Mormântul roman pictat de la Silistra, din Cadrilater

Silistra sau Dârstor este un oraș port la Dunăre, în nord-estul Bulgariei. Este centrul administrativ al Regiunii Silistra și unul din cele mai importante orașe din regiunea istorică Dobrogea și din Cadrilater. Mormântul roman pictat ce a fost descoperit la Silistra este unul dintre cele mai cunoscute monumente antice din Bulgaria. Acesta datează din secolul al IV-lea, când orașul a fost o cetate romană numită Durostorum. Monumentul funerar este constituit dintr-o clădire din piatră cu un unicameral boltit, cu intrare de la est și dimensiunea de 3,3 m. x 2.60 m. x 2.30 m. Este renumit pentru picturile sale murale bogate (geometrice, animale și figuri umane, de vânătoare, cuplu de familie de gospodari și servitorii lor), făcute probabil de către un artist egiptean sau sirian (vechea biserică getică?). Mormântul din Silistra se numără printre cele mai faimoase opere ale civilizației antice. Lui i-au fost dedicate sute de articole, monografii și studii, atât acasă, cât și în întreaga lume. Acesta a fost descoperit întâmplător în anul 1942, la marginea de sud a orașului, unde se află necropola antică din Durostorum – unul dintre cele mai importante orașe romane ale Dunării de Jos în secolul II-VI.

De la anul 106 până la secolul VI d.Hr., aici în mod continuu și fără întrerupere a fost cantonată unitatea militară cea mai importantă a imperiului Dunărea de Jos – Legiunea XI Claudius. Durostorum era un important post al imperiului împotriva invaziilor barbare (în principal gotice). În secolul IV orașul a cunoscut o dezvoltare rapidă. Dovada acestui fapt sunt impresionantele băi urbane (ca dimensiuni), numeroasele temple păgâne și altare, vilele urbane și suburbane găsite aici. Mormântul roman face parte din patrimoniul arhitectural. În interiorul lui se află o friză cu 11 câmpuri dreptunghiulare acoperite, în cadru de cărămidă roșie, amplasate pe un soclu alb (a.s.v. simbolistica numărului 11; de numărul maeștrilor, sau numărul luminii, numit și Poarta Ascensiunii). Friza ce „rulează” de-a lungul zidurilor mormântului și conține 11 panouri, are reprezente portrete de sclavi (servitori), bărbați și femei, care aduc diferite cadouri și articole de îmbrăcăminte maeștrilor (stăpânilor). Procesiunea se desfășoară de pe ambele părți ale panoului central care portretează maeștrii, asigurând o compoziție simetrică. Decorarea mormântului include, de asemenea, scene de vânătoare, sfeșnice, plante și animale, inclusiv păuni și porumbei (a.s.v. simbolistica acestor reprezentări). Aceste bogate picturi murale sugerează faptul că acesta este mormântul unui nobil roman. Poziția sa publică este dovedită și afișată în diploma acordată lui de către împărat. Probabil, pe la mijlocul secolului al IV-lea, la fel ca alți aristocrați din provincie, el a fost onorat cu un titlu înalt (patrician, maestru, senator, consul). Dovezi pentru acest lucru se găsesc și prin imaginea hainelor pe care le poartă. Se potrivesc pe deplin hainelor patricienilor, senatorilor și celor mai înalți magistrați din epoca bizantină timpurie. Centura sa și mantia roșcată (purpură?) sugerează fatul că el a aparținut aristocrației militare supreme.

Deși influența creștinismului a ajuns la Silistra la vremea respectivă, mormântul roman este în mod clar un exemplu de artă păgână comandată de un proprietar păgân. Astfel, se poate considera că aceast monument  precede persecuția lui Teodosie I asupra păgânismului roman. Construcția sa, de asemenea, a precedat, probabil, invazia gotică din Durostorum dintre anii 376-378, ceea ce a provocat o mare turbulență în oraș. Invazia a făcut ca familia maestrului descrisă în mormânt prin imaginile picturale să fugă din oraș, explicându-se astfel lipsa unor alte înmormântări în acest mormânt. În orice caz, mormântul trebuie atribuit stilistic secolului al IV-lea și în mod specific domniei lui Teodosie I. Plăci ceramice de formă rectangulară și pictate, folosind tehnica fresco-secco, acoperă întreaga podea. Spre deosebire de cele mai multe morminte romane cunoscute din acea perioadă din Balcani, întregul interior este acoperit de picturi murale multi-colorate.

În ansamblu, nivelul remarcabil de conservare al decorului și calitatea picturilor murale fac din acest mormânt un „exemplu unic de artă și viață” în regiunile exterioare ale Imperiului Roman, în timpul turbulentului secol al IV-lea (surse: audiotravelguide.ro; wikipedia.org). Mormântul Roman de la Silistra este situat la intersecția dintre străzile Sedmi Septemvri și Boyka Voyvoda din oraș. Începând cu anul 2016, acesta poate fi vizitat numai după o rezervare prealabilă la Muzeul Istoric Regional din Silistra. Începând cu anul 1984, mormântul roman din Silistra se află  pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită arhitecturii și frescelor sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*