Tunelul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran

Ca orice castel important ce se respectă și Castelul Bran are la rândul său secretele sale ascunse. Printre acestea, existența unui tunel secret incită imaginația vizitatorilor. Tunelul secret a fost construit în anul 1930, la ordinul Reginei Maria, pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se astfel legătura cu Parcul Regal al reşedinţei.

Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească. Administratorii actuali ai Castelului Bran au decis să reamenajeze tunelul reginei şi să îl pună la dispoziţia turiştilor. Aceștia vor urca într-un lift cu o capacitate de cinci persoane, coborând 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vor parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în Parcul Regal. Călătoria cu liftului durează 56 de secunde. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro. Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui este o adevărată experienţă multimedia. De-a lungul său sunt mai multe holograme care prezintă Castelul Bran de-a lungul istoriei sale. Turiştii se întâlnesc astfel cu Regia Maria, cu Principesa Ileana sau chiar cu Vlad Ţepeş. În momentul în care vizitatorul ajunge în dreptul hologramelor, acestea prind viaţă, se mişcă, urmăresc turiştii cu privirea sau le fac cu mâna. În tot acest timp, printr-un ghid audio, vizitatorii află informaţii despre personaje.  Dintre personaje nu putea lipsi contele Dracula cu a sa faimă de vampir, acesta oferindu-le vizitatorilor prin prezența sa o experienţă de neuitat.

La final, tot cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, turiştii vor putea face fotografii cu acesta personaje istorice. Turiştii sunt avertizaţi înainte să înceapă turul că vor intra într-un spaţiu îngust, cu lumini şi zgomote puternice. Călătoria nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie, dar nici persoanelor care suferă de epilepsie fotosensibilă, deoarece li se poate declanşa o criză. Biletul de intrare în tunel costă 25 de lei, separat de cel de vizitare al castelului care este 40 de lei. Copiii cu vârsta de până la șapte ani au intrare gratuită. Printre surprizele ce vă pot întâmpina la acest castel, mai putem aminti „Casa de Ceai a Reginei Maria”. Aceasta a fost construită la anul 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost amenajată la iniţiativa Reginei Marie şi aici se servea ceaiul în fiecare zi. Acum a fost refăcută, transformată în cafenea şi a devenit o atracţie pentru turişti. Casa de Ceai are şi o terasă în aer liber de 150 de locuri. Vizitatorii pot sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu aproape  un secol stăteau la o şuetă capetele încoronată ale României şi nu numai. Castelul Bran este cel mai vizitat, dar şi cel mai profitabil obiectiv turistic din România. În 2017 a fost depăşit pragul de 1 milion de vizitatori. 60 la sută dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi în principal de mitul Dracula. Majoritatea sunt din Europa, dar în ultimul timp au început să vină tot mai mulţi asiatici, americani sau australieni.

În 2017 profitul înregistrat de Castelul Bran a ajuns la 3,2 milioane de euro. Banii nu ajung însă în vistieria statului român, deoarece Catelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg în 2009. Atunci, statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro, bani cu care ar fi putut răscumpăra clădirea. Castelul Bran este evaluat acum la 120 de milioane de euro. De la retrocedare şi până acum Castelul Bran a făcut deja zece milioane de euro profit, fiind o atracție „magnetică” pentru turiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*