„În orice situație, învață să fii Tu!”

Claudia Elena Croitoru s-a născut la 31 mai 1986, în București. Absolventă în anul 2005 a Liceului „Dinu Lipatti”, secția Artă Teatrală, clasa prof. Amalia Ciolan, după un examen de admitere cu emoții, devine studentă la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret București, clasa prof. Margareta Pogonat și Cristi Toma, luând licența în Artă Teatrală odată cu promoția anului 2008. După licență urmează un curs de master la S.N.S.P.A. – Facultatea „David Ogilvy”–Comunicare și relații publice,  susținând lucrarea de disertație în anul 2010. Dorind să se perfecționeze, urmează și un workshop la Teatrul „Ion Creangă” din București cu tema: „Regia spectacolelor de teatru pentru copii între 0 și 3 ani”. În facultate joacă roluri de tragedie și comedie, cu același aplomb, precum Casandra (tragedie antică), Marghiolița (în spectacolul „Să vedem ce-o fi”, de V. Alecsandri), Hermia (în „Visul unei nopți de vară”, de W. Shakespeare),  Nina Zarecinaia (în „Pescărușul” de A.P. Cehov), Aglaia Ivanovna (în „Idiotul” după Dostoievski), Martirio (în „Casa Bernardei Alba” de  Federico Garcia Lorca), Smeraldina (în „Commedia de’ll Arte”), etc. Dintre roluri interpretate pe scenele profesioniste de teatru de tânăra actriță Claudia Croitoru, putem aminti: Stephanie – în spectacolul „Diable d’homme” (regia Margareta Pogonat – Teatrul Masca; 2008); Tincuța – în spectacolul „Five o’clock” de I.L. Caragiale, la Librăria Cărturești – Verona (2009); Ea – în spectacolul „Cineva are să vină” de Jon Fosse, la Teatrul Arca (2009); Povestitor – în spectacolul „Motanul încălțat”, la Centrul Cultural Nicolae Bălcescu București (2009); Povestitor – în spectacolul „Aventurile lui Morcovino”, regia Florentina Drăgulin (proiect Dino Piccolino București; 2010); Tinker Bell – în spectacolul „Hansel și Gretel”, regia Florentina Drăgulin (proiect Dino Piccolino București; 2010), Femeia – în spectacolul „Femeia de pe acoperiș”, după Aldo Nicolaj, spectacol lectură la Biblioteca Națională a României; 2010); Hippolyta – în spectacolul „Visul unei nopți de vară” – regia Cristi Toma (proiect independent; 2010);  Ellen – în spectacolul „Epilog” de Ștefan Caraman, regia Liliana Câmpeanu, la Godot Teatre; 2011); Fulgușor – în spectacolul „Iarna micuței Unda”, regia Florentina Drăgulin (proiect Dino Piccolino București; 2011); Coana Nina – în spectacolul „O noapte furtunoasă Viceversa” –  la Muzeul Țăranului Român București; 2012); Pipo – în spectacolul „Poveste de iarnă”, la Biblioteca Națională a României; 2012); Vasilica – în spectacolul „Proștii sub clar de lună” – la Teatrul Arca București; 2012); Povestitorul și Prințesa – în spectacolul Motanul încălțat”  – cu „TrupArt – proiect independent”; 2012); Colombina – în spectacolul „Cartea cu poveștile lumii” – cu „TrupArt” – la Teatrul de Artă din București; 2013) etc.

