„Ritm și culoare, așa totul are valoare!”

Acum un timp eram prezent la o expoziție – concurs de icoane pictate de sticlă, coordonat de către Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov, ce avea loc la Casa de Cultură din orașul Buftea. Aici, printre elevii premianți ai manifestării, erau câțiva care stăteau în vecinătatea unui tânăr ce părea un elev „mai mare”. La plecare aveam să descopăr că elevul „mai mare” era de fapt profesorul celor premiați.

Dar cine este pictorul și profesorul de pictură Mihnea Cristian Badea? Este un artist plastic ce a absolvit Universitatea Națională de Arte „Ion Grigorescu” – București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, la clasa profesor-doctor Sabina Ivașcu. După absolvire a urmat cursul unui workshop împreună cu artistul german Klaus Merkel, în cadrul UNA (Universitatea Națională de Arte) (București -1997). A participat la numeroase expoziții collective, precum: Expoziția colectivă de la „Casa de Cultura Friedrich Schiller”; expoziția colectivă 1998 – Fundația Româno-Germană pentru perfecționare; expoziție colectivă 1999 – Sala Mare a Bibliotecii ASTRA, din Sibiu; expoziție colectivă 2000 – Institutul de arhitectură și urbanism „Ion Mincu”; Bienala Internațională de Desen „Josep Amat de Sant Feliu de Guixols” 2004; expoziție colectivă – Hotel Prezident Mangalia 2004, „Dreptul la timp” – expoziție colectivă la „Galeria de Artă Ploiești” 2006; Festivalul „IF art” 2006, la  „Salonul Artei Prahovene” – Galeria de Artă Ploiești 2003-2006. A avut și expoziții personale, precum: CLAUSTROFOBIA – 2003 și MELANCOLIA – 2005. Pentru lucrările sale deosebite, încărcate de semnificații și sentimente a primit numeroase premii. Dintre acestea amintim Premiul 1- pentru grafică la Festivalul de artă „Ifart” – 2006 Ediția I. A avut colaborări de natură artistică cu Graphic designer, Axis Media, Ostium A@T, etc. Este Profesor titular la „Clubul Copiilor și Elevilor Buftea”, dar și Membru UAP (Uniunea Artiștiilor Plastici) din România.

Ca iubitor al muzicii rock, cea care îl inspiră în creațiile sale artistice, pictorul Mihnea Cristian Badea promovează acest gen musical. De asemenea are printre pasiuni și organizarea unor evenimente de factură medievală (concerte, festivaluri, seri tematice, etc.) Pe pagina sa de facebook se află un mesaj original, pe care îndrăznesc să vi-l transmit și dumneavoastră: „Acest text ar trebui sa fie un fel de CV al meu, ca reprezentat al Cavalleria Events/ Asociatia OST Cultural Events, asociatie care are ca obiectiv general sustinerea valorilor culturale din Romania. În acest context, în urma cu șapte ani, indignați de faptul că România rămăsese pe ultimul loc în Europa la capitolul „Festivaluri Rock”, am decis să concepem primul nostru proiect care să pună România pe harta marilor evenimente de rock/metal: OST MOUNTAIN FESTIVAL. 

Proiectul a fost unul de pionierat, a spart gheața în acest domeniu și cred că a produs o schimbare radicală a pieței de evenimente din cadrul acestei arii muzicale. Cum am ajuns eu să susțin muzica rock din România n-aș putea să spun. Dacă în copilărie chiuleam de la orele de muzică, preferând să ronțăi zarzăre în curtea bisericii de lângă școala mea, mai târziu n-am avut prea multe tangențe cu lumea muzicii, exceptând cele 10 minute de emisiune rock de la „Vocea Americii” și vinilurile pe care le colecționam, atât cât permitea regimul comunist având în vedere politica lui, vizavi de muzica rock. Poate că m-a atras caracterul militantist al rock-ului din acea perioadă, muzica ce putea demola ziduri, bariere de gândire, eu unul fiind un tip ușor insubordonabil, așadar am rezonat ușor cu acest tip de muzică. În fine, chiar și aici am fost un reacționar pentru că atunci când toata lumea asculta „Led Zepellin”, sau „Deep Purple” eu preferam „Black Sabbath”, iar mai târziu, când „Iron Maiden” și „Metallica”erau în vogă, eu rezonam mai degrabă cu „Slayer și „Kreator”. Acum, prefer să caut mereu trupe noi, interesante; nu agreez main-stream-ul și festivalurile gigante, prefer în schimb comunitățile de nișă, în care exprimarea supraviețuiește încă liberă de convenții și șabloane. Desigur, nu mă mai rezum numai la rock/metal, mi-am extins preferințele către jazzul contemporan, reinterpretările muzicii arhaice și tot ceea ce înseamnă experiment în muzica orchestrală. Pentru mine contează totuși ca muzica să fie făcută de muzicieni, de instrumentiști, chiar dacă accept uneori și intruziunea muzicii digitale.

În cei șase ani de activitate intensă în acest domeniu, am încercat întotdeauna, atât cât am putut, să susțin metal undergroundul din România și nu numai, organizând, pe lângă sutele de concerte de club și edițiile festivalurilor „OST” și „Ghost Gathering”, o serie de concepte tematice precum: „The Night of The Deep Sorrow”, „Core Sindicate”, „Interplanetary Night”, „Signum Imperii”, „Underground Metal Resistance”, „Guitar Masters” și „Rock Legends”, proiecte menite să umple golurile de educație muzicală ale publicului românesc, public ce suferă de îndobitocire în urma popularizării în media a muzicii lipsite de valoare, de spirit, de esență. Consider că singura salvare a unei societăți aflate în declin este să investească în educație, așadar mi-am asumat rolul de educator și în domeniul muzical, deși ca specializare sunt profesor de arte visuale, profesie pe care îmi permit să o practic încă. (…  ) Ca membru al „AsociaȚiei OST Cultural Events” sunt mulțumit să văd că trupe pentru care prima experiență internațională a însemnat un eveniment marca „OST/Cavalleria” au ajuns mai apoi suficient de cunoscute și apreciate încât să apară pe scenele marilor festivaluri europene. În continuare voi „lupta“ pe frontul metal underground și voi susține atât cât îmi stă în putință muzicienii care abordează acest gen muzical.”

Iubitor de muzică și creator în domeniul artei plastice, Mihnea Cristian Badea este într-un fel continuatorul fiorului artistic urmat și de mama sa, doamna profesoară Mariana Badea, ce conduce de ani buni un cerc al elevilor pictori de la Școala Gimnazială Nr. 1 „Ioan Vișoiu” din orașul Chitila, având elevi multipremiați la nivel regional și național, fiind o permanentă colaboratoare în cadrul proiectelor artistice și culturale desfășurate de către Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov. Cum ar sintetiza Mihnea Badea toate cele de mai sus într-o singură frază?  „Ritm și culoare, așa totul are valoare!”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*