Printre alte exponate, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ poate fi admirat unul cu totul deosebit. Este vorba despre un pumnal din fier, cu o vechime considerabilă, descoperit acum aproape 50 de ani în localitatea Agapia. Obiectul este o raritate arheologică şi reprezintă un aşa-numit pumnal scitic (sau Akinakes), atribuit secolelor VII-VI î.Hr. „Obiectul pe care îl prezentăm publicului este o armă din fier, mai bine – zis un pumnal, descoperit întâmplător în anii ’70 în satul Agapia. Cel mai probabil, artefactul provenea dintr-un mormânt. Asemenea piese apar frecvent în zonele nord-pontice, fiind caracteristice sciţilor, dar ele au fost răspândite şi pe actualul teritoriu al României. Am ales să expunem acest obiect pentru că face parte din categoria rarităţilor, în judeţul Neamţ fiind cunoscute doar încă trei asemenea piese. Pe baza analogiilor cunoscute, pumnalul a fost datat la nivelul secolelor VII-VI î.Hr. Aceste obiecte sunt în primul rând arme, dar puteau fi şi obiecte de reprezentare socială, motiv pentru care au fost depuse în morminte”, a declarat muzeograful Vasile Diaconu.
Agapia (în trecut, Filioara) este o comună în județul Neamț din Moldova, formată din satele Agapia (reședința), Filioara, Săcălușești și Văratec. Comuna se află în zona central-nordică a județului, la poalele subcarpaților Moldovei, în depresiunea Ozana-Topolița, la sud de orașul Târgu Neamț, pe malurile râurilor Filioara și Agapia. În comuna Agapia se află mănăstirile Agapia (secolele al XVII-lea–al XIX-lea) și Văratec (secolele al XVIII-lea–al XX-lea), monumente istorice de arhitectură de interes național, aflate în satele respectiv eponime. Ansamblul mănăstirii Agapia cuprinde biserica „Sfinții Voievozi” (1642–1647), paraclisul „Nașterea Maicii Domnului” (1864), construcții de incintă și locuințe monahale (secolele al XIX-lea–al XX-lea), biserica de lemn „Sfântul Ioan Bogoslov” (1821), turnul-clopotniță (1823) și bolnița de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (1780). Ansamblul mănăstirii Văratec cuprinde biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1807–1808), turnul de poartă cu clopotniță (secolul al XIX-lea), biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” (1844, cu adăugiri în 1880), biserica „Schimbarea la Față” (1847) și case monahale (secolele al XIX-lea–al XX-lea).
În rest, cinci alte obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Neamț ca monumente de interes local. Patru dintre ele sunt clasificate ca monumente de arhitectură: ansamblul schitului Sihla (secolele al XVIII-lea–al XIX-lea) din satul Agapia, ansamblu alcătuit din biserica de lemn „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” (1741) și biserica de lemn „Schimbarea la Față” (1763); casa scriitorului Alexandru Vlahuță (1885) din același sat; casa Lahovari (sfârșitul secolului al XIX-lea); și școala (începutul secolului al XX-lea), ultimele două din satul Văratec. În incinta mănăstirii Văratec se află statuia Saftei Brâncoveanu (1939), clasificată ca monument de for public (sursa informațiilor: ziarulceahlaul.ro; diacaf.com).
Revenind, pumnalul vechi de 2600 de ani, descoperit acum aproape 50 de ani în Agapia, poate fi admirat în prezent în colecțiile Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, scopul acestora fiind acela de a promova anumite obiecte care se află în colecţia muzeului şi care se remarcă prin vechime, raritate şi importanţă istorică. (G.V.G.)
Lasă un răspuns