„An după an și roman după roman…”

Profesorul scriitor Nică D. Lupu se înscrie în categoria autorilor care au tăcut o viață, iar apoi au dat drumul la o avalanșă de volume, spre surprinderea noastră generală. Motivațiunea ce apare este aceea că aceștia chiar au cu adevărat ceva de spus și un preaplin sufletesc le dă imboldul de a avea insomnii ce îndeamnă la scris și la reverii. Acesta este și cazul lui Nică D Lupu, scriitorul înalt și prezentabil, ușor agitat, dar protocolar, cu o finețe înnăscută a trăsăturilor ce îi conferă un profil de medalie. Numele său parcă este „răpit” dintr-o operă a marelui scriitor Ion Creangă, ce ne trimite către tărâmurile atât de dorite și încărcate de amintiri ale copilăriei. Opera sa se dovedește a fi tot atât de diversă, cât i-a fost și viața de profesor în localitatea Brănești din Ilfov.  A debutat în anul 2006 cu volumul „Incertitudini la răscruce”, roman apărut la Editura „Cartea de buzunar”.

Cartea a avut succes și iată că, trei ani mai târziu a tipărit o a doua ediție, revăzută și adăugită, la Editura „Edago”. Începutul fiind făcut, scriitorul Nică D. Lupu s-a lansat pe orbita de scriitor prolific cu viteza luminii. Aproape anual a lansat o carte de autor. Cea de a doua apariție editorială a fost „Povestiri” (carte pentru copii), apărută la Editura „Betta” în anul 2011. Un volum de proză scurtă intitulat „Întâmplări de necrezut” a apărut tot în 2011, la  Editura „Betta”, apoi „Celesta” – roman (Editura „Betta”; în 2012). În romanul „Celesta”, în centrul atenției se află viața monahală și, mai ales, iluminarea lăuntrică, ca și cale de acces către cele spirituale. „Regina Nopții”, un alt roman, a văzut lumina tiparului la Editura Betta, în anul 2013, urmat în același an de „Elisa” – carte pentru copii (Editura Betta). A urmat o trilogie numită „Cucii din Brănești”, ce a cuprins romanele „Masca” (Editura Betta, 2013), „Talismanul” (Editura Betta, 2014) și „Spirala” (Editura Anamarol, 2015). În această trilogie autorul ne prezintă povestea de viață a doi tineri brăneșteni îndrăgostiți, Robert și Oltița, dragoste care face față unor grele încercări, grație duhului magic și protector al „cucilor” purtat de cei doi în chip de talisman. Se face o astfel și rememorare a tradițiilor existente aici, la Brănești, tradiții strămoșești revigorate prin „Festivalul Ziua Cucilor” ce are loc anual, cu participare internatională.

Nu peste mult timp, o nouă trilogie și-a întins aripile peste opera scriitorului Nică D. Lupu: „Cuca, în timpul inundației și după”. Seria de trei romane a început cu „Urgia” (Editura Betta, 2014), apoi „Regăsire” (Editura Betta, 2015) și „Destine” (Editura Sinteze, 2016). Volumul „Insomnii” ce a urmat este unul de proză scurtă, apărut la Editura Betta, în anul 2016. Lucrarea prezintă mai multe povestiri, atrăgând atenția în special aceea intitulată „Insomnii cu lumini în întuneric”, în care autorul prezintă memoriile sale privind evenimentele din Brănești trăite de acesta în timpul Revoluției din anul 1989. Apoi a urmat miniromanul „Răspântia” (Editura Arefeana, 2017) și „Flori pe valurile vieții” (roman din ciclul „Scrieri târzii” – Editura Betta, 2017).  În voluminosul roman „Flori pe valurile vieții” găsim o narațiune care se citește cu nerădare și cu nesaț. Protagoniștii cărții, Codrin și Narcisa, doi tineri care s-au constituit recent într-un cuplu, sunt mai de grabă intermediarii prin care se derulează diversele narațiuni ale volumului. Prin ei aflăm cele petrecute în prezent sau în trecut, urmărind cu sufletul la gură aventurile acestui cuplu, purtat pe valurile vieții.  La Casa Corpului Didactic din Brănești – Ilfov (str. Slt. Petre Ionel, Nr. 2) a avut loc vineri, pe 19 aprilie 2019, la ora 10, evenimentul intitulat „Ziua cărții și a dreptului de autor 2019”. Cu acestă ocazie a fost lansat și ultimul roman, „Căpitanul”, al scriitorului Nică D. Lupu. Moderatorul acțiunii a fost Victor Gh. Stan, Directorul Editurii „Destine” și Președintele Filialei USR – Literatura pentru copii și Tineret, București.

La prezentarea publică a volumului, sala de festivități a CCD Ilfov a fost plină de oaspeți. Ca amfitrion al evenimentului, Florin Petrescu, directorul acestei instituții l-a apreciat pe scriitor, în cuvinte frumoase, sincere, de prețuire. De asemenea, doamna Alexandrina Niță, director al Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov a menționat faptul că a fost prezentă la aproape toate lansările de carte ale autorului Nică D Lupu, admirând opera prolifică a acestuia. A urmat apoi un dialog liber cu cititorii (moderator fiind de acestă dată Horiana Petrescu), apoi o sesiune de autografe și fotografii împreună cu autorul.

Dincolo de scrierea romanelor, profesorul Nică D. Lupu are o bogată activitate publicistică, pe teme didactice și pedagogice în reviste nu numai cu acest profil, dar și în cele de cultură. Între ele se află „Univers didactic ilfovean”, revista „Noi”, a Inspectoratului Școlar Județean, în „Meridianul Cultural Românesc”, sau „Arena Literară”. De-a lungul vieții a primit numeroase distincții și premii. A obținut cinci premii II, la Concursul de Proză Scurtă „Alexandru Odobescu” din Călărași. A fost recompensat cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ, în grad de ofițer”, în anul 2004, pentru toată activitatea sa didactică și extradidactică. Profesorul Nică D. Lupu e o personalitate de prestigiu a învățământului ilfovean, dar în același timp e un redutabil scriitor. Scriitorul Nică D. Lupu este urmașul de drept al povestitorului care, în zorii civilizației umane, lângă focul ce nu se stingea niciodată, depăna firul snoavelor și al basmelor fără de sfârșit, ascultat fiind de toți cu teamă, uimire, surpriză, regret sau bucurie, așa cum astăzi și noi ascultăm non-stop de „zeul televizor”. Pentru prolificitatea sa, putem spune că, așa cum trece an cu an, vine și roman după roman. La mai multe romane, maestre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*