Nu 11 septembrie, dar…

Primul gând care a străfulgerat mintea multora văzând în direct la tv cele două turnuri gotice ale catedralei Notre Dame de Paris învăluite în flăcări și săgeata ei emblematică arzând și prăbușindu-se, a fost: Din nou, 11 septembrie! Iar câteva canale tv de pe alte meridiane s-au și grăbit să facă asocierea, dar în fața oprobiului general și-au reparat urgent gafa. Nu, n-a fost un nou 11 septembrie, au dezmințit autoritățile franceze prompt, categoric dar și fără nicio explicație (căci nici nu aveau). N-a fost act criminal, ci întâmplare nefericită, accidentală. Și totuși, ceva a fost, este…

Emoție, compasiune, prime inițiative și acțiuni, dar mai ales tot mai multe nedumeriri, nelămuriri și întrebări. În primul rând, tot felul de coincidențe. În prima zi din Săptămâna Mare a Paștelui catolic, în seara zilei când președintele Macron urma să facă peste numai câteva ore, la tv, bilanțul dialogului său național și să revină la gestionarea conflictului cu „vestele galbene”, în ziua scufundării „Titanicului”. Alte coincidențe: apariția, începând cu Victor Hugo, în secolul al XIX-lea și până în ultimii ani, a unor cărți în cheie catastrofică despre Notre Dame de Paris iar mai nou și a unui film cu scenariu asemănător care tocmai trebuia să intre pe ecrane.

Dar și fapte simptomatice, poate chiar prevestitoare de pericol. Din februarie și până acum, în Franța au fost vandalizate cel puțin zece biserici. Iar în 2018, în Franța s-au înregistrat peste 1000 de atacuri asupra bisericilor. În acest moment, în Franța sunt vandalizate zilnic, în medie, două biserici.

Pe cât de triste și de revoltătoare sunt asemenea statistici, pe atât de stranie este reacția autorităților, a presei, a societății civile. „Practic, în fiecare caz în care este atacată o biserică, autorităţile şi mass-media ascund identitatea vandalilor – scrie Raymond Ibrahim de la Gatestone Institute. În rarele cazuri în care identitatea musulmană (sau „imigrantă”) a celui care a comis actul de vandalism ajunge la lumină, vandalii sunt înfăţişaţi apoi drept persoane care suferă de probleme mentale”. Expertul francez remarcă faptul că „aproape nimeni nu scrie sau vorbeşte despre atacurile din ce în ce mai dese asupra simbolurilor creştine. (…) Nu făptuitorii sunt în pericol să fie ostracizaţi, ci aceia care îndrăznesc să asocieze vandalizarea unor simboluri creştine cu migraţia. Aceştia sunt acuzaţi de ură, discurs al urii şi rasism” – conform PI News. Încercarea de eludare a acestor fenomene preocupante de către autorități, nu numai în Franța, ci și în alte state vest-europene, este parte a politicii lor în problema imigrației, care sensibilizează pături tot mai largi ale populației din țările continentului. Într-un asemenea climat de dezinformare și suspiciune, derapajele de la conduita corectă pot găși un teren facil de dezvoltare a sentimentelor xenofobe, intoleranței și extemismelor.

Este, de aceea, de remarcat faptul că „Lunea neagră” de la Notre Dame a fost un exemplu de conduită civică și populară salutară , căci nu numai autoritățile, dar nici presa, nici ong-urile nu s-au grăbit să culpabilizeze presupuși făptași (cu excepția câtorva declarații nefericite ale unor oameni politici). În așteptarea rezultatelor anchetei deschise asupra incendiului de la Notre Dame, atitudinea cvsigenerala este de rezervă, prudență și așteptare. „Nu știu nimic, nu știm nimic, dar refuz să fiu constrâns să nu gândesc liber”, a spus, totuși, omul de afaceri și consilierul municipal Phillipe Karsenty, care a făcut imprudența de a declara în direct la canalul tv american Fox News, despre incendiul de la marea catedrala, că”din punct de vedere politic corect, s-ar zice că a fost ceva accidental”. Drept care, moderatorul emisiunii i-a curmat prompt interventia. Incident emblematic pentru descumpanirea și deruta care planează asupra Europei Unite, căreia corectitudinea politică, multiculturalismul, nesocotirea valorilor identitare ii îngreunează balastul de probleme pe care le are de gestionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*