Un spectaculos muzeu de flori de mină la Cheia (jud. Prahova)

Cheia – cunoscută ca importantă stațiune montană prahoveană, surprinde în afară de peisaj și atmosferă, cu existența unor importante obiective turistice. Dintre acestea se detașează Muzeul „Flori de Mină” din Cheia, cel ce adăposteşte piese din colecţia de flori de mină numită simbolic „Mihai Viteazul”, exponate cu o valoare deosebită, mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural. Într-o mare varietate de forme şi o cromatică minunată, florile de mină impresionează prin frumuseţea lor neobişnuită. Cele nu mai puțin de 175 de piese expuse la Cheia au fost achiziţionate în luna decembrie a anului 2000, din oraşul Baia Mare, de către Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, iar aici, la Cheia, s-a pregătit un adevărat „cămin” pentru ele. Exponatele au o valoare deosebită, fiind înscrise cu toatele în cadrul bunurilor de patrimoniu național. În cadrul expoziţiei, piesele au fost grupate pe criterii ştiinţifice în 22 de vitrine, iar informaţia aferentă este afişată pe 14 panouri speciale.

Pe panouri sunt prezentate date referitoare la geneza florilor de mină, principalele zăcăminte, un scurt dicţionar mineralogic, precum şi date referitoare la geometria cristalelor, imagini cu cristalele analizate la microscop, etc.. Piesele expuse provin din zona Baia Mare, născute fiind în urma erupţiilor vulcanice neogene desfăşurate în mai multe etape. Principalele zăcăminte din care provin florile de mină aflate la Cheia sunt: Baia Sprie, Cavnic, Băiuţ, Herja, Săsar şi Nistru din judeţul Maramureş. În aceste locuri, mineralizaţiile sunt constituite din cuarţ, blendă, galenă, pirită, calcopirită, calcit, baritină, stibină, rodocrozit, realgar, marcasită, gips şi au formă de filoane. Unele flori de mină au aproape doi metri înălţime. Chiar în partea centrală a expoziţiei este poziţionat un ansamblu de flori de mină format din 16 geode de ametist şi citrin, cu înălţimi de până la 1,80 metri, şi 5 exemplare deosebite de calcit, cuarţ şi gips din patrimoniul Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Ploieşti. Florile de mină se întâlnesc în vecinătatea rocilor eruptive, ele formându-se în condiţii hidrotermale, din vapori supraîncălziţi şi ape fierbinţi emise de vulcanii activi. Apar în asociaţii de culori şi forme deosebite, depuse pe pereţii golurilor din scoarţa pământului, dând astfel naştere geodelor de o extraordinară frumuseţe, ca forme și culori.

Un loc important în cadrul florilor de mină îl ocupă cristalele din familia cuarţului. Acesta este o formă cristalină de bioxid de siliciu (Si O2); prezintă duritatea 7, greutatea specifică 2, 65; nu are clivaj, are spărtură concoidală, este piezoelectric şi este insolubil în acizi cu excepţia acidului fluorhidric. În cadrul ansamblului de flori de mină expuse la Cheia sunt prezente şi două mari cristale de cuarţ incolor (cel cunoscut ca și „cristal de stâncă”). Atunci când prezintă impurităţi, cuarţul apare colorat. Ametistul este varietatea violetă de cuarţ; culoarea sa e dată de către ionii de fier şi aluminiu. Denumirea sa vine de la cuvântul grecesc „amethystos”, însemnând „care nu îmbată”. Anticii aveau credinţa fermă că dacă bei dintr-o cupă de ametist nu te îmbeţi niciodată. În colecţia de flori de mină expuse la Cheia sunt şi 10 frumoase geode de ametist. Citrinul este varietatea galbenă a cuarţului. Culoarea sa e dată de ionii de fier, aluminiu şi litiu. Numele provine vine din latină, „citrus”, care înseamnă „lămâie”, asocierea cu aceasta fiind uşor de făcut datorită culorii pe care o prezintă piatra (sau francezul „citroncare”, care înseamnă tot „lămâie”). Alături de geodele de ametist din ansambului de flori de mină, cele 6 geode de citrin realizează un contrast spectaculos și neașteptat. Din cadrul ansamblu mai fac parte şi o stalagmită de calcit, de culoare galben-brun (extrasă dintr-un mediu carstic), şi un gips cu agregate brune în formă de rozetă.

Cristalele de calcit prezintă sistem de cristalizare trigonal, duritate 3, luciu sticlos, sidefos şi greutate specifică 2, 71. Cristalele de gips prezintă sistem de cristalizare monoclinic, duritate 2, luciu sticlos şi mătăsos. Muzeul „Flori de Mină” din Cheia este o secţie a Muzeului Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, secţie înfiinţată relativ recent, în anul 2002. Aici sunt expuse piese din colecţia de flori de mină „Mihai Viteazul”. Expoziţia permanentă „Flori de mină”, vernisată pe data de 18 octombrie 2002 la unitatea muzeistică din localitatea Cheia, realizează o incursiune în adâncurile pământului, acolo unde natura a zămislit de-a lungul timpului nestemate ascunse, forme neașteptate și curcubee unice, numindu-le atât de frumos: „florile de mină”. Program de vizitare: marţi-duminica, 9.00-17.00. Taxa de vizitare: 3 lei/persoană (2 lei – parte a unui grup). Merită timpul și pașii făcuți pe cărarea împodobită cu minunate flori de piatră… (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*