentru muzica folclorică. „Îmi place să-i văd că vin singuri, fără plictiseală. Orele mele nu sunt ca la şcoală, sunt interactive, individuale. Reuşim să facem în 15 minute ceea ce alţi interpreţi nu pot face într-o săptămână“, ne-a mai explicat suceveanca. Întrebând-o de ce a ales pedagogia şi nu a dat curs unei cariere solistice, dedicată numai  scenei, Maria Macovei a răspuns: „Mereu mi-am dorit să cânt, dar nu am fost pregătită niciodată să renunţ la familie. Pentru mine părinţii au fost totul şi eu am ales să am grijă de ei aşa cum şi ei au avut grijă de mine. Să ai o carieră în muzică înseamnă turnee şi multe deplasări, fapt care ar duce la o despărţire de apropiaţi.” Şi totuşi, a existat un moment marcant al carierei interpretative a solistei Maria Macovei. „Da. În anul 1983, când am participat la „Cântarea României“ alături de alţi şapte interpreţi din ţară şi am câştigat medalia de aur. A fost un moment intens pentru că evoluam în faţa lui Ceauşescu şi a Comitetului Central. Erau foarte multe personalităţi şi am avut mari emoţii.” În afara cântecului popular, ce alte pasiuni are Maria Macovei? „Dacă aş avea timp, liber l-aş petrece alături de animalele de la curte. Mi-ar plăcea să le hrănesc, să petrec mai mult timp cu treburile casei. În curând aş vrea să-mi fac o grădină cu flori şi legume de care să am grijă numai eu“.

În 2012, în prima zi de Paşte, când în comuna Mănăstirea Humorului s-a desfăşurat tradiţionalul concurs de ciocnit ouă roşii, primarul Cătălin Ionel Tomasciuc, secondat de consilierii locali, i-a conferit mesagerei cântecului bucovinean, prof. Maria Macovei, titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei. Maria Macovei, care pe parcursul unei cariere artistice şi didactice de aproape patru decenii a selectat sute de copii talentaţi, cărora le-a transmis darul cântecului popular deschizându-le calea către scenă, a fost onorată cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei Mânăstirea Humorului, de către obştea comunei. Cunoscută şi apreciată ca interpretă a cântecului popular bucovinean, dar şi ca „făuritoare de vedete”, întrucât mulţi dintre tinerii pe care i-a îndrumat s-au remarcat şi s-au afirmat ca talentaţi interpreţi ai folclorului românesc, Maria Macovei a fost sărbătorită printr-un spectacol în care au evoluat elevii săi de ieri şi de azi, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Petrică Lehaci, Dănuţ Onoiu, Luminiţa Croitoru, Gabriela Teişanu. Un spectacol omagial pe care elevii şi prietenii săi de suflet l-au dedicat acestei îndrăgite interprete a cântecului popular, un regal folcloric la care au participat cu inima deschisă toţi consătenii din Mănăstirea Humorului. Din repertoriu cunoscutei profesoare şi interprete bucovinene Maria Macovei fac parte bijuterii ale dulcelui folclor bucovinean, precum „M-o dus firul dorului”, „Măi bădiţă, om frumos”, La pământ şi la podele” şi „Haida bade-n sat la noi”. Când timpul îi permite, profesoara de folclor Maria Macovei nu uită scena care îi este atât de dragă şi de unde poate fi un bun ambasador al spiritualităţii poporului nostru milenar. Numai aşa, pregătind din timp tânăra generaţie pentru viitor, vom putea avea asigurată şansa perpetuării unei experienţe artistice de sute şi mii de ani şi a unui tezaur folcloric inestimabil. Maria Macovei este un bun ambasador în această direcţie, pe tărâmul de poveste al folclorului autentic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*