Pentru actrița Claudia Croitoru a existat și lumea filmului, în care a interpretat următoarele roluri: Rol principal, Ioana – în filmul „Aripi” (regia Vlad Dorofte, scurt metraj, 2006); Secretara – în filmul „Primul Client” (regia Kiki Vasilescu, lung metraj, 2012); etc. În seriale TV apare astfel: Rol episodic în sitcomul „La bloc” (Media Pro; 2004); Rol episodic în serialul polițist „Băieți buni” (Media Pro; 2005); Rol episodic în producția „Cu un pas înainte” (2006); Rol secundar în „Nimeni nu-i perfect 3” (2009), etc. În reclame este prezentă prin spotul  „Ariel” (țara de difuzare Turcia; 2007) și prin voice-off la reclama „Lindab” (regia Cătălin Bugean; 2011), etc. De asemenea, actrița Claudia Croitoru își încearcă valențele pedagogice, ca profesor, astfel: din anul 2010 până în prezent este Profesor ore opţionale de Artă Teatrală în grădiniţe de stat Bucureşti, din anul 2012 – în prezent este Profesor Artă Teatrală cursuri particulare „Artă pentru copii” în Bucureşti, în perioada 2010 – 2012 – este Profesor la „Workshop teatru pentru copii 3 – 7 ani” în cadrul „Şcolii de teatru ṣi dans Ecart”; din anul 2011 – este Profesor ore opţionale de Artă Teatrală în grădiniţa „Regina Maria”, iar în perioada 2010-2011 – a fost Profesor ore opţionale de Artă Teatrală la grădiniţa „Lumea Copiilor”.

De curând o puteți vedea la Teatrul pentru copii „Dino Piccolino” din București. Spectacolele pe care le oferă acest teatru sunt originale prin abordare si punere în scenă, iar temele sunt mereu educative și adaptate vârstei micilor spectator. Animatorii acestei trupe sunt toți absolvenți de facultate cu studii de actorie care știu cum să întrețină o atmosferă veselă și intersantă, plină de jocuri haioase, concursuri, picturi pe față, baloane modelabile, etc. Prin atelierele pe care le organizează aceștia se dezvoltă talentele celor mici de pictură, modelaj, origami, teatru, dans. Deasemenea, se dezvoltă și alte abilitățile, dar se „testează” și sociabilitatea copiilor, într-un mod creativ, atractiv și distractiv. În spectacolul „Să râdem cu Lili și Mili”, creat pe un scenariu scris de către Gabriela Munteanu, realizat de către Florentina Drăgulin și „jucat” de Claudia Croitoru și Gabriela Munteanu se îmbină mai multe elemente spectaculare. În încercarea de a aduce cele mai frumoase zâmbete pe fețele copiilor, trupa Teatrului „Dino Piccolino” le-a pregatit un spectacol plin de voie bună, în care glumele și situațiile comice îi vor încânta. Lili și Mili sunt două personaje adorabile ce vor face un spectacol plin de culoare, emoție și antren, din care nu vor lipsi acrobațiile, jongleriile, și chiar magia. Aceste momente atât de amuzante vor duce copiii într-o lume colorată, plină de viață și de neprevăzut.

Pe lângă distracția garantată, copiii vor învăța cât de importantă și de neprețuit este prietenia. În spectacolul pentru copii „Vrăjitoarea Puf – Paf” (décor și costume Florentina Drăgulin) actrițele Claudia Croitoru și Gabriela Munteanu ne poartă pe tărâmuri ascunse în ceață. Aventura începe cu o mică vrăjitoare și dorința ei arzătoare de a ajunge pe Muntele Negru, la Sărbătoarea Farmazoanelor din noaptea vrăjitoarelor, pentru a dansa și a se bucura împreună cu suratele ei. Pentru că nu avea încă vârsta potrivită pentru a pierde nopțile, vrăjitorica noastră pe numele ei Puf – Paf, va fi obligată de vrăjitoarele mai mari să devină o vrăjitorică bună. La sfatul lui Ambraxas, prietenul ei de nădejde, începe să facă numai fapte bune, ca astfel să devină cea mai bună vrajitoare din ținut. Din păcate, în marea ei bunătate și naivitate, nu realizează că pentru vrăjitoarele cele mari, o vrajă bună înseamnă să-ți iasă toate vrăjile rele. La final bunătatea vrăjitoricii noastre învinge, reușind să le transforme pe suratele ei rele în niște vrăjitoare care vor face numai fapte bune. Un mesaj pozitiv pentru copii cuminți, sau mai puțin cuminți! Dedicată cursurilor de educație prin artă și teatrului pentru copii, tânăra actriță Claudia Croitoru, absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret din București, ne îndeamnă cu simplitate și curaj: „În orice situație, învață să fii Tu!” Îți promitem că vom încerca și noi… să te aplaudăm pentru ceea ce faci. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*