În colecțiile Muzeului de Istorie și Arheologie din Bacău se află un vas cucutenian de provizii piriform, cu două tortițe perforate. Acesta a fost descoperit la Trebeș-Mărgineni, în anul 1975. Ca dimensiuni, acesta are înălțimea = 75,7 cm și diametrul gurii = 19,5 cm. Complexul cultural Cucuteni-Tripolie căruia aparține vasul studiat este un complex cultural datat în eneolitic („epoca pietrei și a cuprului”, la finalul epocii pietrei, situate în segmentul temporal aprox. 5.000-3.500 î.Hr. (acum 7.000 – 5.500 de ani) – incluzând și faza Precucuteni), având un larg areal de răspândire (centrul și estul României, Republica Moldova, o parte a vestului și centrului Ucrainei, până în zona Kievului), de aproximativ 400.000 km2.
Numele acestei culturi vine de la satul Cucuteni (jud. Iași – România) și de la Tripolie (ob. Kiev – Ucraina), localitățile în apropierea cărora au fost făcute primele descoperiri. Situl de la Mărgineni – „Cetățuia” (sau Trebeș – Mărgineni) este situat pe o ridicătură de teren aflată în apropierea malului drept al Trebeșului.
A fost depistat în urma cercetărilor de suprafață desfășurate în anul 1958 (la numai un an de la înființarea muzeului băcăuan). Din cauza unor alunecări de teren, situl a fost afectat, astfel încât s-a hotărât în 1973 începerea unor săpături de salvare (desfășurate până în anul 1978). Au fost astfel descoperite resturi de locuire din fazele Cucuteni A2, A-B și B. Suprafața sitului este de circa 1 ha. Pentru valoarea sa deosebită, vasul de mai sus a fost declarant „Exponatul săptămânii 10-16 decembrie 2018” (sursa informațiilor: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău). Piesa aflată în studiu – alături de alte exponate referitoare la Civilizația Cucuteni-Tripolie – se află în expoziția permanentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie (Str. 9 Mai, nr. 7), la etajul I. Având în vedere existența celor două tortițe perforate în lateralele vasului, posibil ca prin acestea să fi fost trecut un fir textil (tip baiere) ce ajuta la transport. Vasul este pictat în culorile alb – roșu cu diferite elemente spiralate caracteristice culturii Cucuteni, având o formă globulară, cu gâtul supraînălțat.
Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei. Pe teritoriul României, cultura Cucuteni era răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, unele asemănări găsindu-se doar într-o cultură neolitică din China (între cele două fiind însă o distanță de timp remarcabilă, cea din China apărând cu un mileniu întârziere). De remarcat că pe vasele de Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații, dar s-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice. (G.V.G.)
Lasă un răspuns