Afirmarea identității românești

Trăim într-o țară atât de frumoasă, cu o istorie extraordinară, cu peisaje și bogății naturale pe care multe țări și le-ar dori… însă, în ultimele decenii, țara noastră minunată ne dă tot mai puține motive să o iubim și să nu o părăpsim, mai ales de către noi, tinerii, din cauza celor care o conduc prost și a sărăciei în care ne opbligă să trăim.

Sunt român și, ca român, mă socot „buricul pământului”… Iar dacă n-aș fi român, aș fi fără de neam țară. Chiar nu m-aș putea imagina francez, englez, german… adică nu aș putea extrapola substanța spiritului meu spre alt neam. Sunt român prin vocație…. Tot ce gândesc devine românesc.” (Petre Țuțea),

Într-o lume în care comerțul și investițiile s-au extins la nivel internațional, au fost încheiate înțelegeri plurinaționale și între diferite țări din lume, s-a realizat o serie largă de programe, comunicațiile se realizează rapid prin internet, iar accesul la informații este foarte facil, ceea ce a condus la necesitatea introducerii unor sisteme puternice de control intern, în cadrul cărora să se poată aplica standardele recunoscute în plan internațional, care să fie înțelese în mod unitar, atât în sectorul public, cât și în cel privat, în vederea însănătoșirii economiilor naționale și a asigurării succesului pe piețele de capital.

Politica externă a României trebuie să fie o politică de consens național pentru a-și atinge obiectivele, trebuie să revigoreze participarea pe plan extern a statului român, pe baza conștientizării faptului că statutul de membru UE și NATO al României reprezintă un instrument de modernizare a societății romanești și de creștere a potențialului și a profilului economic al țării, care trebuie urmărit cu maximum de eficiență pentru valorificarea tuturor beneficiilor politice și de securitate care derivă din apartenența la cele două organizații și pentru atingerea intereselor României.

Păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității românești este cea de-a doua direcție de acțiune care urmărește consolidarea reprezentativității etnice, culturale, lingvistice și spirituale a comunităților românești din întreaga lume. Românii de peste hotare sunt parte integrantă a poporului român și, de aceea, trebuie să li se acorde nu doar atenția, ci și suportul cuvenit.  Atunci când vorbim despre românii care trăiesc în afara granițelor, un aspect foarte important este menținerea apropierii de familiile lor și de evenimentele sociale și politice din țară.

Pentru ca un stat și o națiune să supraviețuiască și să aibă un viitor cert, este nevoie ca între oamenii care le compun să existe o solidaritate puternică prin identitatea de idei, de aspirații, crerzuri și credințe, însușiri care sunt rezultatul comuniunii de origine, limbă și tradiție.

Fii om, fii drept și recunoaște că, deasupra ambițiilor, intrigilor și intreslor personale sau de grup, Patria reprezintă veșnicia Neamului și că acolo trebuie să ne întâlnim și să ne redefinim întotdeauna, român cu român, chiar dacă nu ne înțelegem de fiecare dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*