„Dacă pui un bob de rouă, capeți strălucire nouă!”

Actrița Claudia Laurenția Dionise a jucat de mică teatru pentru cei din familie și pentru păpușile sale, ce se dovedeau și buni parteneri de scenă, dar și buni spectatori. Este născută pe 26.08.1989, în București și urmează cursurile în perioada 2004- 2008 la Liceul Bilingv „Şcoala Centrală”, urmând apoi, după un examen de admitere cu mari emoții, între anii 2008-2011, cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti – specializarea Artele spectacolului: păpuşi-marionete. Dorind să se autoperfecționeze, urmează cursurile de masterat „Artă Teatrală” de la Facultatea de Arte din cadrul Universității Spiru Haret, la clasa Prof. univ. dr.hc. Adriana Popovici, în perioada 2011- 2013.

Dintre rolurile înterpretate în timpul facultății putem menționa: „Joanna” din piesa „Treapta a noua” de Tom Ziegler (examen coordonat de Ana Crăciun), „Orsetta” din piesa „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni (examen coordonat de Lili Gavrilescu), „Lelia” din piesa „Ah, iubirea!” (spectacol scris şi regizat de Decebal Marin), „Maria” din piesa „A 12-a noapte” de William Shakespeare (examen regie Lixăndroaia Constantin Andrei), „Kristin” din piesa „Domnişoara Iulia” de August Strindberg (examen regie Monica Ianoşi), „Micul Prinţ” din piesa „Micul prinţ” adaptare după Antoine de Saint-Exupéry (spectacol de licenţă, regie colectivă Ioan Brancu, Claudia Drăgan, Adina Barbu, Oana Plosceanu), „Ioana d’Arc” din piesa „Sfânta Ioana” de Bernard Shaw (examen anul I master- fragment coordonat de Adriana Popovici şi Iulia Boroş), „Joy” (povestitorul) din musicalul „Joia dulce” dramatizare de Adriana Popovici după romanul cu acelaşi nume de John Steinbeck (musical), regie: Iulia Boroş şi Felicia Dalu.

După absolvire și susținerea examenelor de licență și disertație, Claudia Laurenția Dionise adună în panoplia sa numeroase roluri jucate pe scene profesioniste cu trupe de stat sau proiecte teatrale independente, precum: „Rodica” din piesa „O comedie despre Insomnie” după texte de Dumitru Solomon (regia: Mihai Lungeanu), „Beatrice Rasponi” din piesa „Şomer la doi patroni” după Carlo Goldoni (regia: Mihai Lungeanu), „Tanti Gherghina” din piesa „Textul, înainte de toate” de Doru Moţoc (regia: Mihai Lungeanu”, „Locuitorul 2” din piesa „Oraşul poetului profet”, după Matei Vişniec şi Kahil Gibran (regia: Mihai Lungeanu), „Jurnalista 1” din piesa „Eminescu,  jurnalist”  după Miron Manega (scenariu de Mihai Lungeanu, regia: Mihai Lungeanu – spectacol lectură), „Doamna Smith” din piesa „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu (regia: Mihai Lungeanu – spectacol lectură), „Josephine Beranger” din piesa „Pietonul aerului” de Eugen Ionescu (regia: Mihai Lungeanu – spectacol lectură), „O voce” din „Cabaretul Dada” de Matei Vișniec (regia: Mihai Lungeanu – spectacol radiofonic), „Mia” din piesa „Girofar” de  Dinu Grigorescu, „Prezentatoarea” din piesa „Migraaanți” de Matei Vișniec (regia: Mihai Lungeanu- spectacol de teatru radiofonic), „Madeleine” din piesa „Cine este acest Ionesco?” de Richard Letendre (regia: Mihai Lungeanu- spectacol lectură), „Fratele mijlociu” – „Căpcădoi” și „Ileana” din piesa „Prâslea cel voinic și merele de aur” după Petre Ispirescu (regia: Ingrid Bonța- spectacol de teatru pentru copii), „Lucreția” din piesa „Păzitoarea de gâște și falsa prințesă” după Frații Grimm (spectacol de teatru pentru copii), „Grădinăreasa” din piesa „Sultan pentru o zi”- după „O mie și una de nopți” (regia: Mihai Lungeanu- spectacol de teatru radiofonic), „Ofelia” – „Fata 1” și „tipa din reclamă„ din piesa „Călătoarea și Shakespeare” de Lucia Verona (regia: Ruxandra Bălașu), „Maria” din piesa „Visul Unirii” de Pusha Roth (regia artistică: Mihai Lungeanu- spectacol de teatru radiofonic) și altele.

În film apare ca „Asistentă medicală” în serialul „Narcisa Sălbatică” (Antena 1) și în rolul „Eva” (rol principal) în filmul „Trişorii”,  regia Rodica Dominteanu (scurt-metraj).

Participă la diferite workshopuri și ateliere, precum: ANSIT Universitatea de vară – Cursuri de relaţii publice (participant) August 2006, ONG „ArtFusion”- Workshop de teatru forum (participant) August 2007, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură- Proiect RIVER- poveştile – Iunie 2010, StudentFest Timişoara- Atelier de marionete susţinut de Asociaţia Culturală  Teatrul Portabil (trainer) Mai 2014.

