Vizita papei Francisc legitimează politica premierului Viktor Orban în Transilvania?

Papa Francisc vine în România anul acesta. Sfântul Părinte va sta în țara noastră între 31 mai şi 2 iunie şi este aşteptat în Bucureşti, Iaşi, Blaj, şi Șumuleu Ciuc, localităţi unde sunt comunități puternice, romano şi greco-catolice. Față de vizita fostului papă Ioan Paul al II-lea, această inscursiune a reprezentantului Vaticanului este total diferită. În 1999, Ioan Paul al II-lea a venit în România în urma unor negocieri atente cu BOR și la invitația patriarhului Teoctist. De aceea, vizita suveranului pontif nu a avut un caracter confesional și misionar. Anul acesta, papa Francisc vine în țara noastră în vizită de stat, ca reprezentant al Vaticanului, la invitația președintelui Klaus Iohannis.

Vizita papală nu a fost negociată cu BOR. Majoritatatea ortodoxă a poporului român a fost ignorată de autoritățile statului. Papa Francisc, un fel de neo-marxist sud-american, vine ca șef de stat în România ca să viziteze comunitatea catolică din țara noastră și să facă prozelitism? Ca orice invitație la nivel de stat, papa Francisc va fi bine primit de autoritățile române, cum este firesc. Din păcate suveranul pontif nu reușește să-și depășească interesele confesională și riscă să transforme augusta vizită într-o politică de legitimare regimului autoritar Viktor Orban din țara vecină, care a luat într-un fel de co-tutelă situația social-economică și politică din Transilvania.

În acest sens, societatea civilă responsabilă a luat atitudine. George Simion, liderul unionist care conduce Acțiunea 2012, a tras un serios semnal de alarmă: „Premierul altui stat vine pe pământ românesc ca vodă prin lobodă de câţiva ani, anunţă românii din centrul ţării. Am uitat oare de ei? De regulă foarte rezervat, din cauza specificului zonei, P.S. Andrei, episcopul Covasnei si Harghitei a tras un semnal de alarmă public: niciun oficial înalt al statului român nu şi-a anunţat prezenţa la Şumuleu Ciuc, în inima României, pe parcursul vizitei Suveranului Pontif. Din păcate, această vizită începe sub auspicii nu atât de favorabile precum cele ale voiajului istoric din anul 1999. Astfel, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Ortodox al Covasnei şi Harghitei, a reclamat recent faptul că nu a fost anunţat încă de vizita Papei în eparhia sa şi nici nu a fost invitat să participe la evenimentul de la Şumuleu Ciuc, aşa cum ar fi fost normal potrivit relaţiei ecumenice care leagă cele două biserici, chiar în mai mare măsură decât cu celelalte biserici ortodoxe. Totuşi, dacă aceasta este o chestiune care ţine de relaţiile dintre culte, în schimb evenimentul de la Şumuleu Ciuc cuprinde o anomalie chiar mai gravă şi de neînţeles într-un stat independent şi suveran. Cine îl va întâmpina pe Suveranul Pontif în inima României, la Şumuleu Ciuc, din partea autorităţilor laice? Ei bine, nu Preşedintele Klaus Iohannis, care este unul dintre autorii invitării Papei în România, nici prim-ministrul Viorica Dăncilă, nici vreunul dintre preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, ci premierul Ungariei, Viktor Orban”.

Și românii din așa-zisul „ținut Secuiesc” își exprimă temerile față de vizita papală: „Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, ce reuneşte peste 40 de organizaţii nonguvernamentale din cele trei judeţe, solicită reprezentanţilor statului român să ia măsuri concrete pentru a stopa instaurarea „co-suveranităţii” Ungariei asupra aşa-zisului „Ţinut secuiesc”. Într-o scrisoare deschisă ce urmează să fie trimisă Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României, conducerea forumului solicită „reacţii ferme de respingere şi dezaprobare a ingerinţelor anormale ale Guvernului de la Budapesta în problemele interne ale României”, respectarea prevederilor Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Ungaria şi garanţii că autonomia teritorială pe criterii etnice nu va fi niciodată adoptată în România”. Liderii acestui for consideră vizita papei Francis și întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban o imixtiune în problemele interne ale statului român. La Șumuleu Ciuc, premeierul ungar va fi în fruntea a peste o sută de mii de pelerini romano-catolici maghiari să-l întâmpine pe papa Francisc. Oare ce impresia va avea papa despre areal?

Pe de altă parte, Papa Francisc va beatifica, în timpul vizitei în România, șapte episcopi greco-catolici ”care au preferat moartea în locul trădării credinței” în fața prigoanei comuniste, au declarat surse din interiorul clerului. Este vorba despre Valeriu Traian Frențiu și însoțitorii săi, după cum sunt numiți în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Odată cu interzicerea cultului greco-catolic de către comuniști, în 1948, refuzul episcopilor greco-catolici de a trece la Biserica Ortodoxă s-a soldat cu persecuții și, în cazul unora dintre ei, moartea în temnițele comuniste. În acest context se beatifică, nu refuzul la necredința regimului comunist instaurat de tancurile sovietice în 1947, ci respingerea unirii ierarhiei greco-catolicilor cu ortodocșii din 1948, deci încurajarea într-un fel a permanentizării conflictului ”româno-român” din 1948. Acest ”război” fratricid este mai important pentru papa Francisc, nu refuzul la instaurarea unui regim marxist ateu în țara noastră de către forțe străine? Încurajarea conflictului ”româno-român” este o politică iezuită încă din secolul XVIII, pe principiul clasic ”dezbină și stăpânește”. Din păcate, în ultimii ani România pare ”un sat fără câini”. Premierul altui stat vecin face se pare legea într-o regiune a țării noastre, iar o vizită pontificală se transformă într-o acțiune clasică de prozelitism religios? Papa Francisc la Șumuleu Ciuc va fi întâmpinat cu fast de către premierul ungar Viktor Orban ca pe ”moșia personală” transilvană? Sigur că autoritățile române și serviciile secrete vor fi depășite de situație, ca de obicei, iar liderii Academiei SRI, care au transformat, din nefericire, instituția într-o sinergie a școlii de partid ”Ștefan Gheorghiu”, vor încerca se pare să ne convingă de binefacerile globaliste ale marxismului cultural după vechile manuale CSP, în care națiunea română trebuia anihilată pentru că este prea tradițională/credincioasă și nu se pliază pe progresul multilateral dezvoltat, conform tezei kominterniste? În loc ca vizita papei Francisc să se transforme într-un moment istoric al bunelor relații și dialogului inter-creștin într-o Europă asediată de islamism, se va schimba într-o misiune de prozelitism religios și de legitimare a charismaticului premier autoritar Viktor Orban în Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*