Nu vă mai bateți joc de simbolurile național-europene; fie și „semestriale”, sunt tot valori identitare!

Pentru șase luni, marca figurativă „romania2019.eu” reprezintă identitatea noastră, asumată ca formă de prezentare și mesaj, pentru întreaga lume. Pentru șase luni, emblema președinției noastre rotative capătă statut de simbol național. Și orice alăturare a unui alt semn, distinctiv ori nu, ar trebui să constituie o infracțiune. O atingere adusă simbolurilor noastre naționale și, pentru șase luni, europene. Mai ales că, între identitatea noastră națională și cea prezentată și asumată oficial pentru cele șase luni de mandat european va exista o suprapunere până la identificare.

Dar să alături acestei identități europene, nu a guvernului, nu a Președinției României, ci a întregii națiunii, orice altceva ar trebui să ne pună pe gânduri. Pentru că nu este vorba doar de un interes comercial, o sponsorizare, nici de un lobby mascat, ci de mesajul tranșant pe care îl dau guvernanții… Acela că România este o colonie.

Sigur, putem dezbate pe marginea temei, dacă tot cerșeau după sponsorizări (dar ce fel de țară ești tu dacă nu îți poți asuma singură cheltuielile pentru a dovedi că îți meriți locul într-o președinție rotativă?!), măcar să fi fost vorba de promovarea unor firme românești. Nu de mesagerii colonialismului! Și poate că astfel de „detalii” chiar ar conta pentru un guvern având cu adevărat o identitate națională. Un guvern care simte românește, lucrează în interesul națiunii sale și se mândrește în lume cu dictonul electoral de partid „Mândri că suntem români!”.

Nu este însă cazul actualului executiv… Care, din acuzatorul de ieri al furturilor pe are le practică multinaționalele în România, a afișat, lângă imaginea, simbol chiar pentru cele șase luni de identitatea în UE, sigla unei multinaționale?! Unde și când a mințit? De ce și-a bătut joc de o țară întreagă, promovând falsuri care au generat atâtea fisuri în societate?

Și este o usturătoare palmă și pentru Uniunea Europeană. Una prin care România transmite un mesaj clar privind adevăratul său atașament la valorile și interesele pieței comune europene, promovând o marcă de peste ocean. Sau poate chiar acestea a fost scopul alăturării siglei „Coca Cola” imaginii, acum, de identitate națională „romania2019.eu”.

Oricum, duplicitatea guvernanților, din oricare colț al lumii, reprezintă singura constantă universal valabilă în mersul lumii politice… Dar dacă este dublată de caracterele josnice și lipsite de un minim interes de apărare, nu mai vorbim de reprezentare, a valorilor autohtone, rezultatul îl constituie amestecul de mârlănie și ipocrizie.

Cum va privi Europa promovarea fățișă, dincolo de un lobby mascat, a unei companii din afara intereselor pieței europene, ba, într-un alt război de „fake-news”, cum vom explica UE faptul că am acuzat o societate, de data aceasta europeană, de otrăvirea apei din capitala țării care deține președinția rotativă?!…

Cine și când a decis că imaginea României poate fi vândută? Cine a hotărât că țara care se laudă cu creșteri (politice) în economie, de un nivel nemaivăzut, are nevoie să stea cu mâna întinsă pentru a oferi o gustare invitaților de la summit-urile ce urmează a fi organizate aici?

Cine răspunde pentru această terfelire postCentenar, mai bine spus, post terfelire Centenar, în care se accentuează faptul că nu noi (mai) suntem stăpâni aici?…

Urmează să vedem și gaura kurtos-kalacs –ului alăturată emblemei semestriale a României!… Eventual pentru ca Papa, la întâlnirea pe pământ românesc cu guvernul Budapestei (și tot mai fățiș afișat, al Transilvaniei), să afle din ce produs „tradițional” a gustat…

Ceea ce a făcut Guvernul României prin antamarea imaginii-simbol a președinției noastre semestriale la masa unor multinaționale reprezintă o ofensă aproape similară afișului unguresc al unei piese de teatru în care România era aruncată pe post de fleică decupată în contur de țară  peste un grătar sloios de mici…

Numai că președinția Consiliului UE nu reprezintă o trecătoare piesă de teatru. Este o realitate care ne va costa ca imagine în viitor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*