Marți, 15 ianuarie 2019, într-o dimineață în care a nins ca în povești cu fulgi mari și puri de nea, Sala de Festivități a Primăriei orașului Buftea din Ilfov a devenit aproape brusc neîncăpătoare. Erau personalități ale județului dar și ale orașului, pe lângă zeci de elevi și cadre didactice. Întreg colectivul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov, în frunte cu doamna director Alexandrina Niță a fost prezent la acest eveniment de marcă. Ca un fluid nevăzut, spiritual poetului nostru național, Mihai Eminescu, ne strângea oarecum în jurul acestui spațiu ce parcă căpăta o anume sacralitate. Se împlineau 169 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești. Deschiderea programului și cuvântul de început au aparținut domnului director al Centrului Cultural Buftea, Robert Nagy.
De la început acordurile pianistului Alexandru Mihai Burcă și vocea gravă a basului Florin Ganea a făcut ca peste spectatori să se așeze o liniște neașteptată. Versurile poeziei „Revedere” de Mihai Eminescu, puse pe note de compozitorul Aurel Eliade sunau parcă altfel, mai înălțător, ca o chemare de dincolo de ființă și dincolo de materialitate. Apoi, după o serie de aplauze binemeritate, pianistul Alexandru Burcă a interpretat „Sara pe deal” (compozitor Vasile Popovici). Actorul Teatrului Național București, Marius Bodochi, a intrat în scenă în aplauzele tuturor recitând „Odă în metru antic”. Stilul total surprinzător de abordate a liricii eminesciane a fascinat publicul, care a aplaudat din nou, frenetic. Basul Florin Ganea a revenit cu „În parcul Luxemburg” de Victor Eftimiu, pe note de Nicolae Bretan (alături de pianistul Alexandru Burcă), iar Marius Bodochi a recitat versurile prin care marele poet național își anunța adevărata credință…cea în poezie („Eu nu cred nici în Iehova”). După acest moment romantic, Alexandru Burcă a venit cu un moment de virtuozitate pianistică, interpretând „Joc dobrogean” (de Paul Constatinescu).
Dintre toate scrisorile lăsate aproape testamentar de Mihai Eminescu, actorul naționalului bucureștean a ales să ne-o prezinte pe cea de a II –a, avertizându-ne astfel: „Iar în lumea cea comună a visa e un pericul, Căci de ai cumva iluzii, eşti pierdut şi eşti ridicul.” Cu forțe proaspete, basul Florin Ganea a interpretat „Cântec haiducesc” de Tiberiu Brediceanu, iar „Glosa” a încheiat recitarea marelui actor Marius Bodochi. Tenorul Robert Nagy, alături de pianistul Alexandru Burcă, a mai adus un ultim omagiu operei eminesciene, prin interpretarea romanței „Pe lângă plopii fără soț”. Aplauzele repetate au încheiat un frumos spectacol închinat Zilei Culturii Naționale, zi în care am omagiat și cei 169 de ani de la nașterea poetului nostru național, Mihai Eminescu. Afară ninsoarea se oprise de o vreme, dar albul imaculat al zăpezii așternute peste orașul Buftea era cumva în acord cu puritatea cântecelor și versurilor ascultate… (G.V.G.)
Lasă un răspuns