„Pistolul cu cremene” expus la Muzeul Dunării de Jos – Călărași

Printre puține instituții muzeale ce și-au respectat programul de a prezenta piese din colecțiile la care nu au acces vizitatorii, se numără și „Muzeul Dunării de Jos” din Călărași. Acesta expune acum, la început de an, în perioada 1 – 31 ianuarie 2019, în cadrul proiectului „Exponatul lunii” – PISTOL CU CREMENE. Piesa aleasă pentru această lună face parte din colecția de Istorie Modernă a Muzeului Dunării de Jos.

Piesa cu nr. inv. 5987, datează din prima jumătate a secolului XIX, dimensiunile sale fiind următoarele: lungime – 415 mm, diametrul ţevii – 20 mm, calibru=18 mm. Platina pistolului datează din anul 1824, iar contraplatina din anul 1833. Pe gâtul patului pistolului se află un medalion oval cu cifrul țarului Nicolae I. Partea lemnoasă (patul și ulucul) este spartă, cu fragmente lipsă. Inițial pistolul a apărut ca armă a cavaleriei, o armă ce se folosea cu o singură mână, cealaltă rămânând liberă pentru controlul frâielor calului. Mecanismul de aprindere a focului cu ajutorul cremenii avea avantajul că arma se putea utiliza în condiții meteo nefavorabile, datorită faptului că pulberea aflată în tigăița mecanismului era protejată de capacul amnarului.

Sistemul de aprindere cu cremene a fost inventat de Leonardo da Vinci la începutul secolului XVI. În aceeași perioadă a apărut mecanismul placă cu cremene care avea să fie utilizat în următoarele două secole, atât la pistoale, cât și la puști. Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii ianuarie la Secția Arheologie a muzeului și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 9.00 – 16.00. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*