Patru expoziţii inedite deschise la Muzeul din Buzău

Patru vernisaje ale unor expoziţii cu obiecte descoperite în siturile arheologice din judeţul Buzău, dar şi impresionante lucrări de artă, au avut loc la Muzeul Judeţean de Istorie din Buzău, de Ziua Culturii Naţionale. Expoziţia ce a dezvăluit pentru publicul larg diferite obiecte de valoare istorică deosebită descoperite în siturile arheologice din judeţ în prezenţa unor oficialităţi locale, dar şi a zeci de vizitatori, a fost cea intitulată „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul judeţului Buzău”. Printre zecile de exponate a putut fi admirată o spadă din epoca bronzului târziu, descoperită pe teritoriul municipiului Buzău, un vârf de lance atribuit populaţiei dacice de la Pietroasa Mică – Gruiu Dării, dar şi statueta Precucuteni (miniatură), veche de 6000 de ani, descoperită la Lipia. Alături de acestea a mai fost expus și inventarul funerar al unui mormânt din Epoca  Bronzului cercetat la Cârliomănești, punctual „La Arman”.

Spada din bronz este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în Buzău în ultimii ani. Ea a fost descoperită de un angajat al unei balastiere din Buzău, pe banda transportoare cu nisip. Specialiştii au ajuns la concluzia că obiectul are o vechime de peste 3000 de ani. Arma, lungă de aproape jumătate de metru, a fost creată într-o matriţă, iar petele de la suprafață provin de la contactul cu obiecte din fier. Arheologii nu exclud ca arma să fi fost îngropată alături de războinicul care a folosit-o. Pentru a preveni deteriorarea artefactului, după curățare spadă a intrat într-un proces de carantină. Lipsa mânerului arată că materialul din care a fost confecționat era perisabil. Spada veche de aproape patru milenii a fost cizelată cu grijă și pare să fi aparținut unui nobil. După conservare, spada a fost expusă alături de alte obiecte din aceeași epocă descoperite pe șantierele arheologice din județul Buzău. Statueta descoperită în situl de la Lipia (Buzău) are o valoarea deosebită. În acest sit s-au găsit dovezi materiale din ambele civilizaţii, respectiv pre-Cucuteni şi Gumelniţa, lucru nemaiîntâlnit până în urmă cu puţin timp. Toate descoperirile importante, atribuite uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa, cultura Cucuteni, au fost făcute în zona Moldovei. Această nouă descoperire mărește raza arealului pe care se întindea acestă importantă cultură.

În prezenţa unor oficialităţi şi a zeci de vizitatori, a fost lansată şi oferta culturală, educativă şi ştiinţifică a muzeului, pentru anul 2019. Tot atunci au fost vernisate și trei expoziţii de bază în cadrul colecţiei de artă a Muzeului Judeţean Buzău. Este vorba despre expoziţiile cu lucrări de artă ale renumiţilor artişti plastici Margareta Sterian şi Brăduţ Covaliu, dar şi despre o impresionantă expoziţie de tapiserie românească. Expoziţia „Margareta Sterian” reuneşte unele dintre lucrările renumitei artiste, expuse într-o manieră modernă şi un ambient muzical ce oferă publicului vizitator o experienţă multisenzorială unică. Lucrările Margaretei Sterian au fost date discipolului său, pictorul Mircea Barzuca, care le-a donat Muzeului Judeţean Buzău în anul 2010. În expoziţia „Brăduţ Covaliu”, alături de instrumentar de lucru, se regăsesc pe simeze unele dintre lucrările definitorii pentru opera artistului, în special portrete feminine. Expoziţia „Simbol şi semn”, parte integrantă a celei mai mari colecţii de tapiserie românească din ţară, deţinută de către muzeul de aici, vine să completeze ceea ce publicul a putut admira până în prezent (surse: opiniabuzau.ro; adevarul.ro; stiri de buzau.ro; stiri.tvr.ro).

Jocul de pictură, grafică, ceramică, tapiserie monumentală, lucrări din lemn, marmură şi piatră, bijuterii şi ferecătură de carte ce caracterizează întreaga expunere a colecţiei de artă a Muzeului Judeţean Buzău va fi întregită prin esenţa acestor noi expoziţii permanente”, ne transmite printr-un comunicat Muzeul Judeţean de Istorie din Buzău. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*