Cunoscuta zonă Snagov din județul Ilfov are o bogată biodiversitate. Aici sunt 311 specii protejate, rare și amenințate cu dispariția, din cele 1450 specii inventariate, în cele 4 habitate principale ale zonei geografice studiate (cu o estimare de circa 4200 specii posibil existente). Recunoscându-se valoarea acestui biotop, prin HCM 894/1952 s-a înființat în regimul trecut „Rezervația Naturală Snagov”, cu o suprafață de 1470,20 ha, cuprinzând pădurile riverane lacului Snagov și partea centrală a acestuia. Ulterior, prin legea 5/2000 (a Administrației Publice), în mod greșit s-a omis HCM-ul anterior și s-au înființat două noi arii naturale protejate: „Lacul Snagov” de 100 ha – Cod 2560 (al cărui Custode este Fundația Snagov) și „Pădurea Snagov” de zece hectare – Cod 2561.
Fundația Snagov, prin activitatea susținută de cercetare și conservare efectuată aici, a acumulat multă experiență și o serie de realizări. Prin munca membrilor și voluntarilor s-au realizat și o serie de mici expoziții, începuturi de colecții, spații (iaz, mini-iazuri, jgheaburi, acvarii, terarii etc.) pentru stocarea temporară a unor specii (cu refacerea parțială a habitatelor naturale specifice). Centrul – Biodiversității creat de către Fundația Snagov oferă, cu sprijinul partenerilor săi, celor interesați mai multe detalii despre biodiversitatea Zonei Snagov și pot pune la dispoziție un set de expoziții (exponate) colectate din natură (parțial documentate), cu exponate recoltate sau primite în cadrul circuitele (patrulările) făcute prin păduri și pe lac. Astfel devine posibil pentru fiecare doritor de a vedea de aproape diferite exemplare de plante și animale specifice zonei. În timp se vor putea completa colecții, devenind mult mai interesante, chiar și pentru cercetători. Printre facilitățile oferite este și aceea de a vedea un set de specii vii (faună și floră) aflate în mediul lor natural: iaz (cu 50 de specii), mini-iazuri, trei mini-cuve, două jgheaburi, șase acvarii, șase terarii (în care se mai țin pe termen scurt și exemplare recuperate, rănite, în monitorizare, în observație). Există și o fereastră submersă (120×100 cm) pentru observarea speciilor.
Toate acestea au fost create pentru: 1) a permite în timp scurt vizitatorilor să poată observa speciile vii și într-un habitat natural – pe care altfel ar trebui să le cauți ore sau zile în natură; 2) pentru a putea observa comportamentele și a facilita înmulțirea unora; 3) pentru a avea unde să se îngrijească exemplare rănite, recuperate etc.. Aici există și o mini-bibliotecă de specialitate, cu un set de studii științifice legate de biodiversitatea Zonei Snagov. Centrul mai are în dotare seturi de dispozitive, truse de scule specifice, recipiente, microscoape etc. – necesare în activitatea de monitorizare / patrulare, făcută de custozi. Astfel se pot observa pești, raci, melci, scoici – cum se mișcă liberi în apă. În terarii pot fi văzute râme, greieri, furnici, melci, limacși, licheni, ciuperci, diferite plante (frunze de stejar (șase specii), fag, arțar, lotus, mușchi, flori uscate), reptilieni, amfibieni, păsări (cuiburi, ouă, pene, schelete). Alte activități ce se pot desfășura aici sunt următoarele: 1) hrănirea peștilor; 2) pescuit „ecologic”; 3) atingerea– speciilor vii. Aici se mai prezintă un set de propuneri / modalități interactive de implicare a iubitorilor de natură în activitățile de monitorizare a speciilor și a habitatelor specifice, dar și un set de atracții și activități – disponibile la sediu (în Centrul de Biodiversitate). Acestea au fost concepute pentru copii-elevi (având rol educativ) și pentru adulți (cu rol de informare).
La cerere se pot face deplasări cu ateliere ale bio-diversității la sediul grădinițelor, școlilor sau liceeelor din capitală și județul Ilfov. Se pot crea și expoziții temporare (trei-cinci zile), ideale pentru săptămânile din programul „Școala Altfel”. Există pregătite o mulțime de lecții și planșe necesare pentru asemenea activități educative. La cerere se pot prezenta filme cu diferite subiecte având ca tematică bio-diversitatea. Detalii suplimentare: Tel: 0720 762468, ori pe siteul turism@snagov.ro.
Fundația Snagov invită doritorii să adauge la lista de atracții a zonei noi furnizori locali, cât și noi alte atracții – pe care le dorește dezvoltate -, precum călărie, pescuit, plimbări cu caleașca, diversificare pentru caiace / SUP / bărci cu rame, pescuit etc.. Snagovul poate fi o importantă atracție pentru perioada de weekend a bucureștenilor, atât pentru educație, pentru recreere, cât și pentru turism. (G.V.G.)
Lasă un răspuns