Castron dacic „cu patru toarte” din cetatea Tamisidava, expus la Muzeul de Istorie Bacău

În vastele colecții ale Muzeului de Istorie și Arheologie din Bacău se află și un Castron cu picior/bazin dacic („cu patru toarte”), descoperit în antica cetate Tamisidava și estimat a proveni  din perioada sec. I î.Hr. – sec. I d.Hr.. Acesta este un vas de culoare cenușie, cu picior și patru toarte (ca și cele patru colțuri ale pământului întins), descoperit în anul 1997 la Pâncești (în literatura de specialitate Răcătău). Vasul este decorat prin lustruire atât pe exterior, cât și pe interior. Diametrul gurii 43 cm, diametrul piciorului 13,5 cm, înălțime 14,5 cm. Cetatea dacică de la Pâncești, punct „Cetățuie”, com. Pâncești – (Tamasidava) mai este cunoscută în literatura de specialitate ca Răcătău (com. Horgești). Fortificația antică este situată pe terasa înaltă din stânga Siretului, pe o poziție dominantă, ce oferea protecție naturală și o bună vizibilitate a văii râului.

Săpăturile arheologice au continuat aici până în anul 2002, timp în care au fost făcute numeroase descoperiri datate în epoca bronzului (cultura Monteoru), Hallstatt (prima epocă a fierului) și în sec. IV î.Hr. – II d.Hr. Întinderea locuirii în această ultimă perioadă, precum și numărul și calitatea descoperirilor demonstrează că cetatea era un important centru, ceea ce a dus la ipoteza că acesta era unul dintre cele trei polis-uri (orașe) aflate pe cursul Siretului menționate de geograful antic Ptolemeu, respectiv cetatea Tamasidava. (Sursa informațiilor: Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău)

Pentru valoarea sa deosebită, castronul dacic „cu patru toarte” a fost declarat „Exponatul săptămânii 29 octombrie – 04 noiembrie 2018”, în cadrul Muzeului de Istorie. Piesa prezentată se află în expoziția permanentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie (Str. 9 Mai, nr. 7), la etajul I și poate fi vizionată aici de către doritori. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*