Un apeduct ceramic roman a fost descoperit în Constanța

Un apeduct roman, aflat într-o stare excelentă de conservare, a fost descoperit de arheologii din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) în timpul unor săpături preventive în peninsula constănțeană, în vara anului 2018. Apeductul ceramic, cu pantă de la V la E, se află într-o zonă de locuire din perioada romană, datată de arheologi în secolele IV-VI d.Hr.

În urma săpăturilor, arheologii au găsit urme și mai timpurii, descoperind și un canal deversor, cu pantă de la E la V, un dalaj din lespezi mari de piatră în malul de N, dar și descoperiri monetare din epocă, precum și obiecte ceramice (opaițe, amfore, castroane, boluri) sau de sticlă, în stare fragmentară, în special pahare. Șantierul arheologic unde au fost făcute aceste decoperiri se află pe strada C.A. Rosetti 1-3.

Arheologii care s-au ocupat de cercetarea preventivă în vederea descărcării terenului de sarcină arheologică pentru realizarea unei noi construcții, sunt Traian Cliante (responsabil științific), Tiberiu Potârniche și Aurel Mototolea. Zona acestei descoperiri din municipiul Constanța se află în „Centrul Vechi”, acesta fiind un cartier predominant comercial (spre deosebire de cele rezidențiale sau industriale) situat în partea de est a Constanței. Popular, cartierul mai este cunoscut și sub numele de „Peninsula” sau, mai rar, „Orașul Vechi”. Acesta se suprapune parțial peste limitele cetății antice Tomis. În multe locuri din cartier se văd încă ruine ale vechii cetăți. La momentul reintegrarii Dobrogei în Romania, după Războiul de Independență din 1878, acest cartier reprezenta, de fapt, toată Constanța. Orasul avea doar câteva mii de oameni, iar ultimele case erau cam pe locul actualei Primării. Bucurându-se de o dezvoltare intensă, orașul de la malul Mării Negre a căpătat astfel dimensiunile pe care le are astăzi, cu 52 de zone, sau cartiere. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*