Polonia – model de ţară

În timp ce în România se discută, ca pe vremea începuturilor FSN când ne conducea tătucul Ion Ilici Iliescu cu voie de la KGB, despre desfiinţarea proprietăţii private şi a familiei pentru a se convieţui în grupuri de tip comuna primitivă, fosta ţară comunistă, Polonia a fost clasificată de institutele de statistică ca o ţară ce a intrat în clubul statelor dezvoltate ale lumii. La Varşovia nu fac ravagii morale şi economice liderii sexo-marxişti de la PLUS sau corupţii din fostul FSN ca la Bucureşti.

Polonia a ales un capitalism organizat de factură conservatoare, în care societatea e bazată pe valorile morale ale capitalismului, familiei, tradiţiei şi credinţei. Proprietarea este garantată de stat, la fel şi afacerile companiilor şi oamenilor de afaceri polonezi. La noi, oamenii de afaceri sunt arestaţi la ordinul politicienilor prin instrumente de poliţie politică din procuratură pentru a nu se concura firmele străine şi multinaţionalele. Faptul că Polonia nu a acceptat diktatul Bruxellului se vede astăzi prin intrarea în rândul statelor dezvoltate ale lumii şi care contează. Komisarii europeni îşi văd în primul rând interesele personale de lobby şi ale cancelariilor marilor puteri, în special ale Berlinului şi Parisului. De aceea, executarea de către politicieni şi serviciile secrete a directivelor Bruxellului duc la subdezvoltare şi ineficienţă pe termen lung, deoarece nu e interesul marilor puteri să aibă concurenţă economică şi dezvoltare durabilă în România. În general în economie peştele mare înghite pe cel mic. Ţara vecină nu a ascultat şi culege roadele unei dezvoltări economice fără precedent.

Polonia nu doreşte să mai cunoască ispita marxistă pentru că a trecut prin crimele ideologice ale comunismului şi nu vrea să mai repete greşelile. Occidentul a rămas nostalgic la ideologia ce duce la crimă a lui Karl Marx, pentru că nu a cunoscut ceea ce înseamnă comunismul real bazat pe gulag. În prezent, Polonia nu mai este considerată Piaţă Emergentă, dobândind statutul de Piaţă Dezvoltată din partea FTSE Russell şi devenind prima ţară din Europa Centrală şi de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate şi prima din lume care obţine o astfel de promovare în aproape un deceniu, informează Financial Times (FT). După 27 de ani de statul de Piaţă Emergentă, 37 de companii poloneze vor fi incluse în indicele global FTSE Russell, o recunoaştere a solidităţii economiei Poloniei.

Promovarea Poloniei la statutul de Piaţă Dezvoltată a fost decisă de reglementările şi normele din sectorul afacerilor, de infrastructura sa şi de calitatea pieţei de capital. Mai mult, Polonia e recunoscută de către SUA ca partener de încredere şi investeşte în apărare sume considerabile, fapt ce a transformat-o într-o ţară de temut pentru vechii adversari istorici. Polonia a făcut diferenţa între fostele state comuniste din Europa şi a ales un model de dezvoltare fără imixtiuni interesate din partea marilor companii sau state. Cred că pentru România singurul model care ne poate introduce în lumea statelor civilizate şi dezvoltate este cel polonez, construit pe valori conservatoare, capitaliste şi identitare, cu un puternic ataşament faţă de credinţa creştină. Suveranitatea bazată pe interconectarea intereselor este cheia succesului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*