Abia mutat acum la început de an în noul sediu din București (Str. Ernest Juvara nr. 3 – 5, et. 1, Sector 6), Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov (CJCPCT), aflat sub conducerea doamnei Alexandrina Niță, și-a propus realizarea unor proiecte novatoare de promovare a tradițiilor, artei și culturii în întreg spațial comunitar al județului Ilfov. Astfel, în 15.02.2019, s-a organizat la Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia dezbaterea cu tema „Centrul Cultural – principalul pol al promovării patrimoniului cultural și tradițional local”.
La această manifestare ne-au onorat cu prezența domnul Rizea Tudorache – vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, doamna Costea Florentina Ecaterina – inspector școlar general, doamna Petre Ghiță Cristina – inspector școlar general adjunct, Florin Petrescu – director CCD Ilfov, Cătălin Dragomir – redactor șef al publicației Viitorul Ilfovean, Cristina Matei – director general la Jurnalul de Ilfov, Diana Stan – director la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Bragadiru, Robert Nagy – director la Centrul Cultural din Buftea, Iulian Nicolae – director/administrator la Casa de Cultură din Clinceni, Crucianu Marius – director la Centrul Cultural din Cornetu, Doina Scripca – inspector pe probleme culturale la Primăria Domnești, Beatrice Marin – referent la Primăria Afumați, Mihnea Badea – pictor și profesor la Școala nr. 1 din Buftea, Ignătescu Olivia – creator popular și profesor la Liceul Barbu Știrbei din Buftea, Antoanela Roșieanu – de la Viitorul Ilfovean, Adriana și Virgil Scripcariu de la Școala de la Piscu, Marcel Bărbătei – de la Centrul Cultural pentru Tineret de la Moara – Vlăsiei, Ionescu Alexandru pianist și pictor de la Centrul de Cultură Cornetu, Ștefan Ciobanu – pianist de la Centrul de Cultură Cornetu, Mândroc Daniela – coregraf la Centrul de Cultură Buftea, Salex Iatma – actor și regizor la Centrul de Cultură Buftea, Ștefania Duminică – director la Școala Gimnazială „Ion Vișoiu” din Chitila, Adina Gheorghe – din partea Primăriei Mogoșoaia. Alături de aceștia s-a aflat întreaga echipă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov (CJCPCT), formată din George Grigore, Anica Popa, Marius Văduva, Leolea Daniela, Salariu Ivănescu Daniela, Ioniță Ion Alexandru și Bogdan Drăgilă.
Cuvânt de întâmpinare a aparținut directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, doamna Alexandrina Niță, urmată de domnul Rizea Tudorache – vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov și doamna Costea Florentina Ecaterina – inspector școlar general. Pentru o bună intrare în atmosferă a fost prezentat filmului „Înger pe front – Regina Maria”, regia și scenariul fiind semnate de Salex Iatma (producător C.J.C.P.C.T. Ilfov). După aplauzele meritorii din final, a urmat prezentarea tematicii: „Dezbatere instituțională și creștere a calității serviciilor publice prestate de către Centrele Culturale din județul Ilfov, prin pomovarea patrimoniului local ca sursă cheie pentru cultură, pentru dezvoltarea turismului, dar și a spiritului cultural național” și luările de cuvânt pe marginea subiectului abordat. În cadrul dezbaterii efectuate s-a încercat să se descopere împreună noi modalități de abordare a culturii, pentru dezvoltarea unor comunități rurale românești vii și puternice. Scopul acestei întâlniri a fost de a consolida capacitatea instituțională a Centrelor Culturale și a Centrului Județean de Conservare și Promovarea a Culturii Tradiționale Ilfov, de a crea proiecte culturale adecvate, adaptate la nevoile curente și specifice, care să vină în întâmpinarea aspirațiilor comunităților locale și să promoveze imaginea județului Ilfov la nivel național și internațional. Printr-un schimb de experiență eficient între promotorii culturali ai județului se poate răspunde provocărilor actuale și se poate accede spre valorificarea potențialului de dezvoltare al județului Ilfov prin cultură. Trebuie să avem în vedere faptul că există în Ilfov centre culturale ce pot deveni focare de proiecte legate de zona artelor, turismului sau a meșteșugurilor tradiționale și să se creeze o platformă de comunicare ce poate conduce la dezvoltarea acestora. Prin puterea exemplului existent, să se demareze proiecte noi în zone ce nu sunt încă conectate la fenomenul cultural. Astfel, ca un prim exemplu, putem spune că nu avem teatru în Ilfov, dar la Centrul de Cultură Buftea există trupa de teatrul Bastion, coordonat de către actorul și regizorul Salex Iatma. Cu multe premii la activ pe plan național, această trupă de teatru își poate prezenta producțiile teatrale în întreg județul, la centrele culturale ce se vor arăta interesate, propagându-se astfel ideea și dorința de a se crea noi trupe de teatru în acest județ. La fel se poate face cu pictura (artele plastice), muzica, dansurile, meșteșugurile tradiționale, etc. Toate centrele culturale au venit cu propuneri legate de noi proiecte viitore, ce vor fi individuale, dar și comune.
