„Copilărim, Măria Ta!”…

Monica Alexandrescu Ilie a urmat cursurile Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, la clasa profesorilor Lucia Mureșan, Mircea Constatinescu și George Grigore. A urmat deasemenea în cadrul aceleiași universități de elită și cursurile de masterat „Artă teatrală”, la clasa profesoarei Adriana Popovici. Și-a început pleiada de personaje pe care o va interpreta de-a lungul timpului cu „cățelul” din Vrăjitorul din Oz, pe scena Centrului Cultural „Ion Manu” din orașul Otopeni.

În perioada 15 – 19 iunie 2009 a participat la Gala absolvenţilor Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii „Spiru Haret” găzduită de Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, cu spectacolul după piesa autorului american Lee Blessing, „Fetele din Iowa”. Din distribuţie au făcut parte actorii: Ioana Mihăilă, Simona Leonte, Dana Spătaru, Monica Alexandrescu. Ca și actor la Centrul European Cultural și de Tineret pentru U.N.E.S.C.O. „Nicolae Bălcescu”, Monica a jucat în numeroase spectacole ale acestei instituții, din care putem menționa: „Vizita și domnul Goe”, după I.L.Caragiale (regia și scenariul Cladia Negroiu; cu Dana Porlogea, Andreea Lupșa, Claudia Negroiu, Răzvan Dragu, Tavi Ștefan); „Fata Babei și Fata Moșului” (scenariul și regia Cladia Negroiu; cu Dana Porlogea, Andreea Lupșa, Claudia Negroiu, Răzvan Dragu, Dan Apăvăloaie); „O seară furtunoasă” (scenariul și regia Cladia Negroiu; cu Cladia Negroiu, Dana Porlogea, Răzvan Dragu și Ninel Petrache), „Regizor, caut distribuție” (scenariul și regia Cladia Negroiu). Predă cursuri de actorie la grădinițe, este trainer în tabere de copii la munte și la mare, unde improvizează și încurajează la dezvoltarea personalității fiecărui cursant. Colaborează forte bine cu noi trupe de teatru înființate precum „Compania de Teatru INGENUA”, joacă pe scenele de la Teatrul Luni (Green Hours), Teatrul „În culise”, la „Clubul Țăranului Român”, la „Yellow Club”, la Casa Artelor (str. Gheorghe Petrașcu, nr. 49), la Compania de Teatru „Gestual Art”. În piesa „Distanța dintre pași” (text / regie Geo Vișan), în cadrul Companiei de Teatru „INGENUA”, interpretează un personaj trecător și nu prea.

Personajul principal spune „Mă numesc Christophe. Am o cafenea pe un pod. Așa se face că întâlnesc oameni. De curând am cunoscut-o pe Christine, o tânără cu o poveste aparte. Energia și umorul ei sunt molipsitoare. Apoi, într-o seară, a apărut și Geraldine. E profesoară de dans, iar viața ei se află într-un punct de răscruce. Faptul că pașii ne-au purtat aici nu-i deloc întâmplător. Ele nu știu, dar toți trei avem ceva în comun… Mă numesc Christophe. Bine ați venit la „Cafeneaua de pe Pod”! Povestea lor e pe cale să înceapă… la o cafea… dacă vă apropiați de scenă, priviți și ascultați ce se întâmplă… Apoi la Teatrul Metropolis din București, joacă în spctacolul „Niște doamne”, adaptare după „Cine ajunge mai sus la fix”, de Dumitru Solomon (ilustrație muzicală, adaptare și regie Marian Popescu), alături de Monica Florescu, Dana Porlogea și Marian Popescu. După ce are aceste experiențe scenice, dorește să schimbe ceva și se îndreaptă către spectacolul muzical „de epocă”.

Părăsește Bucureștiul și începe o colaborare cu Trupa „Truverii”, cu numeroase turnee în întreaga țară și nu numai. Spectacolele Truverilor sunt o călătorie muzicală de-a lungul secolelor prin întreaga Europă, în care publicul călător are ocazia să întâlnească ritmuri din Transilvania, cântece din Spania medievală închinate Sfintei Marii (secolul XIII – culegerile Cantigas di Santa Maria de Alfonso al X-lea şi Libre Verrmell de Monserrat), muzica trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii, dansuri precum tarantella si pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, poveşti de dragoste occitane şi bretone, legende scandinave. Muzica lor transmite pofta de viaţă, umorul şi voia bună ce animau burgurile medievale şi serbările populare. Apărută în anul 2002 ca o trupă din cadrul Companiei de Arta STUDIO 24 ca un proiect al programului Curtea Comedianţilor, conceptul actualului grup TRUVERII – datează din anul 1992, de la Prima ediție a Festivalului de Artă Medievală de la Sighișoara. La vremea aceea publicul român avea ocazia să întâlnească fie la Sighișoara, fie la Peleș, sau Sibiu, pe promotorii Festivalului amintit (Mihai Serghei Todor și Gabriel Apostol, avându-i alături pe componenții de atunci ai STUDIO 24) cântând pe străzi, spunând poezii ale trubadurilor, dansând şi jucând, aducând un aer aparte timpului contemporan, care tocmai respira în libertate. Truverii se desprind ca trupă independentă în anul 2003. Având conducător al trupei unul din membrii fondatori, respectiv Mihai Serghei Tudor, de la înfiinţarea sa din 2002, grupul a susţinut constant concerte în cadrul festivalurilor medievale din ţară (Sighişoara, Făgăraş, Mediaş, Râşnov, Braşov, Suceava, Bucureşti), în cadrul stagiunilor Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi ale Muzeului Satului din Bucureşti, a Atelierului de Artă Medievală, Renascentistă şi Tradiţională „Curtea Comedianţilor” precum şi în Spania, Portugalia, Italia, Ungaria, Luxemburg, Belgia şi Franţa cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadelor României din Portugalia şi Franţa.

Actrița Monica Alexandrescu Ilie participă la diverse festivaluri (Craiova, Hunedoara, Suceava, Sighișoara, etc.), la manifestări artistice de amploare, unde cântă și interpretează diverse personaje. Joacă doamne și domnițe, prințese și zâne, încurajându-i pe toți spectatorii la visare și ingenuitate. Dacă Regizorul Demiurg al lumii ar întreba la un moment dat: „Ce mai faceți voi, actorii, acolo pe Pământ?”, Monica Alexandrescu Ilie ar răspune cu un sincer: „Copilărim, Măria Ta!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*