Ia parte la diferite festivaluri de teatru. Dintre acestea putem menționa: 2006 – Festivalul de teatru pentru liceeni „Jos pălăria” ediţia a IX-a- cu spectacolul „1 aprilie” de I.L. Caragiale (regia Roxana Ilinca), Februarie 2007-  Festivalul de teatru pentru copii şi adolescenţi „Mark Twain” ediţia a IV-a- cu spectacolul „1 aprilie” de I.L. Caragiale (regia Roxana Ilinca), 29 mai – 1 iunie 2009- Festivalul Internaţional al păpuşilor vii, Târgovişte – cu spectacolul „D-ai noştri” (regia Lili Gavrilescu), 23 – 25 iulie 2010 – Festivalul medieval Sighişoara cu spectacolul de commedia dell’ arte „Ah, iubirea!” (regia Decebal Marin), octombrie 2010 – Festivalul de păpuşi „Puck”, Cluj- Napoca- cu spectacolul de commedia dell’ arte  „Ah, iubirea!” (regia Decebal Marin), Noiembrie 2010 – Festivalul „Zile şi nopţi”,  de la Brăila, cu spectacolul de commedia dell’ arte „Ah, iubirea!” (regia Decebal Marin), 2010 – Festivalul „Iubeşte Viaţa” de la Timişoara cu spectacolul de commedia dell’ arte „Ah, iubirea!” (regia Decebal Marin), 2014 – StudentFest Timişoara – cu piesa „O comedie despre Insomnie” după texte de Dumitru Solomon (regia Mihai Lungeanu), 2015- SudentFest Timişoara- „Textul, înainte de toate” de Doru Moţoc (regia Mihai Lungeanu), etc.

Pentru interpretările deosebite și implicarea scenică, Claudia Laurenția Dionise primește diferite premii, precum în anul 2006, la Festivalul de teatru pentru liceeni „Jos pălăria” ediţia a IX-a – Premiul FestCo pentru spectacole româneşti ce vor intra în Festivalul Comediei Române 2007, pentru spectacolul „1 aprilie” de I.L. Caragiale; în anul 2007, la Festivalul de teatru pentru copii şi adolescenţi „Mark Twain” ediţia a IV-a – Premiul de interpretare, rol secundar feminin pentru spectacolul „1 aprilie” de I.L. Caragiale; în anul 2011- Premiu în Gala absolvenţilor UNATC pentru „Cel mai bun spectacol de păpuşi”, pentru spectacolul „Micul Prinţ” (regie colectivă Ioan Brancu, Claudia Drăgan, Adina Barbu, Oana Plosceanu).

Ca o reușită în plan artistic – managerial, putem spune că experiența trăită cu Teatrul Portabil, trupa cu care a colindat întreaga țară, în sus și în jos, la stânga și la dreapta, a adus un ce în bagajul de cunoștiințe și experinețe necesare unui adevărat actor. Compania „Teatrul Portabil” a fost înființată în anul 2004, de către regizorul Mihai Lungeanu, un adevărat și complet om de teatru, în accepțiunea lui Jean-Louis Barrault, veșnic neobosit, aflat într-o perpetuă călătorie și cercetare. Conceptul unui ,,teatru portabil” a fost propus ca o inițiativă originală de manifestare în contextul teatrului independent. Înființată în 2014, respectiv 10 ani mai târziu, „Asociația Culturală Teatrul Portabil”, având drept membri fondatori pe actorii – foști colegi de facultate la Universitatea Spiru Haret din București -, Claudia-Laurenția Dionise, Cristi Dionise, Raluca Grumăzescu și Sebastian Vâlcea, și-a propus să continue și să dezvolte conceptul, în contextul în care fenomenul teatral independent nu mai reprezintă un spațiu al experimentului, ci a devenit o necesitate pentru actorii lipsiți altfel de posibilitatea de a-și practica meseria. „Teatrul Portabil este mai mult decât numele unei asociaţii culturale, este un brand, un stil de teatru şi de viaţă! Misiunea noastră este să (a)ducem /portăm/ teatru de calitate oriunde suntem chemaţi sau oriunde simţim că trebuie să ajungem. Teatrul Portabil reprezintă o parte a fiecăruia dintre oamenii care s-au (re)unit sub acest logo, conţine fărâme din oamenii care s-au ataşat şi care ne susţin şi păstrează cu grijă bucăţele din sufletele spectatorilor care ne sunt alături la fiecare spectacol şi care ne urmăresc strădania.” Acestea erau declarate de către Claudia Laurenția Dionise, membru fondator și Director Artistic al „Asociaţiei Culturale Teatrul Portabil”. Ecoul aplauzelor primite în urma numeroaselor spectacole de teatru prezentate în întreaga țară, dar și la București, se mai aud încă. Cum se poate așa ceva? Adevărul este că în orice „Dacă pui un bob de rouă, capeți strălucire nouă!”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*