O nouă statuie a Reginei Maria, ridicată la Blejoi (jud. Prahova)

În anul centenarului Marii Unirii – la fix 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România şi cu doar trei zile înainte de Ziua Naţională, care marchează unirea Transilvaniei şi desăvârşirea reîntregirii – autorităţile din comuna prahoveană Blejoi au dezvelit, miercuri 28 noiembrie 2018, statuia Reginei Maria, în prezenţa Prinţului Nicolae şi în faţa unui public numeros. Autorităţile au amintit, cu această ocazie, implicarea reginei în viaţa publică, devotamentul acesteia pentru ţara care o adoptase şi rolul determinant avut în Marea Unirea de la 1918. Nicolae al României, alături de Alina-Maria, au participat la dezvelirea monumentului dedicat Reginei Maria cu ocazia sărbătoririi Centenarului.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Blejoi în Parcul Dendrologic din satul Ploieştiori, Comuna Blejoi, unde au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și județene, ministrul Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și blejoieni. Autoritățile locale au decis, ca în Anul Centenar, să fie realizată această statuie dedicată Reginei Maria. Monumentul care o înfățișează pe regină într-o poziție maiestuoasă, a fost realizat de sculptorul Constantin Ionescu. Acesta este înalt de 2 metri și 35 cm și este pus pe un soclu de 1,30 m. Pe o plăcuță este scris „Maria – Regina României Mari”. Pe partea frontală a soclului a fost scris un mesaj din testamentul reginei: „Țării mele și poporului meu: V-am iubit cu toată puterea inimii mele.”

Statuia, a patra din ţară, după cea de la Oradea, cea de la Alba Iulia și cea din București – Parcul Izvor, a fost realizată de sculptorul Constantin Ionescu, la comanda Primăriei şi Consiliului Local Blejoi, cu sprijinul Fundaţiei „Constantin Stere” şi al turnătoriei pentru lucrări de artă Ronde Bosse Art Arad. Primarul localităţii, Adrian Dumitru, a explicat alegerea, amintind despre acţiunile Reginei Maria din Primul Război Mondial, când s-a implicat activ pentru ajutarea militarilor răniţi, dar mai ales despre rolul acesteia în realizarea Marii Uniri de la 1918 şi obţinerea recunoaşterii internaţionale. În cadrul ceremoniei au mai ţinut discursuri Prinţul Nicolae, care a mulţumit pentru alegere şi a vorbit despre Regina Maria ca despre un veritabil model, Radu Oprea, ministrul Mediului de Afaceri, Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mădălina Lupea, prefectul de Prahova, şi Lia Voicu, preşedintele Fundaţiei „Constantin Stere”. De asemenea, ambasadorul României pe lângă UNESCO, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a transmis un mesaj care a fost citit de directorul Teatrului din Ploieşti. Tema care s-a regăsit în toate aceste discursuri a fost cea a unităţii naționale. Invitații au fost impresionați și de cântecele patriotice ale interpretei Veta Biriș.

Regina Maria s-a născut în Anglia pe 29 octombrie 1875, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Ramanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Regina Maria s-a căsătorit cu Ferdinand I, în anul 1892, principele moștenitor al tronului României și a devenit Regină a României în anul 1914. Astfel, prin aceste monumente ridicate în calea uitării, se aduce un pios omagiu acestei mari personalități și se jalonează drumul viitor al țării noastre. Numai amintindu-ne trecutul, putem privi senini spre viitor! (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*