Avram Iancu, prezent și la București

În galeria nemuritorilor eroi români ce ne amintesc de sacrificiul pe care l-au făcut pentru acestă țară prin statuile și monumentele în care au fost dăltuiți și care sunt ridicate în capitala noastră, a mai apărut unul nou. Este vorba despre Avram Iancu. Pe 5 decembrie 2018, la ora 14.00, în zona centrală a Bucureștiului, s-a dezvelit un bust al marelui luptător. La ceremonia de dezvelire au participat reprezentaţii Fundaţia Avram Iancu, ai Primăriei Capitalei şi ai Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Bustul lui Avram Iancu este realizat din bronz de artistul plastic prof. univ. Adrian Pîrvu și poate fi văzut în parcul dintre strada Ion Câmpineanu, Sala Palatului şi Biserica Kretzulescu. Prof. univ. sculptor Adrian Pîrvu a vorbit despre importanţa locului amplasării statui în vecinătatea unei biserici. El a reamintit publicului prezent la momentul dezvelirii că Avram Iancu a fost ortodox şi s-a declarat emoţionat de faptul că această operă a ajuns într-un loc atât de central. A declarat că nu ştie dacă o operă de a lui merită un asemenea loc important, dar cu siguranţă locul este bine meritat de Avram Iancu. „Asociația NEAMUNIT” a fost singurul ONG care a depus o coroană de flori la ceremonia de sfințire a noului monument.

Demersul realizării și amplasării acestei lucrări de artă reprezintă un omagiu adus revoluționarului român Avram Iancu, un luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și conducătorul Revoluției de la 1948. Supranumit „Crăișorul Munților”, faptele sale au constituit un element esențial în pregătirea Marii Uniri de la 1918.” a declarat ANPT (Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic). De curând alte opere care îl omagiază pe cel numit și „Crăișorul Munților” au fost inaugurate.

Astfel luni 19 noiembrie 2018 un bust al lui Avram Iancu, având inscripţionat citatul „Unicul dor la vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită”, a fost dezvelit la Palatul Parlamentului din București, iar pe 26 noiembrie 2018 un alt bust a lui Avram Iancu a fost donat pentru a fi expus în Palatul Victoria. Opera se cheamă „Avram Iancu – Darul moţilor pentru România” și a fost realizată de sculptorul Ioan Vasile Grama. Iată cum trei opere plastice deosebite ce ne reamintesc de istoria noastră au reîntregit galeria nemuritorilor eroi români ce sunt reprezentați în capitală, spre veșnica lor reamintire. (G.V.G.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*