De asemenea, prin acțiunile culturale ce pot fi întreprinse, să se caute a se pune în valoare locațiile din județ cu potențial istoric, cultural, sau turistic. S-a solicitat operatorilor culturali, dar și cadrelor didactice să acorde sprijin pentru buna desfășurare a proiectului „Acțiuni de cercetare, inventariere a obiectivelor de patrimoniu material și imaterial, în vederea realizării Monografiei Județului Ilfov”, întreprins de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov (CJCPCT), în claborarea cu Școala de la Piscu (artiștii Virgil și Adriana Scripcariu), acest proiect având ca finalitate o monografie complexă a întregului județ Ilfov. Deasemenea, prin punerea în valoare a sărbătorilor și festivalurilor locale specifice existente sau viitoare (al Cucilor, al Dovlecilor, al Nucilor, al Brezaiei, etc.), se poate crea potențial turistic și nu numai (a.s.v. Festivalul de Florii propus de către CCD). Concursurile de prezentare a costumelor populare, de pescuit (de semnalat ideea de înființare a unui muzeu al pescuitului), de cusut artistic, de gătit (gastronomic), de împletituri sau lucru în piele, pot deveni locuri de întâlnire pentru diferiți pasionați și curioși. Festivalurile de film în aer liber, de pictură (concursul național de creație plastică „Artă, între talent și dăruire” – de la Chitila), de sculptură (tabere în aer liber), de meșteșuguri (olărit, cusături, sculptură în lemn și os, ateliere de fierărie, de tâmplărie, de împletit răchita) și de artă medievală, de dans și muzică populară, sunt tot atâtea șanse de a face schimb de experiență și de a dezvolta direcții încă neabordate de către instituțiile culturale ilfovene, pentru educație, socializare și comunicare. De asemenea s-a propus crearea unui Festival anual al Centrelor Culturale din județul Ilfov, în cadrul căruia fiecare Centru Cultural să fie prezent cu ce a realizat mai bun în timpul anului respectiv. Prin popularizarea la nivel local (panotaj, afișaj, în mediul virtual, la Centrele Culturale, la Primării, etc.) sau prin publicația „Condeie Ilfovene”, ce are o deschidere națională și nu numai, se pot afla noutăți, se poate face schimb de experiență, se pot porni colaborări și proiecte locale, județene, naționale și internaționale. Astfel, ne propunem cu toții ca împreună să realizăm în anul 2019 proiecte culturale de mare anvergură, ce vor aduce o notă de originalitate și vivacitate în județul nostru.
În încheiere a urmat un scurt moment artistic, susținut de pianistul Ștefan Ciobanu, de la Centrul de Cultură Cornetu și solistul Marius Văduva (CJCPCT). A urmat decernarea unor plachete pentru merite deosebite, oferite managerilor Centrelor Culturale din județul Ilfov ce s-au remarcat în anul 2018, oferite de către doamna Alexandrina Niță, director al Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov (CJCPCT). Dezbaterea s-a încheiat într-o atmosferă colegială și prietenească, oferind noi șanse de dezvoltare culturală în județul Ilfov, promițând rezultate spectaculoase pentru anul 2019. (G.V.G.)
Lasă un răspuns