Pe lângă universal on-line și cel virtual, iată că și tradiția milenară nepieritoare își duce mai departe mesajul de taină și suflet prin obiceiuri străvechi. Astfel că și în acest an, celebrii „Cuci” din Brănești (jud. Ilfov) au fost invitați și au participat la Festivalul Internațional „Surva” de la Pernik (Bulgaria), din perioada 25 – 27 ianuarie 2019. Întâmpinați chiar de către primarul orașului Pernik, echipa de „cuci” din România a fost bine primită și găzduită, iar apoi pusă în valoare în cadrul alaiului de mascați ce a străbătut bulevardele orașului, alungând spiritele rele.
Cunoscut ca și „Festivalul măştilor din Pernik”, această manifestare este una dintre cele mai mari festivități de acest gen din Balcani şi are loc în fiecare an între 25 și 30 ianuarie. Pentru prima dată, autorităţile locale din Pernik au organizat acest festival în anul 1966. În 1985 însă, festivalul a intrat în circuitul internaţional, având participanţi din majoritatea ţărilor balcanice, iar astăzi este un simbol al culturii tradiţionale din Bulgaria şi o oportunitate pentru marile ansambluri folclorice din Balcani de a-şi promova valorile, dar şi de a se cunoaşte între ele. Luna ianuarie era o lună plină de încărcătură spirituală și mitologică, atât la noi cât și la vecinii de peste Dunăre, toți trebuind să îndeplinim anumite ritualuri pentru fiecare sărbătoare, fie că uneori bărbații erau cei care se luptau cu spiritele fie că erau femeile (de Babinden), în luna ianuarie tradițiile erau foarte importante, iar semnele erau cele care le arătau țăranilor dacă vor avea o recoltă bună (în funcție de grosimea zăpezii din preajma zilei Sfâtului Atanas).
Principala atracție a festivalului o reprezintă parada măștilor care ține două zile și la care participă companii din Bulgaria, Europa, Asia și Africa. Un juriu format din specialiști în cultură, etnografie și folclor decide câștigătorii concursurilor și spectacolelor. România, invitată pentru prima dată la această manifestare a fost reprezentată de grupul Cucilor din Brănești-Ilfov, în anul 2011. Datorita prestației sale, grupul Cucilor din Brănești a fost invitat și la edițiile următoare. Mii de dansatori îmbrăcați în costume colorate au participat la acest unic festival tradițional din micul orășel bulgar Pernik, aflat în apropierea capitalei Sofia. Artiști din toate colțurile țării, dar și din străinătate, au venit să se îmbrace în legendarii eroi „kukeri”, care alungă spiritele rele pentru ca localnicii să aibă un an cât mai liniștit. Bărbații, îmbrăcați în costume și cu măști care mai de care mai înfricoșătoare, și-au pus cingătoare cu clopoței și au sărit în sus ca sunetele să alunge duhurile. Artiștii, care își fac singuri veșmintele, spun că participă în fiecare an la sărbătoarea care datează încă din vremurile păgâne pentru că este o tradiție frumoasă.
„Este ceva magic în a participa la acest carnaval. Nu pot să găsesc cuvinte să descriu cât de entuziasmat sunt, este un sentiment foarte plăcut.”, spune un participant. „Surva este o sărbătoare pe care orășelul nostru o așteaptă tot anul. Dansatorii survakari merg din casă în casă, dansează și binecuvântează oamenii. Ei poartă măști înfricoșătoare și au cingători cu clopoți care sunt foarte grele, unele chiar de 50-60 de kilograme.”, mai adaugă un localnic.
Pentru valoarea sa, ca tradiție nepieritoare, Festivalul „Surva” de la Pernik (Bulgaria) a fost inclus în patrimoniul cultural al UNESCO. (G.V.G.)
Lasă un răspuns